Vanille on markkinoiden aikaisin panimomallasohra. Sen kasvuaika on 91,0 vrk.
Kasvuaika huomioiden Vanille on satoisuudessaan huippuluokkaa. Se on kolme päivää uusinta virallista mallasohraa, Brienneä aikaisempi, mutta satoeroa on vain parisataa kiloa. Vanillen tuhannen jyvän paino on panimomallasohralajikkeiden korkein, lähes 52 grammaa. Hehtolitrapaino on lähes 68 kg. Vanillen valkuaispitoisuus on 11,7 % ja täysjyväprosentti 91,2 %.
Vanillen korsi ei ole aivan lyhyimpiä (68,1 cm), mutta lakoa on sillä esiintynyt virallisissa lajikekokeissa vain vähän (koetuloksista 2017-2024 tulos puuttuu; kokeissa 2016-2023 lukema on vain 6,0 %). Käytännön viljelyssä Vanille on todettu erittäin vankkakortiseksi.
Vanillella on esiintynyt hyvin vähän verkkolaikun verkkotyyppiä, joten kestävyys ohrien merkittävintä kasvitautia vastaan on erittäin hyvä. Rengaslaikkua vastaan Vanillen kestävyys on myös hyvää tasoa. Ohran lehtilaikkutauteja on sillä esiintynyt virallisissa lajikekokeissa selvästi keskitasoa vähemmän. Vanillen härmänkestävyys on hyvä. Vanillen taudinkestävyys on kokonaisuutenaan erittäin hyvä.
Vanille soveltuu viljelyyn parhaiten hyvässä kasvukunnossa oleville karkeille kivennäis- ja savimaille. Vanille sietää happamuutta kohtalaisen hyvin. Parhaiten Vanille sopii I-II vyöhykkeille, mutta aikaisuutensa ansiosta lajiketta voidaan viljellä III-vyöhykkeen suotuisimmilla kasvupaikoilla. Vanille on viljelyvarma ja houkutteleva ohralajike tehokkaaseen viljelyyn.
Vanille on hyväksytty tammikuussa 2021 Suomessa viralliseksi mallasohraksi. Vanille soveltuu viljelyominaisuuksiensa ja viljelyvarmuutensa ansiosta hyvin myös tärkkelys- ja rehuohran tuotantoon. Karjatiloilla, joilla karjanlantaa on käytettävissä, Vanillen luja korsi on omiaan takaamaan suuren ja laadukkaan sadon.
Saatzucht Josef Breun, S. G. Nieminen Oy
| Kasvuaika (vrk)/lämpösumma | 91,0/972 |
| Tjp (g) | 51,7 |
| Hlp (kg) | 67,6 |
| Valkuainen (%) | 11,7 |