Poolan tila 2/2022

02.06.2022 18:04

Poolan tilalla 2. – 8.5.2022

MAANANTAI
Sää: pilvistä, myrskyää

Viikko alkoi kovalla myrskytuulella. Vettä ei onneksi satanut, sillä tällä viikolla aloitetaan kevään kylvötyöt. Aamulla menin lampolaan askareille. Kevään viimeinen karitsa syntyi reilu pari viikkoa sitten ja lampolassa onkin nyt melkein 130 uutta määkijää. Annoin imettäville uuhille väkirehut ja nostin uudet rehupaalit paalihäkkeihin. Tänään on myös kuivittelupäivä, joten laitoin karsinoihin myös pari pahnapaalia.

Arttu nosteli aamulla peräkärryille kylvösiemenet ja rasvasi ja huolsi koneita. Lounaan jälkeen isä lähti äestämään, minä ja Arttu täytimme kylvökoneen ja teimme siihen kiertokokeen.

Illalla oli teknisen lautakunnan kokous kunnantalolla, ja sitä ennen minun täytyi vielä käydä sulkemassa loput säätösalaojakaivot sekä ruokkia lampaat. Arttu vei apulanta- ja siemenkuormat pellolle ja lähti kylvämään.

maanantai.jpg

TIISTAI
Sää: pilvistä, kova tuuli jatkuu

Aamulla kylvötyöt jatkuivat. Arttu kylvi ja isä äesti. Pellot ovat kuivuneet kylvökuntoon hyvin, vaikka kylmä sää onkin hieman hidastuttanut kuivumista ja kevättä.

Minä lähdin aamun lampolatöiden jälkeen lautasmuokkaamaan sänkipeltoja.

Näin kiireaikana huomaa, miten suuri apu on tilan edellisestä sukupolvesta. Isä on pellolla jo aamuvarhaisella ja äiti hoitaa ruokahuollot pellolle.

tiistai.jpg

KESKIVIIKKO
Sää: keväinen, aurinkoinen ilma

Päivä alkaa samalla tavalla kuin eilenkin: äestystä ja kylvöä. Arttu vei aamulla apulanta- ja siemensäkkikuorman pellolle. Tämän kevään kylvöt aloitettiin kaksitahoisella Rgt Planet -ohralla. Se on todettu viljelyvarmaksi lajikkeeksi ja se antaa sadossa hyvin vastinetta kasvukauden tuotantopanoksille.

Aamun työt lampolassa sujuivat tavanomaisesti rehut jakaen. Karitsabaareihin täytyi lisätä väkirehua karitsoille syötäväksi. Myös kärpäset ovat löytäneet tiensä lampolaan, joten kärpäsansoja sai viritellä lisää. Kevät tuo tullessaan myös lampaiden kerinnät. Niitä aloin tekemään tänään pässien ja joutilasuuhien osalta. Kerinnän yhteydessä myös leikataan ja lyhennetään lampaiden sorkat. Illalla oli vielä paperitöitä.

keskiviikko.jpg

TORSTAI
Sää: aurinkoinen sää

Kaksitahoisen ohran kylvö tulee tänään valmiiksi ja äestyskin on jo siirtynyt seuraavaan paikkaan. Myös lampaiden kerinnät jatkuvat tänään. Illalla pesin vielä talon ikkunat - aurinkoinen sää saa kaiken ikkunoihin kertyneen lian näkymään.

torstai.jpg

PERJANTAI
Sää: aurinkoinen poutasää

Tänään alkoi kevätvehnän kylvö. Ennen työmaalle siirtymistä vaihdettiin kylvökoneeseen siemen ja apulanta sekä tehtiin kiertokokeet. Arttu teki siemen- ja apulantakuorman peräkärryille ja vei ne pellolle. Minä puhdistin kylvötraktoriin kertyneen pölyn pois ja pesin ikkunat. Lounaan jälkeen miesväki meni kylvämään ja minä lähdin asioille kirkonkylälle ja Tervajoelle. Ahkerat kylväjät saivat tämän päivän kylvöt valmiiksi iltapäivällä ja suuntasivat seuraavaksi kyntämään uusia vuokramaita. Ennen lampolan iltatöitä kävin vakuutusyhtiön järjestämässä sammutintarkastuksessa. Mukaan tarttui muutama uusi sammutinkin.

perjantai.jpg

LAUANTAI
Sää: aurinkoinen sää

Lauantaiaamu valkeni kesäisen aurinkoisena. Lampolassa oli normaalit työt.

Loput kynnöt tulivat tänään valmiiksi ja traktoreihin sekä työkoneisiin saikin tehdä taas välihuoltoja. Huomista äitienpäivää varten tekaisin päivällä täytekakun. Illalla ehti vielä haravoimaan ja siivoamaan kukkapenkkejä.

SUNNUNTAI
Sää: puolipilvistä poutaa

Äitienpäivän aamu alkoi perinteisesti lipun nostamisella lipputankoon sekä kakkukahvilla ja onnitteluilla omalle äidille, kukkia unohtamatta. Päivällä kävimme porukalla juhlalounaalla. Mukana oli myös Artun avopuoliso Hanne. Loppupäivä jatkui äestyksellä ja kevätvehnän kylvöllä sekä puutarhatöillä. Mukavan leppoisa sunnuntai hieman rauhoitti kevätkiireitä. Toivottavasti kevään säät jatkuvat suosiollisina.

 

MTY Poola, Laihia
Yrittäjät: sisarukset Arttu Poola ja Anne-Mari Poola

Tuotantosuunta: Viljatila. Tilalla viljellään pääasiassa ohraa, kauraa ja vehnää A-rehulle. Lisäksi on säilörehunurmea ja laitumia omille eläimille. Myös metsätalous ja koneurakointi työllistävät tilan väkeä.

Perustettu: Tila on perustettu vuonna 1678. Nykyiset yrittäjät ovat aloittaneet tilanpidon sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 2013.

Eläinten/peltojen määrä: Peltoa on viljelyksessä noin 190 hehtaaria. Lampaita on 80 uuhen katras, lisäksi keväisin syntyy karitsoja 120-150 kappaletta. Metsää on noin 200 hehtaaria.

Lue tilan edellinen viikko tilalla -tarina täältä