Mäentaustan tila 1/2020

"Maanantaiaamuisin suunnitellaan tulevaa viikkoa yhdessä"


Mäentaustan tilalla 17.2-23.2.

MAANANTAI

SÄÄTILA + 5, vähän tuulista, aurinko paistoi välillä.

Arkiaamut alkavat aina Pekan tekemällä aamupalalla 7:30. Maanantaiaamuisin suunnitellaan tulevaa viikkoa yhdessä. Tämän viikon meillä oli lomittaja, Lasse, koska Pekka on sairauslomalla lonkkaleikkauksen vuoksi. Lomittajan työtehtäviin kuuluu appeen teko, sekä A- ja B-pihattojen päivittäinen olkikuivitus.

Jokaiseen päivään kuuluu samat työt, eli appeenteko ja kuivitus, sekä appeiden auraus apeauralla aamuisin, päivällä, iltapäivällä ja illalla, kaikkien juomakuppien putsaaminen, sekä appeen ja täysrehun vieminen vasikkakasvattamoon.

Aamupalan jälkeen Eija ja Teemu alkoivat availemaan pihattojen veräjiä Iidalle. Vasikkakasvattamoon lisättiin turvetta makuupuolelle. D-pihatosta Iida ajoi ensin ruokintakäytävän puhtaaksi, sitten makuupuolen, johon ajettiin lopuksi uudet turpeet. Seuraavaksi vuorossa oli A-pihaton ruokintakäytävän ja C-pihaton vasemman puolen ruokintakäytävän ajaminen. Iidan ajaessa pihattoja pyöräkuormaajalla, Eija ja Teemu korjasivat A-pihaton liukuovea, joka oli yön aikana tippunut kiskoilta kovan tuulen vuoksi.

Päivällä Eija lähti Pekalle kuskiksi Poriin, koska Pekalla oli lääkäriaika lonkan tarkastukseen. Iida lähti iltapäivällä Seinäjoelle luokkakaverinsa Lauran kanssa pariksi päiväksi kouluasioiden merkeissä. Eija kävi iltapäivällä lenkillä ja kutoi villapaitaa. Illalla Pekan isosisko, Heli, tuli kylään.

image0kmtn.png

TIISTAI

SÄÄTILA + 3, harmaata

Aamupalan jälkeen Eija hoiti vasikoita, ja juotti yhtä reppanaa Benfital-juomajauheella, vaikka näiden vasikoiden juotto onkin jo loppunut. Eläinlääkäri epäili, että vasikan mahassa on häikkää, eivätkä ravinteet imeydy kunnolla. Eija siivosi C-pihaton ruokintapöydät ja availi olkipaalien verkkoja, mutta muuten päivän ohjelmassa ei ollut erikoisempia töitä. Pekka teki sisällä kirjanpitotöitä.

Eija kävi lenkillä, jonka jälkeen naapurit kävivät lasten ja lastenlasten kanssa katsomassa sonneja ja kahvittelivat Eijan ja Pekan kanssa.

Iida oli edelleen Seinäjoella, missä aamupäivä kului koululla, jonka jälkeen kahviteltiin Lauran ja Elinan kanssa. Iltapäivä ja ilta kuluivat koulutöitä tehdessä.

Maentaustantila_elaimet.jpg

KESKIVIIKKO

SÄÄTILA +3, harmaata ja sateista

Keskiviikko oli töiden osalta samanlainen tiistain kanssa. Reppana-vasikalle juotettiin edelleen Benfital-juomajauhetta. Eija kävi läpi sonneja, jotka lähtevät seuraavaksi teuraaksi, eli tarkisti, että jokainen sonni löytyy ja on oikeassa karsinassa, sekä jokaisella on korvamerkit. Eija pesi vasikoiden juottopantoja. Pekka teki sisällä kirjanpitotöitä.

Ruuan jälkeen Eija kävi kuntosalilla ja ruokakaupassa Harjavallassa. Iltapäivällä appeiden auraamisen yhteydessä Eija huomasi yhden vasikan jääneen B-pihatossa veräjän väliin jumiin, ja auttoi vasikan pois. Illalla Pekan isosisko, Marja, tuli puolisonsa kanssa käymään kahvilla. Eija ja Pekka varasivat kesälomamatkan itselleen.

Iidalla ja Lauralla oli aamulla tapaaminen ryhmänohjaajan kanssa. Käytiin läpi opinnäytetyötä ja opintoja ylipäätään. Opinnäytetyössä punnitaan sonneja (16 kpl) juoton päättymisestä teuraaksi lähtöön asti. Ryhmä lähtee teuraaksi tämän maaliskuun aikana ja punnituksia on tähän mennessä tehty 16 kertaa. Iltapäivällä kotiuduttuaan Seinäjoelta Iida kävi pilates-tunnilla Harjavallassa.

Illalla Teemu ja Teemun isä, Make, olivat verstaalla rakentamassa uutta apeauraa, jossa auran tilalla on traktorin rengas.

