Sopimusviljelijä minimoi riskit ja hyötyy kehittämisestä

11.03.2024 08:22

sopimusviljelija-minimoi-riskit-20240312.jpg

A-Rehu tekee vuosittain satoja sopimuksia viljelijöiden kanssa. Sopimustuottajat ovatkin toiminnan tukiranka, jossa kumppanuus tuottaa hyödyn niin ostajalle, tuottajalle kuin koko alalle. 
 
Viljelysopimuksia solmittiin viime vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin. A-Rehun hankintapäällikkö Taneli Marttila pitää tähän yhtenä suurimpana syynä sopimuksen tarjoamaa ennakoitavuutta ja luotettavuutta. 

– Viljelysopimukset takaavat satokasveille varman ja ennakoitavan menekin takuuhinnan turvin. Sopimustuotannon avulla A-Rehu pystyy turvaamaan tuottajilleen varman menekin ja takaa kilpailukykyisen minimihinnan ilman hintakattoa, mies kiteyttää. 

Takuuhinta tuo ketjulle läpinäkyvyyttä 

Marttilan näkemyksen vahvistaa osaltaan ilmajokelainen viljelijä Timo Kankaanpää, joka on ollut A-rehun sopimusviljelijänä jo noin kymmenen vuoden ajan.  

– Käytännössä se takaa vähimmäishinnan, jonka tulevasta sadostaan voi saada. Tämä takaa sen, että voi laskea tilan tulo- ja menoarviota hyvissä ajoin. Ja jos hinta on myyntihetkellä korkeampi, se kuitenkin maksetaan. Tämä on järkevää molemmille osapuolille. 

sopimusviljely-kankaanpaa-202401-2.jpg

Takuuhinta on jokaiselle yksittäiselle viljelijälle merkittävä asia, mutta Kankaanpään mukaan myös koko maanviljelyalalle.  

– Se tuo koko ketjulle läpinäkyvyyttä ja on selkeä kädenojennus ostajan puolelta. Hinnat voivat vaihdella kausittain paljonkin. Takuuhinnan avulla pahimmilta riskeiltä vältytään.

Toinen selkeä sopimusviljelijän etu Kankaanpään mielestä on sadon varma menekki. 

– Markkinatilanne mikä tahansa, niin sato ostetaan. Kolmas tärkeä asia on se, että laadusta maksetaan. Se kannustaa tuottamaan laadukasta viljaa.  

Kankaanpää löytää sopimusviljelijän eduista myös itselleen tärkeän hyödyn. Koskenkorvan tehtaan läheisyydessä kun asuu. 

–Toki tehtaan läheisyys vaikutti, mutta totta kai myös sopimusehdot ja toimituksen sopimisen helppous, joka luo joustoa arkeen. 

”Haluan olla yksi lenkki kotimaisessa ruokaketjussa” 

Kankaanpää viljelee 120 hehtaarin kasviviljelytilaa. Alkamassa on nyt kuudestoista kevät päätoimisensa viljelijänä. Päälajikkeina ovat ohra, kaura, vehnä ja rypsi. 

– Nyt on mielenkiintoinen kokeilu ruisvehnän kanssa. Keväällä sitten näkee kannattaako kokeilu. 

Uusia viljelykasveja kokeillaan, koska ostajalla on niihin kiinnostusta. Onhan se markkinapaikka kokeilla uusia viljelykasveja, jos ostaja osoittaa niihin kiinnostustaan, mies toteaa. 

Timo Kankaanpäälle A-Rehun toiminnassa on hänelle tärkeä ideologinenkin puoli, jossa haluaa olla mukana. 

– Olen intohimoinen kotimaisen ruuan puolesta puhuja. Atria ketjun kunnianhimoinen tavoite, olla täysin kotimainen ruokaketju, on arvostettava. Haluan olla yksi lenkki siinä, ja auttaa osaltani sen toteutumista.  

sopimusviljely-kankaanpaa-202401-3.jpg

Kehitystyö viljelijän tukena 

Taneli Marttila muistuttaa, että A-Rehu ei ole vain viljan ostaja, vaan myös kehitysorganisaatio, joka tuottaa vuosittain paljon tietoa viljelyn tueksi.  

– Pystymme tarjoamaan asiantuntevan henkilöstömme osaamisen sekä konkreettisia viljelyohjeita. A-Rehu panostaa viljelyn kehitystoimintaan vuosittain merkittävästi. Tämä tuotettu tieto on täysin ilmaista sopimustuottajallemme. Sopimusviljelijöille tarjoamme myös ilmaisia oppaita esimerkiksi herneenviljelystä. 

Marttila muistuttaakin edelleen eri viljalajikkeiden lisäksi palkokasvien viljelystä.  

– Herne on erikoiskasvi, jolla on omat erikoistuneet markkinansa. Hernettä viljeltiin viime kasvukaudella noin 44 tuhannen hehtaarialalla, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin tilastohistoriaa tarkastellen. A-Rehun tavoitteena on tuottaa soijavapaita rehuja, mikä takaa vakaan herneen kysynnän. Olemme näin aktiivisesti mukana kehittämässä ja edistämässä kotimaista valkuaistuotantoa.

Sopimusviljelijänä saat enemmän

 • Varma menekki sadollesi. Varmistamme sopimusviljelijöillemme viljan menekin ja hyvän hinnan kaikissa markkinatilanteissa. Takuuhinta kaikille viljelykasveille.  
 • Aina listahintaa parempi ostohinta. Sopimusviljelijänämme nautit aina listahintaa paremmasta ostohinnasta. Esimerkiksi suorille viljanviljelysopimuksille listahintaa parempi hinta ja suurijyväisten kauralajikkeiden lajikelisä. Kysy lisää!  
 • Hyvitys paremmasta laadusta. Tarjoamme aina sekä viljoille että herneelle  sopimusviljelijän laatuextran normaalin laatuhyvityksen lisäksi. Esimerkiksi  valkuaishinnoittelu kaikilla viljalajeilla, ja herneelle vain suorilla sopimuksilla.  
 • Korotettu hinta elintarvikekelpoisesta viljasta. Välitämme elintarvikekelpoisen viljan lähimmälle leipomolle tai vientiin, mikäli hinta on näin sopimusviljelijälle parempi.  
 • Varastointikorvaus palkitsee. Maksamme viljan varastoinnista lisäkorvauksen sovitun 
  kauppahinnan päälle.  
 • Sopimus joustaa +25 %. Satosi onnistuessa hyvin nautit sopimuslisistä myös sopimuksen ylittävältä osalta.  
 • Emme sakota. Ymmärrämme säiden tuomat riskit viljelijälle, emmekä sakota koskaan sadon mahdollisesti epäonnistuessa.  
 • Maksuton viljaerien analysointi. Laatu on tärkein kriteerimme.  
 • 14 pv:n maksuaika. Maksamme kaikki tehtaillemme 
  tai välivarastoillemme ostamamme viljat aina kahden viikon kuluessa.  
 • Ennakkotilityksien maksu kuluitta jo viimeiset 20 vuotta. Jopa samana päivänä. 

Viljakaupan ja kasvinviljelyn ammattilaiset

Ota yhteyttä viljakauppaamme, p. 010 316 8012 (pvm/mpm) tai täytä tarjouspyyntölomake osoitteessa atriatuottajat.fi/viljakauppa

Kirjoittaja

Laura Kaski
Viestintäpäällikkö
A-Tuottajat Oy ja A-Rehu Oy