Aitoa alusta loppuun

Pohjanmaan Liha OY perustettiin vuonna 1934 ja muutettiin vuonna 1944 Osuuskunta Pohjanmaan Lihaksi. Yhtiön tavoitteena oli rakennettaessa järjestää siihen asti järjestäytymätöntä lihakauppaa Pohjanmaalla sekä luoda tuottajille oikeudenmukaisemman hinnoittelun. Osuuskunnan kautta jäsenet ja tuottajat pystyivät markkinoimaan, edistämään ja optimoimaan teurastusteollisuutta ja vaikuttamaan paremmin hallintoon. Vuonna 1959 osuuskunnalla oli lähes 7500 jäsentä, yhteensä 23528 osuuksia. Aikaisemmin osuuskunnalla oli teurastamo Vaasassa, yksi Kristiinankaupungissa, yksi Pännäisessä, yksi kanateurastamo, kaksi tukkuvarastoa, useita myymälöitä, vihanneskauppaa ja yksi turkistarha, mutta vuoden 1979 jälkeen kaikki toiminta keskitettiin Vaasaan.

Vuonna 1963 Tuottajain Lihakeskuskunta, johon kuului Pohjanmaan Liha, Itikka, Lihakunta ja Karjaportti, päätti yhdessä käyttää Atria tavaramerkkinä. Atria Oy:n perustamisen jälkeen Pohjanmaan Liha hoitaa teuraseläinten hankkimisen uuden osakeyhtiön teurastamoille, joka edelleen tänään, on porsas- ja vasikkavälittelyn koordinoinnin ja kuljetuksen ohella osuuskunnan päätoimi.

Toimisto sijaitsee Vaasassa, jossa työskentelee noin yhdeksän henkilöä. Osuuskunnalla on tällä hetkellä alle 300 jäsentä.