Poolan tila 1/2022

28.02.2022 12:55

Poolan tilan viikkoa siivitti konetyöt aina aurauksesta metsätöihin. Viljatilalliset pääsivät näkemään uuden kylvökoneensa valmistumista ja ehdittiinpä tilalla mitalikahvitella sekä tehdä hieman klapikauppaa. 

Poolan tilalla 7. – 13.2.2022

MAANANTAI
Sää: pilvistä, lunta on tullut paljon edellisenä päivänä ja yön aikana

Aamu alkoi rivakasti, kun teurastamolta tultiin hakemaan viimeisiä viimevuotisia karitsoja. Karitsanlihat on tarkoitus suoramyydä asiakkaille aikaisempien vuosien tapaan. Eläinten lastaus sujui näppärästi ja matka naapurikuntaan alkoi. Sitten sainkin tehdä aamun askareet lampolalla. Ensin kierros pihatossa katsomassa, että kaikki on hyvin, rehua on riittävästi ja vesikupit ovat puhtaat. Sitten vanhaan navettaan antamaan rehut siitospässeille. Siellä onkin nyt rauhallista kun karitsat lähtivät. Eilen yksi uuhista yllättäen loi karitsansa, sen olisi pitänyt karitsoida vasta 1,5 kuukauden kuluttua. Jälkeiset ei ole vielä irronneet, täytyy seurailla putoavatko vai alkaako uuhi kuumeilemaan. Meillä lampaiden luomiset ovat onneksi hyvin harvinaisia.

Aamuaskareiden jälkeen saikin ihmetellä lumen määrää, ja heti aamusta Artulla alkoikin puhelin soida lumenauraustilauksista. Äkkiä aamupuurot naamariin ja auraamaan lumisia pihoja sekä teitä puukuljetuksille. Niitä hommia riittikin koko päiväksi, sillä lumenaurausta tehdään kaikille alueella toimiville metsäyhtiöille. Myös vanhaisäntä Arto lähti auraamaan toisella traktorilla Elisan puhelinmastojen pihoja Jurvaan, Maalahteen ja Närpiöön. Itse jatkoin toimistohuoneen pintaremonttia: uutta maalia ja tapettia. Päivällisen jälkeen ohjelmassa oli lampolan iltatyöt. Rehupaalien nostot paalihäkkeihin ja pässeille heinät. Arttu korjasi naapurikylän isännän rikkoontuneen traktorinoven.

Illaksi oli vielä aurauslaskujen tekoa ja paperitöitä.

PoolaMaanantai.jpg

TIISTAI
Sää: pilvistä, lisää lumisadetta

Aamulampolan jälkeen aamupuurolle. Lunta on satanut lisää ja sataa edelleen. Miesväki lähti hakemaan Mustasaaren Vikbystä traktoriin öljyjä ja etukuormaimeen varaosia. Poikkesivat vielä Tervajoelle hakemaan muuta tarviketta. Minä jatkoin remonttia ja vanhan tapetin irrotusta. Myös talviolympialaisten sprinttihiihtoja ehti siinä samalla seurata. Kotiin päästyään Arttu huolsi aurauskalustoa: pesi tiesuolat pois ja rasvasi koneet.

Illaksi oli ohjelmassa lampaiden ruokinta ja Artulle lisää aurausta. Sunnuntaina karitsansa luoneen uuhen jälkeiset oli onneksi irronneet, uuhi voi hyvin ja syö reippaasti.

PoolaTiistai.jpg

KESKIVIIKKO
Sää: aurinkoinen poutapäivä

Arttu ja Arto lähtivät aamuvarhaisella Turenkiin Tume Agrin tehtaalle katsomaan meidän uuden kylvökoneen valmistumista. Teimme syksyllä kylvökonekaupat Tumen konemyyjän kanssa, hän onkin tuttu mies naapurikylältä. Reissussa kului koko päivä, mutta se oli sen arvoista, sillä oli hienoa ja mielenkiintoista seurata kylvökoneen valmistumista tehdaslinjalla. Uuden kylvökoneen merkki oli helppo valinta, sillä tilallamme on luotettu Tumen kylvökoneisiin jo 1980-luvulta alkaen.

Itselleni oli tälle päivälle tavanomaiset työt lampolassa ja päivällä remontointi jatkui.

Illaksi lähdin vielä kunnantalolle teknisen lautakunnan kokoukseen.

