Tuottajalounailla kuultua

09.12.2022 12:38

A8147DA7-C38F-4582-A4F0-B699A759FF71.jpeg

Pääsimme vihdoin tänä syksynä toteuttamaan tuottajalounastilaisuuksia kahden vuoden tauon jälkeen. Tilaisuuksia oli yhteensä kolmetoista, kahdellatoista paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Eteläisin tuottajalounas oli Loimaalla lokakuun lopulla ja pohjoisin lounaspäivä joulukuussa Torniossa.

Reijo Flink totesi avauspuheenvuorossaan, että vuoden 2021 heikko viljasato sysäsi rehujen hinnan rajuun nousuun Suomessa ja Euroopassa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa mullisti maailman viljamarkkinaa ja nosti tuotantopanosten hintoja edelleen tämän vuoden puolella. Atria vei läpi markkinahintojen korotuksia kesällä ja syksyllä 2022 lihantuottajien ahdingon helpottamiseksi.

Jaakko Kohtala esitteli Atria Sika -ketjun sopimustuotannon uudistusta ja sian tuotantomäärän ohjausta lähivuosien aikana. Sianlihan kulutuksen laskiessa tuotantoa sopeutetaan pidemmän aikavälin markkinanäkymään. Sianlihan kulutushan on tänä vuonna jopa elpynyt, kun kuluttajahintojen noustua possusta on tullut kiinnostava lihalaji sekä vähittäiskaupassa että ravintoloiden ruokalistoilla.

Sinikka Hassinen kuvasi nopeaa muutosta naudanlihan tuotannossa: kolmen vuoden vasikkapulasta on käännytty tarjontavoittoiseen vasikkamarkkinaan, sillä kasvatuspaikat vähentyvät nopeammin kuin vasikoiden määrä. Ensi vuoden alusta voimaan tulevan uuden CAP-ohjelman tukiasiat pohdituttavat monia naudanlihan tuottajia, ja tilakohtaisia parhaita ratkaisuja haetaan laskelmilla.

Omistajan ääntä tuottajalounailla käyttivät sekä hallintotuottajat että osuuskuntien toimitusjohtaja Risto Lahti. Osuuskunnat ovat Atrian pääomistajia, ja Atrian menestyksen osuuskunnat tulouttavat sopimustuottajille osuuspääoman korkona. Atrian osuuskunnat ovat vakavaraisia ja pystyvät maksamaan erittäin kilpailukykyisen koron osuuspääomalle.

Tuottajalounaiden keskusteluissa nousi esille muun muassa Atrian kilpailukyky ja tulevaisuuden näkymät. Reijo Flink summasi Atrian menestystekijöistä esimerkiksi hyvässä kunnossa olevat teollisuuslaitokset ja käynnissä olevat investoinnit sekä ruokatalon laajan tuotevalikoiman. 

Kirjoittaja

Hassinen Sinikka

Johtaja

Hassinen Sinikka

040 643 1991

Nautasuomi

Lue myös muut atria tuottajat 4/2022 -lehden jutut täältä