Siitossonnikasvattamo

Atria Tuottajien uusi siitossonnikasvattamo on aloittanut toimintansa marraskuussa 2018 Mikko Peuran tilalla. Kasvattamossa on 200 kasvukoepaikkaa. Kaikille sonneille annetaan mahdollisuus rehuhyötysuhteen mittausjaksoon ennen sonnihuutokauppaa. Syöntiä mitataan GrowSafe-tekniikkaa hyödyntäen. Syöntimäärät rekisteröityvät yksilöllisesti elektronisista korvamerkeistä tunnistamalla. Sonnit punnitaan noin kuukauden välein. 

Sonnien ostaminen siitossonnikasvattamosta on turvallinen valinta. Sonnit on tutkittu salmonellan ja mykoplasma boviksen (A-taso) suhteen ja niiden kivekset ja lisäsukurauhasten kudokset tutkitaan ennen huutokauppaa. Sonnit totutetaan monipuoliseen käsittelyyn ja huonoluonteiset ja –rakenteiset karsitaan pois. Sonnit on genotyypitetty ennen myyntiä ja ne on tutkittu vapaiksi useista perinnöllisistä sairauksista. 

Sonnien saatua maaliskuun lopussa vuodenpainoindeksit, voidaan aloittaa sonnien karsinta siitosmyyntiin. Sonnien käyttäytymisen, kasvun ja jalostusarvojen perusteella valitaan sonnit rakennearvosteluun ja siitä edelleen kivestutkimuksiin. Parhaat sonnit pääsevät siitosmyyntiin, joka toteutetaan nettihuutokaupalla huhti-toukokuun vaihteessa. Huom. Maaliskuun lopussa julkaistaan historiassaan ensimmäiset genomiset jalostusarvot näille sonneille!

Kevään 2023 siitossonnihuutokauppa aukeaa to 27.4.2023 ja päättyy porrastetusti roduittain:

  • angus, hereford ti 2.5.2023
  • charolais, limousin, simmental ke 3.5.2023

Sonneihin tutustuminen on mahdollista sonninostajaksi rekisteröityneille ja tilaisuuteen ilmoittautuneille pe 28.4. Tarkemmat aikataulut päiviin ilmoitetaan myöhemmin. Seuraa ilmoittelua.

 

Kasvukoe 2022-2023

Atrian siitossonnihuutokauppojen hintakehitys roduittain