Poola Keskiviikko.jpg

TORSTAI
Sää: aurinko paistaa, keväinen ilma

Aamu meni tavanomaisesti lampolassa. Karitsointien alkamiseen on kuukauden verran ja uuhet alkavat olla melko pyöreitä ja erityisen seurallisia, niitä jääkin usein rapsuttelemaan. Arttu lähti taas aamupäivällä aurauskierrokselle. Myöhemmin päivällä hän meni vanhan isännän kanssa metsätöihin. Tämänhetkisellä leimikolla tehdään ylispuunpoistoa ja pientä harvennusta. Arto hakkaa meidän omia hankintapuita motolla ja Arttu ajaa eri puutavaralajit traktorilla ja metsäkärryillä varastopaikkaan. Olympialaisissa oli taas hieno päivä, kun Kerttu ja Krista hiihtivät upeasti hopeaa ja pronssia! Minä lähdin päivemmällä Isokyröön hakemaan suoramyyntilihat. Siinä menikin melkein loppupäivä kun pysähtelin sovittuihin kauppapaikkoihin. Suoramyynti on siitä mukavaa, että näkee asiakkaita ja voi vaihtaa kuulumisia. Koska päivä venyi pitkäksi, tilan vanhaemäntä Anna-Liisa teki lampolan ilta-askareet. Illalla pajalla Arttu vaihtoi traktorin etukuormaimen väljistyneitä puslia uusiin, samalla tuli teroitettua moton teräketjuja aamua varten.

PoolaTorstai.jpg

PERJANTAI
Sää: aurinkoinen päivä

Aamulla normaalit toimet lampolassa. Samaan aikaan Arttu purki lampaiden väkirehukuorman kuljetusliikkeen kuorma-autosta. Kuormassa tuli valkuaisrehua, karitsarehua, melassileikettä ja seleeniä tulevaksi karitsointiajaksi. Emouuhille annetaan säilörehun ja oman kauran lisäksi valkuaisrehua ja melassileikettä sekä tietenkin kivennäiset. Pikkukaritsat saavat tarjolle karitsarehua pian syntymänsä jälkeen. Melko nopeasti ne alkavatkin sitä maistelemaan ja syömään.

Mitalikahvitkin sai taas juoda, kun Iivo Niskanen ahkeroi Kiinan ladulla kultaa! Päivällä ohjelmassa oli taas miehillä puunajoa ja hakkaamista. Itse lähdin kirkonkylälle kauppaan ja asioille. Matkahuoltoon oli tullut uudet korvamerkit ensi kuussa syntyville karitsoille, sekä lampolan uudet valvontakamerat. Vanhat, hyvin palvelleet kamerat alkoivat viime keväänä temppuilemaan, joten oli aika hankkia uudet. Laihialla oli tänään Veripalvelun verenluovutus, kävin vielä siellä luovuttamassa oman panokseni. Iltalampolan jälkeen loppupäivä sujuikin rauhallisesti. Arttu lähti illan hämärtyessä serkkumme Harrin kanssa kaurismetsälle. Tästä onkin tullut metsästysaikana jokaperjantainen perinne, joka välillä palkitsee saaliilla.

LAUANTAI
Sää: puolipilvinen poutapäivä

Aamun työt lampolassa sujuivat nopeasti, koska tälle päivälle oli mukavaa ohjelmaa: IMOlta elämään mukaan tarttuneiden ystävien tapaaminen. Meille muodostui agrologiopintojen aikana tiivis ystäväporukka, joka on edelleen paljon tekemisissä keskenään. Arttu meni jatkamaan puunajoa, runsas lumimäärä antaa työlle omat haasteensa. Puunajo keskeytyi muutaman kuorman jälkeen, kun puutavarankuljetusyrittäjä soitti ja tilasi usean metsäautotien aurauksen.

Illalla asiakas haki vielä klapikuorman, että sai saunan lämpimäksi.

PoolaLauantai.jpg

SUNNUNTAI
Sää: pilvistä, lumisadetta

Sunnuntaina aamulampolan ja lounaan jälkeen Arttu haki pari kuormaa rehupaaleja. Haettiin myös kuivaajalta ensi kevään kylvösiemenistä näytteet. Keväällä meillä käytetään pääosin omaa kylvösiementä, sillä kaikki lajikkeet on uusittu parin viime vuoden aikana. Ohralajikkeina ovat Feedway, Rgt Planet ja Rodhette, kaurana on Niklas sekä vehnä on Thorus.

Sunnuntai kului leppoisasti pajaa ja taloa siivotessa, sekä moton teräketjuja teroittaessa ensi viikkoa varten. Illemmalla asiakas haki vielä toisen kuorman koivuklapeja. Talven kylmyydestä johtuen klapikauppa onkin käynyt hyvin.

PoolaSunnuntai.jpg

 

MTY Poola, Laihia
Yrittäjät: sisarukset Arttu Poola ja Anne-Mari Poola

Tuotantosuunta: Viljatila. Tilalla viljellään pääasiassa ohraa, kauraa ja vehnää A-rehulle. Lisäksi on säilörehunurmea ja laitumia omille eläimille. Myös metsätalous ja koneurakointi työllistävät tilan väkeä.

Perustettu: Tila on perustettu vuonna 1678. Nykyiset yrittäjät ovat aloittaneet tilanpidon sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 2013.

Eläinten/peltojen määrä: Peltoa on viljelyksessä noin 190 hehtaaria. Lampaita on 80 uuhen katras, lisäksi keväisin syntyy karitsoja 120-150 kappaletta. Metsää on noin 200 hehtaaria.

Lue muita viikko tilalla -tarinoita täältä