Rehuviljojen viljelyvinkit kasvukauden 2021 alkuun

05.05.2021 14:02

Muokkaus ja kylvö:

  • Tarkista ostosiemenen vakuustodistuksesta tuhannen siemenen paino ja itävyys. Nämä tulee määrittää myös omasta siemenestä. Kylvötiheyssuositus on ohralla ja kauralla 500-550 kpl/m2 ja kevätvehnällä 650-700 kpl/m2. Pääsääntö on, että multaville mailla riittää hieman pienempi siemenmäärä kuin kovilla savimailla. Tässäkin on kasvukausikohtaisia eroja.
  • Laske kylvösiemenmäärä: tuhannen siemenen paino (g) * haluttu siemenmäärä (kpl/m2) / itävyys (%). On tärkeä kylvää itävien siementen mukaan, ei totuttujen kilomäärien tai kylvökoneen vanhojen säätöjen.
  • Kylvö 3-7 cm syvyyteen, riippuen maalajista, muokkausmenetelmästä ja maan kosteudesta. Pyri kylvämään hieman kylvömuokkauskerrosta alemmaksi, kosteaa muokkaamatonta maata vasten.
  • Älä kylvä liian kylmään tai märkään maahan. Kaura ja kevätvehnä sietävät kylmyyttä ohraa paremmin. Monitahoinen ohra on hieman arempi kylmyydelle kuin kaksitahoinen ohra. Odottele tarvittaessa maan lämpenemistä, mutta huolehdi samanaikaisesti, ettei maa kuivu liikaa. Kevätkosteutta voidaan säästää maassa esimerkiksi tasausäestämällä. Älä kylvä viljaa liian märkään maahan missään tapauksessa, sillä se altistaa maata tiivistymiselle ja kuorettumiselle. Tiiviissä, hapettomassa maassa siemenen itäminen on heikompaa.
  • Jyrää tarvittaessa kylvön jälkeen, ja ennen kaikkea kerää kivet. Näin sadonkorjuusta tulee helpompaa.

Lannoitus:

  • Lannoita viljavuusanalyysien mukaisesti, ottaen huomioon peltolohkon esikasvit. Ohran ja vehnän ohella myös kaura tarvitsee riittävän lannoituksen tuottaakseen suuren ja laadukkaan sadon.
  • Huolehdi riittävästä fosforin ja kaliumin saannista. Etenkin kylmänä keväänä osa fosforista kannattaa sijoittaa starttiravinteena kylvösiemenriviin. Kasvin huono fosforin saanti saattaa aiheuttaa jälkiversontaa. Kaliumin puute on yleistä multa- ja turvepitoisilla mailla sekä peltolohkoilta, joilta on korjattu säilörehua ja/tai olkia.
  • Herneellä typpilannoitusta tulee vähentää merkittävästi. Herneelle ja härkäpavulle typpeä voidaan antaa 0 – 30 kg. Palkokasvin typensidonnasta voisi karkeasti todeta, että onnistunut kasvusto sitoo typpeä enemmän kuin huono eli typpilannoitusvähennys tulee tehdä sen mukaan. Tarkka määrän arviointi on riippuvainen kasvuvyöhykkeestä ja maalajista. 
  • Huolehdi myös riittävästä rikin määrästä. Rikki vaikuttaa viljan typenkäyttöön, sadon määrään ja valkuaisen muodostumiseen. Suositus typpi-rikkisuhteeseen vehnällä on 7:1 ja ohralla ja kauralla 10:1.

Kasvukauden edetessä:

  • Tarkkaile kasvuston kehittymistä ja tee toimenpiteet sitä mukaa. Kasvukausi 2020 oli paikoin haastava jälkiversonnan takia. Samalla rikkakasvit itivät eri tahtiin, ja rikkapankkia muodostui monelle pellolle. A-Rehun kautta on saatavilla ongelmarikkakasvien torjuntaan esimerkiksi Ariane S, Mustang Forte ja Quelex Combo -paketti. Asiantuntijamme auttavat mielellään sopivien torjunta-aineiden valitsemisessa. Muita suositeltavia rikkakasvien torjunta-aineita on muun muassa Premium Classic, Starane XL, Starane 333 HL ja Primus.
  • Panosta hivenravinteisiin, yleensä jokaisella peltolohkolla on jotain hivenravinnepuutosta, mikä näkyy sadon laadussa ja määrässä. A-Rehun valikoimasta löytyy muun muassa Mangan 235 JETT mangaanikäsittelyyn tai Multiple Pro-monihivenravinne (Mn, Cu, Zn, Mg).
  • Huolehdi kasvitautien torjunnasta ja laosta tarvittaessa jo rikkakasviruiskutuksen yhteydessä. Kasvitautien torjuntaan jaettuna käsittelynä muun muassa Delaro, Ascra Xpro ja uutuustuote Revytrex. Korrensääteeksi Sonis, Optimus tai Stabilan 750 SL.

Muista tehdä viljelysopimus – näin voit panostaa viljelyyn

Jotta voit panostaa täysillä hyvälaatuisen viljan tuottamiseen, tee viljelysopimus A-Rehun kanssa. Arvostamme hyvälaatuista viljaa ja palkitsemme viljelijän laadukkaasta viljasta laatulisillä (Suomen paras hehtolitrapainohinnoittelu, sopimusviljelijöiden valkuaishinnoittelu sekä kauran lajikelisä). Teemme kiinteähintaisia, takuuhintaisia, porttihintaisia ja hintaputkimallisia sopimuksia.

Tutustu kasvinsuojeluainevalikoimaan ja tilaa verkkokaupastamme!

Ota yhteyttä: Viljakaupan yhteystiedot