Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaNauta » Emotila » Siitoseläinkauppa » Siitossonnikasvattamotoiminta

Siitossonnikasvattamotoiminta 

Huom, Jäppiläntie poikki tulvan vuoksi!

Ajo-ohje: Ajakaa Suonenjoen keskustan kautta Herralantietä, joka on uudehko radanvarsitie. Näin pääsette pikitietä mahdollisimman lähelle.  Jäppiläntie poikki tällä hetkellä!

 

Kasvukoe 2017-2018

Uusi kasvukoe 2017-2018 on alkanut marraskuussa Atria Naudan siitossonnikasvattamossa eli lempinimeltään Poikakodissa. Se on järjestyksessään 13. kasvukoe Pieksämäellä. Talven aikana sonneja punnitaan noin kuukauden välein ja keväällä ne käyvät läpi monta arvostelua ja karsintaa. Siitokseen valitut sonnit myydään huutokaupassa.

Seuraava siitossonnihuutokauppa pidetään 26.4.2018

Tervetuloa torstaina 26.4. klo 11.30 huutokauppaan Pieksämäelle, Suonteentie 241. Sonneihin voit tutustua jo klo 10 alkaen. Jos et itse pääse paikalle, ota yhteys asiakkuuspäällikköösi tai tee tarjous sonnista nettilomakkeella. Sonnien yhteiskuljetukset ovat viikolla 19. Vinkki: Kuljetuskustannukset ovat pienemmät mikäli useampi sonni tulee samaan suuntaan, joten otahan naapurin emotila mukaan ostoksille.  

Rekisteröidy huutokauppaan etukäteen, se ei sido mihinkään, mutta nopeuttaa huomattavasti toimintaa itse huutokaupassa. Täytä rekisteröintilomake myös siinä tapauksessa, jos jätät tarjouksen sonnista netissä ja et itse tule paikan päälle.

Huutajaksi rekisteröityminen tästä 24.4. mennessä

Tee tarjous sonnista tästä 23.4. mennessä 


Kasvukokeen 2017-18 sonnit

Huutokaupan myyntilista (päivitetty 13.4.2018)

Ohje polveutumistodistuksen lukemiseen.


Kuvat tästä myytävistä sonneistaMyytävien sonnien:

Sonneja koskevissa asioissa voit olla yhteydessä Susanna Vehkaojaan 040 7505 167 tai susanna.vehkaoja@atria.com.

Sonnien ostaminen siitossonnikasvattamosta on turvallinen valinta. Sonnit on tutkittu salmonellan, BVD:n ja mykoplasma boviksen (A-taso) suhteen ja niiden kivekset ja lisäsukurauhasten kudokset tutkitaan ennen huutokauppaa. Sonnit totutetaan monipuoliseen käsittelyyn ja huonoluonteiset ja –rakenteiset karsitaan pois.

Sonnien maksu 
Sonnit ovat myynnissä käteismaksulla. Mikäli tarvitset enemmän kuin 14 vrk maksuaikaa sonnin kuljetuksen jälkeen, ole yhteydessä rahoituspäällikkö Leena Lampiseen. Voit käyttää sonnin ostoon voimassa olevaa A-Emolehmäluottoa, mutta enää ei ehditä ennen huutokauppaa saamaan uusia luottopäätöksiä. A-Emolehmäluotosta saat lisätietoa omalta asiakkuuspäälliköltäsi.

Tunnetko uusimmat jalostusarvoindeksit? Alla ohjeita niiden tulkintaan.

Teurasominaisuuksien indeksien tulkinta

Indeksit on laskettu teuraspainolle, ruhon lihakkuudelle sekä rasvaisuudelle. Mitä korkeampi teuraspaino- ja ruholuokka (lihakkuus) -indeksi, sitä parempi teuraslaatu. Rasvaisuusluokka-indeksin ollessa yli sadan, kertoo se eläimen periyttävän keskimääräistä rasvaisempaa ruhoa, mikä useimmiten on epätoivottavaa.

 Teurasominaisuuksien indeksien tulkinta:
___________________________________________________________________
Indeksi     Teuraspaino                ruholuokka (EUROP)          Rasvaluokka
yli 100       nopea ruhon kasvu       lihaksikas                             runsas rasvainen
100            keskimääräinen            keskimääräinen                    keskimääräinen
alle 100     hidas ruhon kasvu        laiha                                      vähärasvainen
____________________________________________________________________
 

Siitossonnikasvattamon  teurasindeksitaulukosta voi nähdä, että kaikille sonneille ei ole indeksejä vielä julkaistu. Se johtuu siitä, että niiden arvosteluvarmuudet ovat liian matalia. Arvosteluvarmuus kuvaa indeksin luotettavuutta ja se muodostuu sitä korkeammaksi, mitä enemmän tuloksia on käytettävissä eläimeltä itseltään, sen sukulaisilta ja jälkeläisiltä. Julkaisuun tarvitaan yli 35 % arvosteluvarmuus, mikä on kuitenkin vielä matala ja tarkoittaa sitä, että indeksi voi vielä muuttua eläimen saadessa lisää tuloksia, esim. jälkeläisten kautta. Arvosteluvarmuus on hyvä, kun se on yli 60 % ja erinomainen, kun se on yli 85 %

Poikimahelppousindeksien tulkintaohjeita

Poikimahelppousindeksit lasketaan sekä lehmille että sonneille käyttäen kahta eri indeksiä. Molemmat indeksit tulkitaan niin, että mitä enemmän indeksi on yli sadan, sen helpommiksi ennustetaan poikimiset (HUOM! Syntymäpainoindeksi on sitä parempi, mitä pienempi luku on). Arvosteluvarmuuden ollessa liian alhainen, indeksin kohdalla näkyy pelkkä tähti.

"Poikimahelppous isänä"-indeksi: kertoo minkälaisia vasikoita eläin periyttää syntymisen helppouttaajatellen; esim. kuinka rotevia tai pitkulaisia jne. Poikimahelppousindeksi voi kertoa helpoista poikimisista, vaikka syntymäpainoindeksi olisi koholla.

"Poikimahelppous emänisänä"-indeksi: kertoo minkälaisia tyttäriä poikimiskyvyltään eläin periyttää. Poikivatko tyttäret helposti?

"Emoindeksi" kertoo minkälaisen kasvualustan emo-ominaisuudet tarjoavat vasikalle. Korkea emoindeksi kertoo eläimen periyttävän hyviä emo-ominaisuuksia tyttärilleen.

Jos olet valitsemassa lihakasvatuseläimille isää, kiinnitä huomiota Poikimahelppous -isänä-indeksiin. Jos olet valitsemassa uudistushiehoille isää, kiinnitä huomiota myös Poikimahelppous emänisänä- ja emoindeksiin.

Tutustu Pieksämäen siitossonnikasvattamon toimintaan: www.korppikallio.fi.

Siitossonnien syntymätilojen kotisivuja

Päivärinteen Angus fb
http://kuhmolanmaatila.simplesite.com/
www.vapola.fi

Kirjaudu sisään lukeaksesi lisää

Kirjaudu lukeaksesi aiheesta lisää.