Juttusarjassa seurataan bränditilojen arkea eri vuodenaikoina. Toukokuun alussa Torkon tilalla kylvötyöt olivat jo käynnissä.
Torkon tila, YLISTARO
Tuotantosuunta: Siipikarja
Yrittäjät: Matti Torkko ja Laura Leskelä
Perustettu: Sukupolvenvaihdos vuonna 2012
Muuta: Vuonna 2016 tila laajensi toimintaansa viljatilasta siipikarjan kasvatukseen. Tilalla on kasvamassa vuoron perään nuorikkoja ja broilereita. Tila on palkittu kahdesti Liha-akatemiassa erinomaisena nuorikkokasvattajana.
Kylvötöitä ja nuorikkojen ruokinnan optimointia
Torkon tilalla kasvatetaan nuorikoista emoja Atrian broileriketjuun. Vehnän, herneen ja kauran kylvötyöt pitivät tilan väen kiireisinä.
Maanantai – haalarit niskaan ja menoksi
Kylmä toukokuinen aamu, viime yönä sää kävi pakkasella, päivällä +7. Matin päivä alkoi ennen kuutta. Kahvi ja ruisleipä. Kanalaa kohti, 10 minuuttia autolla. Sähköpostit läpi. Haalarit niskaan, kumisaappaat jalkaan ja kanalaan. 17 000 nuorikkoa naputtelemassa lattialla. Kanat omissa osastoissaan ja kukot omassaan. Linnuilla ikää noin neljä viikkoa. Kasvavat meillä siis vielä 14 viikkoa.
Tarkistetaan, että kaikki toimii ja ennen kaikkea, että kanat voivat hyvin.
Seuraavaksi hakemaan Könniltä lantakärryä. Matti levitti osalle pelloistamme kanankakkaa. Näille lohkoille tehtiin edeltävänä syksynä peruskunnostusta. Laura sekä lapsemme Ellen, 4, ja Eeli, 2, hoitivat päivän toiset askareet. Illalla Lauralla MLL:n hallituksen kokous ja lapset iskän kyytiin lannanlevitykseen.
Tiistai – kaverina kanaparvi
Viime yönä ripahutti vettä, päivälläkin lämpötila alle viiden asteen. Aamukäynti kanalassa. Heittoruokkija heittää rehun aamulla lattialle, josta linnut saavat sen lajityypillisesti nokkia. Ruokkijoiden ympärillä käy vimmattu tohina. Kukaan ei istuskele orsilla ruoka-aikaan. Kuivikkeena kutteri, joka ei juurikaan pölise lintujen kuopsuttaessa pehkua. Vesilinjoja säädettiin ylemmäksi. Kanalassa kävellään rauhallisesti, jotta jokainen lintu tulee nähdyksi.
Seuraavaksi lannanlevityskärryn palautus Könnille. Puolilta päivin palaveri Envitecpolisin kanssa. Lannat mullattiin kultivaattorilla. Iltapäiväaskareet ja valmistelemaan kylvöjen jatkamista, kylmä sää mietityttää. Kylvöt pääsimme aloittamaan 2.5. vehnän kylvöllä. Illalla vielä viimeisenä etäyhteys kanalaan, jotta nähdään, että kaikki on kunnossa.

Keskiviikko – punnitusta ja kylvöjä
Edelleen viileä päivä, +7. Aamuaskareet tuttuun tapaan. Kanalassa kävellessä sitä ehtii nähdä jokaisen linnun ja tarkkailla lintujen käytöstä. Kanalassa kaikki toimii automaattisesti: ruokinta, painon seuranta, ilmanvaihto ja valaistus. Mutta silti meitä tarvitaan: kone ei huomaa, jos joku kana käyttäytyy oudosti tai olosuhteisiin tulisi tehdä muutoksia. Jokainen parvi on erilainen.
Ruokatunnin jälkeen takaisin kanalalle. Vaikka kanalassa on automaattivaa'at, nuorikot käsipunnitaan joka viikko. Kasvua seurataan tarkkaan, jotta se pysyisi jalostajan ohjeistamalla käyrällä. Tarvittaessa rehumäärää voidaan säätää. Liian nopea kasvu ei ole hyvä juttu – nuorikoiden pitää kasvaa rauhallisesti, jotta niistä tulee hyviä ja ahkeria emoja. Kasvut tilastoitiin ja dokumentoitiin, ja tiedot välitettiin Atrialle.
Iltapäivällä siirryimme pellolle. Maahan kylvettiin Senni-vehnää, suorakylvönä sekä eilen kultivoidulle lohkolle. Vanha isäntä äesti viereistä peltoa, syksyn kunnostustöiden ja ojan putkituksen jäljiltä peltoa tuli tasata. Laura pesi ja imuroi vielä illan autoa seuraavan päivän autohuoltoa varten.
Torstai – kylvötöitä ja kanalahälytyksiä
Viime yönä kävi sää taas pakkasella. Aamu oli raikas, mutta aurinko paistoi jo kirkkaasti. Aamukanalan jälkeen veimme auton huoltoon. Sen jälkeen peltotyöt jatkuivat; tänään suorakylvettiin viimevuotiseen syysvehnän sänkeen hernettä, jota tuotamme viljelysopimuksella A-Rehulle.
