Rehukehityksellä on merkitystä

14.03.2023 09:11

a-rehu_bovaer.jpg

MIKSI REHUKEHITYSTÄ TEHDÄÄN?

Meillä A-Rehulla rehujen tuotekehitys lähtee aina liikkeelle tarpeesta. On sitten kyse rehujen laadun kehittämisestä, rehuhyötysuhteen optimoinnista, tilojen tarpeeseen reagoimisesta tai ympäristövaikutuksista.

Tästä kehitystyöstä oivallinen esimerkki on Bovaer®-rehulisäaineen yhdistäminen rehuihimme. Bovaer on ensimmäinen EU:ssa hyväksytty lisäaine lehmän pötsin metaanipäästöjen vähentämiseen. Sen avulla on mahdollista vähentää lehmien metaanipäästöjä 30 prosenttia ja näin edistää maatalouden ilmastokestävyyttä.

ERITYISVAATEITA REHUKEHITYKSESSÄ

Kehitystyössä kaikki lähtee raaka-aineista ja toivotusta ruokinnallisesta lopputuloksesta.

Bovaer on aineena erittäin aktiivinen, mikä aiheuttaa omat haasteensa rehujen valmistuksessa. Rehuseosten tulee saavuttaa valmistusprosessin aikana tietty lämpötila, jotta rehun hygieeninen laatu saadaan taattua. Bovaerin reaktiivisuus puolestaan aiheuttaa lämpötilan, paineen ja kosteuden suhteen lisävaatimuksia, jotta vaikuttava aine säilyy aktiivisena rehun valmistusprosessissa. Rehukehitystä ohjaa aina Suomen rehulainsäädäntö, joka on tiukka rehujen valmistuksen suhteen.

A-Rehun Varkauden ja Koskenkorvan tehtailla on tehty tuhansia kiloja rehuja, jotta oikeat säädöt Bovaeria sisältävien rehujen valmistukseen on löydetty. Tämä työ jatkuu edelleen, sillä eri tuotteet käyttäytyvät prosessissa eri tavoin riippuen raaka-ainepohjasta. A-Rehulla haluamme varmistaa, että jokainen maidon ja naudanlihan tuottaja voi tulevaisuudessa valita rehun, mikä sisältää metaanin tuotantoa vähentävää Bovaeria ja siksi teemme tämänkin asian eteen jatkuvaa tuotekehitystä.  

KEHITYKSELLÄ ON MERKITYSTÄ - 1000 AUTOA POIS LIIKENTEESTÄ

A-Rehu, Valio, Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto tutkivat märehtijöiden pötsikäymisessä muodostuvien metaanipäästöjen vähentämistä Bovaerin avulla. Yhteishankkeessa pilotoidaan rehun lisäaineen käyttöä kolmen kuukauden ajan yhteensä 43 maitotilalla ja 3 100 lypsylehmällä. A-Rehu on näin ollut mahdollistamassa laadukkaat rehut tilojen käyttöön, ja samalla ottanut 1000 autoa pois liikenteestä kolmen kuukauden ajaksi.

Kirjoittaja

Heikkinen Milja

Rehujen tuotekehitys

Heikkinen Milja

050 472 7836

Kehityspäällikkö, nautarehut