Matkaraportti Torniosta Kalajoelle

Mika-hankkeen Tornion seudun ryhmä pääsi käymään tutustumassa kehittäville liha-, maito- ja emotiloille Oulun alapuolelle. Tornion seudun ryhmässä on kaikkia eri tuotantosuuntia, niin siksi myös kohteet valittiin eri tuotantosuunnista.

19.2.2024 Loppukasvattamo, Nautatuulia Oy, Siikajoki.

Nautatuulia Oy on 800 paikkainen loppukasvattamo. Sonnit ovat kahdessa 2000 m2:n lämminpihatossa. Toukokuusta 2023 asti tilalla on ollut käytössä Vector-ruokintajärjestelmä. Isäntä Ari-Pekka Toppila on hyvin tyytyväinen uuteen ruokintajärjestelmään. Ruokintajärjestelmään päädyttiin, kun mietittiin tulevaisuuden työvoiman saatavuutta ja ruokintaan kuluvaa aikaa. Ruokintaan kuluva aika on pienentynyt aivan oleellisesti Vector-järjestelmän myötä. Ennen aikaa kului päivittäin 6-7 tuntia appeen tekemiseen ja lähemmäs siirtämiseen. Nyt Vector tekee appeet ja siirtää rehut lähemmäs monta kertaa päivässä. Rehukeittiö täytetään pari kertaa viikossa. Ruokintarobotteja on kaksi kappaletta. Appeet valmistuu rehukeittiössä, josta robotit tuovat rehut ulos rakennettuja (tarvittaessa lämmitettäviä) betonikäytäviä pitkin navettoihin. Rehukeittiö on suunniteltu niin, että siinä voidaan tulevaisuudessa helposti tehdä tuplaeläinmäärälle appeet, jos eläinmäärää lisätään.

19.2.2024 Maitotila, Manninen Juha ja Virpi, Kalajoki

Tilalla on aika uusi vuonna 2019 rakennettu Roboran navetta. Lypsyssä on 170 lehmää, kolmella Lely A5-robotilla. Tilan tuotos on hyvällä tasolla EKM:n ollessa v. 2023: 11059. Tuotos on lähiaikoina noussut mukavasti lisää; keskimaito on noussut 40 kg:een. Tällä tilalla on myös Vector-ruokintajärjestelmä ja siihen ollaan todella tyytyväisiä, se on parasta tässä navetassa tuumasi isäntä Juha Manninen.

Tilalla on yksi vakituinen työntekijä yrittäjäparikunnan lisäksi.

Vierailulla tuli puhetta nestelannoitteista. Tilalla on käytetty lähivuosina nestelannoitetta nurmille ja siitä on saatu todella hyviä kokemuksia. Satotasot ja sadon laatu on olleet tosi hyvät nestelannoitteella. Nestelannoitteita on tarkoitus käyttää myös tulevana kesänä. Tilalla on huomattu, että saadaan parhaat rehut, kun lietettä ei levitetä kesällä nurmille.

20.2.2023 Emotila, Tuikkanen Juho ja Salla-Mari, Sievi

Tilalla on aika uusi vuonna 2020 valmistunut navetta, johon mahtuu 80 emoa. Rotuna on Angus-Limousin- ja Angus-Hereford-risteytykset.  Nuori yrittäjäpariskunta lähti avoimesti miettimään mitä tuotantosuuntaa haluavat alkaa kehittää. Suunnitelmien ja laskelmien myötä päädyttiin emolehmiin. Tilalla on lisäksi lampaita, jotka ovat kesäisin perinnebiotooppilaitumilla. Lampaista on saatu kivasti tuloa emonavetan rakennusprojektin alkutaipaleelle. Peltoa on noin 200 ha. Säilörehut tehdään paaleihin.