21.5.2018

Luomutilalla karja on osa isoa kokonaisuutta

Hyvän eläinaineksen merkitys korostuu toiminnan alkuvaiheessa, ja kokemus karjanhoidosta karttuu vain tekemällä. Tommi Hasun tilalla haave emotilasta on nyt totta, ja tilan kokonaisuuden kehittäminen voi jatkua.

Tommi Hasun omistamassa Pelto Mattinen Oy:ssä on tänä keväänä eletty jännittäviä aikoja, kun käsillä on ollut tilan ensimmäinen poikima-aika. Isännällä on nyt hymy herkässä. Poikimiset ovat sujuneet, vaikka kaikki on ollut uutta ja suurin osa karjasta on ollut hiehoja. Emot ovat hoitaneet reippaat vasikkansa hyvin. ”Kaikki on mennyt tosi hyvin. Kun asiat ovat uusia, niin ei itsekään tiedä, mikä on niin sanotusti normaalia”, Tommi sanoo.

Luomuviljeltyä peltoa on noin 390 hehtaaria. Tila on yhtiöitetty kahdeksi eri tilaksi, jolloin saatiin kotieläintilanstatus. Lisäksi tilalla on metsäkoneurakointia ja polttopuumyyntiä. Kotieläintuotanto täydentää sopivasti muuta maataloutta.
Rotuina tällä hetkellä aberdeen angus ja hereford. Karjassa on nyt yksi herefordsonni ja toinen on tulossa. Lisäksi huutokaupasta kotiutuu pian angussonni. Rotuvalintoihin ollaan tyytyväisiä, tarkoitus on laiduntaa kevyemmillä roduilla rantalaitumia.

Ensimmäiset eläimet tulivat tilalle viime keväänä. Tommi kiittelee vuolaasti hyvää eläinainesta, josta karjaa oli helppo alkaa kasvattamaan. ”Hyvä eläinaines on tärkein investointi, ei koneet tai seinät.” Tommi on todella tyytyväinen Atrian ja erityisesti Susanna Vehkaojan apuun eläinten hankinnassa. ”Atrialta olen saanut apua eläinten hankintaan. Se on ollut todella tärkeää ja aikaa jäi itsellä muihin töihin”. Myös teurastamon ja muiden tuottajien tuki on tärkeää. “Yksin touhutessa on mukava tietää, että haasteista ei tarvitse selvitä yksin ja apua saa soittamalla.”

Tyytyväisiä pihattoon

Viime talvena tilalla oli ajoittain kuivikepulaa, kun hyvälaatuinen olki oli kortilla vaikean syksyn takia. Tänä kesänä säilörehunteko on jo helpompaa, kun tietää jo tarkemmin paljonko rehua talven aikana kuluu ja millaista laatua tarvitaan.
Pihatto 70 emolehmälle valmistui viime syksynä ja eläimet saatiin navettaan joulukuun alussa. Pihattoon ja sen toimivuuteen Mattisessa on oltu oikein tyytyväisiä. Rakentaminen sujui hyvin ja kustannusarvio alittui, vaikka välillä oli kiire rakentaa. ”Syksy oli haastava ja välillä tuntui, ettei tästä tule yhtään mitään, kun eläimet olivat ulkona sateessa ja navetta pahasti vaiheessa. Mutta siitä se valmistui.”

Viljelijöiden tärkeä esimerkki

Emolehmätuottajaksi ryhtymistä ei ole kaduttu päivääkään. Eläimet ovat nyt osa luomutilan kokonaisuutta ja viljelykierto saadaan toimimaan optimaalisesti. Viljaa voidaan hyödyntää entistä monipuolisemmin.
Tommille merkitsee paljon, että eläinten kanssa harjoitettava maatalous on kestävää ja ympäristöystävällistä. ”Ympäristötekijät on tärkeää ottaa entistä paremmin huomioon tulevaisuudessa, ja se on sitä, mitä myös kuluttaja haluaa. Meidän viljelijöiden on itse luotava mielikuvaa kestävästä maataloudesta ja oltava edelläkävijöitä omalla esimerkillämme.”

Mattisen tilalla kehitys jatkuu. Tällä hetkellä palkattuna on yksi vakituinen työntekijä sekä kausityövoimaa kesällä. ”Johtamista pitää harjoitella ja paljon pitää laskea sekä miettiä asioita. Pidän valtavasti siitä, kun saa miettiä miten koko maatilan saa toimimaan kokonaisuutena. Toivottavasti eläinpuoli nousee tulevaisuudessa yhä vahvemmaksi osaksi sitä. Tämän vuoden jälkeen saa realistisia tuloksia eläimistä ja taloudesta, jonka jälkeen voidaan alkaa miettiä toisen pihaton rakentamista.” Tommi visioi.

Titta Jämsä
asiakkuuspäällikkö
Atria Nauta