Näin pidät hometoksiinit kurissa

12.12.2024 17:16

Tämän vuoden sadossa on jälleen havaittu korkeita hometoksiinipitoisuuksia. Toksiiniriskin hallintaan on monia keinoja, kuten viljan puhdistaminen, sekoittaminen, imeyttäminen ja entsyymien käyttö. A-Rehun toksiinieliminaattorit tarjoavat tehokkaan ratkaisun rehun turvallisuuden parantamiseen. 

 Viljojen hometoksiinit ovat viimeisen kahden vuoden aikana olleet usein tapetilla. Tämän syksyn sadon osalta tilanne vaikuttaa pitkälti samankaltaiselta kuin edellisenäkin satovuotena; viljoista on mitattu korkeita toksiinipitoisuuksia ja alueellista vaihtelua on. Oman tilan viljan toksiiniriski selviää varmimmin, kun teettää viljoista toksiinianalyysit.  

Puhdistaminen 

Kun toksiinitilanne on selvillä, voidaan ryhtyä pohtimaan keinoja riskien pienentämiseksi. Korkeita toksiinipitoisuuksia sisältävä vilja voidaan kierrättää kuivurissa, ja pyrkiä puhaltamaan roskat ja pikkujyvät pois. Toinen keino puhdistamiseen on viljan seulominen. Tähän voidaan käyttää seulapuhdistinta, rumpulajittelijaa tai rikkaseulaa. Kokemusten mukaan näillä keinolla viljasta saadaan merkittävä osa roskia ja/tai pikkujyviä pois, jolloin toksiinipitoisuus voidaan jopa puolittaa. 

Sekoittaminen 

Toksiinien saastuttamaa viljaa voidaan sekoittaa puhtaaseen viljaan. Toisinaan tilanne on kuitenkin sellainen, että toksiineja on kaikissa viljoissa eikä sekoittelu auta. Ravitsemukselliset syytkin rajoittavat lantraamista, sillä sikojen rehussa eri viljalajeilla on käyttörajoituksia esimerkiksi kuidun saannin takia.  

Imeyttäminen ja eliminointi 

Rehun toksiiniriskin hallintaan on tarjolla monenlaisia rehuun lisättäviä aineita, joiden toimintaperiaatteet ja teho vaihtelevat. Jotkin toksiinikaappareina puhutut, rehuun lisättävät aineet, imeyttävät toksiineja itseensä ja kuljettavat toksiinit pois eläimen ruuansulatuskanavasta. Tyypillisesti näitä ovat erilaiset hiivasolutuotteet ja silikaatit.  

Kaapparien teho on rajallinen etenkin joihinkin yleisesti Suomessa esiintyviin toksiineihin (esimerkiksi DON). Erilaisten kaapparien yhdistäminen samaan tuotteeseen lisää niiden tehoa. Toinen keino on pilkkoa toksiinimolekyylejä pienempiin, ei-myrkyllisiin, osiin. Tähän käytetään erityisiä entsyymejä. Esimerkiksi DON:ia vastaan entsyymit ovat hyvin tarpeellisia. Paras teho saadaan, kun yhdistetään edellä mainittuja keinoja yhteen tuotteeseen. Tällöin voidaan puhua toksiinieliminaattorista. 

Toksiinieliminaattoria rehuun 

A-Rehu käyttää tuotteissaan toksiinieliminaattoreita, joiden lisääminen rehuun voidaan toteuttaa usealla vaihtoehtoisella tavalla. Porsaiden ja emakoiden täysrehuihin lisätään eliminaattoria tehtaalla. Useasta tiivisteestä ja A-Mix rehusta on saatavilla Bind-versio, joka sisältää eliminaattorin. Saatavissa on myös erityinen A-Mix Bind -rehu, jolla korvataan viljaa ja jota voidaan tilalla käyttää tiivisteen tavoin annostelemalla joko siilosta tai suursäkistä suoraan ruokkijaan. A-Mix Bindissa eliminaattori on sekoitettu viljaan, jotta käyttömäärä on saatu ruokkijalle riittävän isoksi (2,5–12,5 kg per 1000 kg velliä). A-Kauppa myy Toxybind ja Mycofix tuotteita sellaisinaan. Näiden annosteluun tilan rehustamossa tarvitaan pienannostelija, jolla toteutuu annostelutarkkuus 125–800 g per 1000 kg velliä.