Iltapäivä keskeytyi kanalasta tulleeseen rehunjakohälytykseen. Kone täyttää edellisen päivän aikana seuraavan päivän rehut valmiiksi keskipakolevittimiin, mutta rehuntäyttö oli keskeytynyt. Hälytys johtui vaa'an alla olevaan pudotussuppiloon kertyneestä pölystä, joka esti rehun valumisen kuljettimelle. Pikku kolistelu ja homma jatkui.
Perjantai – laarit täyteen
Aamukanalaan lähdettäessä lämpötila alle 5 asteen. Kylvötyöt jatkuvat vielä herneellä. Iltapäivästä tyhjättiinkin kylvinkone ja valmisteltiin seuraavan päivän kauran kylvöä. Laarit täyteen ja kiertokoe. Laura kävi askareilla ja kuittasi rehuhälytyksen. Matin ilta päättyy tuttuun tapaan traktorin suodattimien putsaamiseen ja koneiden rasvaukseen. Lauran päivä kului pääosin järjestellessä poikamme syntymäpäiväjuhlia.

Lauantai – kylvötöitä ja syntymäpäiväjuhlia
Yöllä sää kävi taas pakkasella, päivällä pilvetön taivas, lämpötila kipusi jo yli 10 asteen. Aamukanalassa perustarkistukset. Mikä on ollut edellisen päivän vedenkulutus? Onko rehun jaossa kaikki varmasti onnistunut? Ovatko lämpötilat olleet totutulla ja pyydetyllä tasolla? Miten paino on kehittynyt? Mikä on rehusiilojen taso, täytyykö ensi viikolla rehua tilata lisää?
Aamukanalasta Proxy-kauran kylvöön. Laura hoiti lasten kanssa toiset askareet ja sitten otettiinkin vastaan syntymäpäivävieraita. Isäntäkin ennätti pellolta juhliin – tunnetusti vasta vähän vieraiden saapumisen jälkeen.
Sunnuntai – äitienpäiväkaffit ja bränditilavideoita
Aamulla tarkastelimme kanojen ruokintaa. Nuorikot saavat kaksi ensimmäistä viikkoa A-Rehulta toimitettua untuvikkorehua. Sen jälkeen rehu vaihtuu A-Rehun Emobroiler Alku -rehuksi. Tätä on normaalisti annettu neljän viikon ikään saakka, mutta nyt jatkoimme sitä hiukan reippaaseen viiden viikon ikään saakka. Nyt rehu vaihtui Emo kasvatus -rehuksi. Nuorikon kasvatus on tarkkaa puuhaa, sillä vastaamme pienellä, viiden tilan porukalla koko Atrian ketjun broilereiden emojen tuotannosta.
Kanalasta siirryimme kylvötöihin koko henkilökunnan voimin ja joimme äitienpäiväkaffit pellon reunalla. Maahan Proxy-kauraa. Laura kuvasi pätkiä kylvötöistä A-Rehun somekanaviin.
Paljon mahtui viikkoon. Ensimmäisiä oraita vielä odotellaan, mutta kevättä on jo tuntuvasti ilmassa. ■
ASIANTUNTIJAN SILMIN
Jatkuvaa kehittämistä ja lintujen hyvinvoinnin varmistamista
TEKSTI: Anne Rauhala
Matti ja Laura ovat kasvattaneet nuorikoita ja välillä myös broilereita yhdeksän vuotta. Kaikessa tekemisessä näkyy eteenpäin suuntautuneisuus ja pyrkimys aina vain parempaan, niin kanalassa kuin peltoviljelyssäkin.
Linnun jalostus menee koko ajan eteenpäin ja muutokset näkyvät usein ensin nuorikoissa. Laura ja Matti ovat aina valmiita ottamaan viimeisimmät opit käyttöön ja tekemään tarvittavat muutokset niin kasvatuksessa, olosuhteissa kuin ruokinnassakin.
Nuorikkokasvatus on Atrian broileriketjun peruskivi. Siitoskanat ja -kukot tuodaan Ruotsista Aviagen SweChickiltä nuorikkokasvattamoihin vastakuoriutuneina untuvikkoina. Tuontikertoja on noin 15 vuodessa. Nuorikkokasvatusta on kuudella tilalla.
Nuorikkokasvattamot toimivat samalla karanteenina maahantuoduille linnuille, joista otetaan salmonella- ja verinäytteitä tietyn ohjelman mukaan mahdollisten tautien varalta.
Lintuja kasvatetaan nuorikkokasvattamossa 18 viikon ikään asti, jonka jälkeen ne siirretään munittamoihin. Kanat ja kukot yhdistetään, ja muninta alkaa noin 23 viikon iässä. Munia haudotaan Atrian hautomolla kolme viikkoa. Vastakuoriutuneet broileriuntuvikot siirretään kasvattamoihin ja reilun viiden viikon kuluttua ne ovat valmiita teurastettaviksi.
Nuorikkokasvatuksessa on tärkeää, että lintujen kasvu noudattaa mahdollisimman hyvin jalostajan antamaa painokäyrää ja ne ovat mahdollisimman tasakokoisia kasvatusajan päättyessä. Se luo edellytykset hyvälle munantuotannolle munittamoissa.
Laura ja Matti ovat asiastaan innostuneita nuoria yrittäjiä, ja heidän kanssaan on ilo työskennellä. Lintujen hyvinvointi on heille sydämen asia.
Juha-Petri Jussila
kenttäpäällikkö
Atria Chick