IMG_20200224_151252_resized_20200224_032506592.jpg

TORSTAI

SÄÄTILA -3, aurinko paistoi välillä

Aamu alkoi ikävästi, koska päätimme lopettaa jo aiemminkin mainitun vasikan, sillä sen kunto oli yön aikana mennyt huonoksi. Teemulla oli vapaapäivä Nickeliltä, joten hän haki aamulla kolme paalikärryllistä kesäpaaleja pelloilta, koska kerrankin oli pakkasta ja pelto kantoi. Iida ajoi C-pihaton oikean puolen ruokintakäytävän, sekä B-pihaton ruokintakäytävän puhtaiksi. Eija vei traktorilla paaliverkkoja, sekä -muoveja pihan perälle, niille varatulle paikalle odottamaan hakua. Iida mittaili vasikoilta kuumetta ja siirsi kolme vasikkaa sairaskarsinaan, koska niillä oli lämpöä. Eija jatkoi teuraaksi lähtevien sonnien läpikäymistä.  Kun kaikki sonnit oli käyty läpi, tilattiin neljälle apumerkit. Pekka teki kirjanpitotöitä ja Eija mapitti kuitteja. A-pihaton viereen kertyy nopeasti olkisilppua kuivittamisen yhteydessä, joten Iida siivoili vielä pihaa pyöräkuormaajan avulla.

Illalla Eija kävi lenkillä ja Iidalla oli barre-tunti Harjavallassa, jonka jälkeen käytiin kolmestaan Lassen (urakoitsija ja lomittaja) 40-vuotissynttärikakulla Eijan ja Pekan naapurissa. Vierailun jälkeen Eijan ja Pekan kummipoika perheineen tuli käymään iltakahvilla.

Kuva1_vaaka.jpg

PERJANTAI

SÄÄTILA + 2, sateista ja harmaata

Iida ajoi A-pihaton ja D-pihaton ruokintakäytävät, sekä C-pihaton vasemman puolen ruokintakäytävän ja makuupuolen puhtaiksi, ja sinne uudet turpeet. Ennen C-pihaton makuupuolen veräjien sulkemista Iida ja Teemu korjasivat seinien kiinnikkeitä, koska osa niistä oli irronnut ajan saatossa. Eija pesi vasikoiden pantoja ja siivosi A- ja B-pihattojen ruokintapöydiltä pois vanhaa apetta. Pekka teki tilinpäätöstä.

Iltapäivällä Iida täytti Nasevaa, sekä teki PowerPointilla kuvallista kuivitusopasta avuksi lomittajille, sekä tulevalla työharjoittelijalle.

Teemu ja Make saivat apeauran käyttökuntoon ja nyt se on ”koeajossa” ennen maalaamista, siltä varalta, että löytyykin jotain muutettavaa.

Perheen nuorimmainen, Oskari, joka on vaihdossa Norjassa Åsin yliopistossa, tuli Suomeen torstaina ja viipyi sunnuntaihin. Illalla syötiin kaikki yhdessä tortilloja Eijan ja Pekan luona, ja vaihdettiin kuulumisia Oskarin ja Oskarin tyttöystävän, Inkerin, kanssa.

LAUANTAI

SÄÄTILA +4, kova tuuli

Eija piti vapaapäivän ja siivosi kotona. Iida mittaili vasikoilta kuumetta ja pesi ritilää, joka on ruokintapöydän edessä. Vanhan rehupaalin rippeet pois vasikoilta ja uusi paali tilalle. Vasikkakasvattamon lattian puhdistus, sekä sairaskarsinan juottolaitteiston pesu ja pois laittaminen. Olkipaalien availua lomittajalle valmiiksi.

Eijalla ja Pekalla kävi aamupäivällä laskiaispullilla heidän kummipoikansa, sekä kaksi Pekan kaveria. Iltapäivän Eija ja Pekka katselivat hiihtoa.

maentaustantila_iidajavasikka.jpg

SUNNUNTAI

SÄÄTILA +4, aurinko paistoi

Iida piti vapaapäivän. Eija katsoi vasikat, availi olkipaaleja ja siivosi D-pihaton ruokintapöydältä vanhaa apetta pois.

Iida ja Teemu kävivät aamupäivällä Porissa ostamassa tarvikkeita vessaremonttiin ja tapettia eteiseen. Teemu lähti iltavuoroon ja Iida alkoi järjestellä vessaa ja eteistä valmiiksi remonttia varten. Illalla Iida kävi Eijalla ja Pekalla. Mietittiin tulevia kylvöjä ja lajikevalintoja – koitetaanko jotakin uutta, ja mistä ostetaan kalkkia.

Oskari lähti takaisin Norjaan. Norjassa häntä vastassa oli perheen esikoinen, Emmi, ja Emmin avopuoliso Richard ja heidän koiransa, Pablo, jotka lähtivät perjantaina autollaan Helsingistä Ruotsin kautta Norjaan Oskarin luokse kylään.

 

Mäentaustan tila, Kokemäki 
Yrittäjät: MTY Lahtinen Eija, Iida ja Pekka. 
Perhe: Kolme aikuista lasta. Keskimmäinen Iida on mukana yhtymässä, nuorimmainen Oskari opiskelee Viikissä agronomiksi ja esikoinen Emmi työskentelee matkailualalla. Lisäksi tilan töissä auttaa Iidan avopuoliso Teemu, joka tekee kaksivuorotyötä Norilsk Nickelillä.
Tuotantosuunta: Naudanlihantuotanto. Ternistä teuraaksi ja pihvisonnien loppukasvatus. Sonneja tilalla 650.  
Peltoa: luomuviljelyssä noin 225 hehtaaria.  
Perustettu: Pekka osti tilan vanhemmiltaan 1986. Eija jäi päiväkodista tilan töihin 1998.