Vuorisen tila 1/2024

07.03.2024 09:13

Isän jalanjäljissä maatalousyrittäjäksi 

vuorisen-tila-20240312.jpg

Sikalan työt hoituvat Vuorisen tilalla isä-tytärparin saumattomalla yhteistyöllä. Viikon aikana urakoitiin lumitöitä, opiskeltiin, huollettiin tilan kalustoa, löydettiin yhteistä aikaa arjen keskellä ja ehdittiin sitä sunnuntaina hieman levätäkin.  
 
MAANANTAI 15.1.2024

Päivän työt alkoivat jo yöllä, kun Annika ja tilan työntekijät Joni ja Jukka lähtivät auraamaan edellisillan aikana sataneita lumia. Aikaisen aamun koittaessa Annika kävi nopeasti katsomassa sikalassa, että kaikki on kunnossa ja siirtyi sen jälkeen koulun penkille Ilmajoen maatalousoppilaitokseen. Jukka meni aurausten jälkeen täyttämään kaukolämpölaitokselle hakeasemaa. Joni jatkoi aurausta vielä metsäautoteillä, johon oli myös tilattu sekä auraus- että puuautot, jotta päästiin hakemaan puut teiden varsilta. Mika aloitti aamunsa noin kello 8.00 aikoihin. Hän lähti perheen koiran Ukon kanssa huollattamaan tilan huoltoautoa, hakemaan varaosia traktoreihin Seinäjoelta ja katsomaan edellissyksynä vahingoittunutta puimuria korjaamolle Kurikkaan. Iltapäivällä Annika meni koulun jälkeen sikalaan, jossa tehtävälistalla olivat jokapäiväiset ruokinnan seuraukset, kolaukset, kuivikkeiden levittelyt ja virikkeiden jako. Lisäksi ruokkijalle laitettiin aamupäivällä Koskenkorvalta A-Rehulta tulleet OVR-liemimäärät ylös, jotta ruokkija tietää siilojen olevan taas täynnä. Illalla uni maistui pitkän päivän jälkeen.  

TEK_0518.jpg
  
TIISTAI 16.1.2024

Aamu alkoi rapsakassa pakkassäässä sikalan kierrolla. Jukka kävi täyttämässä hakeaseman ja Joni lähti aurailemaan vielä muutamia vähän kauempana olevia metsäautoteitä puuautoille auki. Sillä välin Annika, Mika ja tilan “vanha isäntä” Pekka putsaili lietesäiliön ympärystän lumesta, jotta lietesäiliön pressukatteen päältä pääsevät lumet valumaan pois. Kaivuri- ja traktoriaurauskalusto oli hyvä väline tähän, mutta jonkun verran jäi myös lapiohommia. Iltapäivällä Annika ja Joni lähtivät ajamaan yhden aurattavan kiinteistön pihasta lumet pois. Tämän jälkeen Annika meni vielä sikalaan askareille, jossa päivän normihommien lisänä oli uusien postissa tulleiden tuotantotarvikkeiden paikoilleen järjestelyä sekä pari lääkittävää sikaa. Tällä välin Mika ilmoitti iltapuhteinaan vielä seuraavalla viikolla lähtevät teuraat sekä tilasi yhdelle osastolla uudet porsaat. 
  
KESKIVIIKKO 17.1.2024

Talvinen aamu lähti käyntiin monenmoisella asialla. Jukka oli käynyt jo heti aamusta täyttämässä kaukolämpölaitoksen hakeaseman ja Joni lähti päivystäjän käskystä aurailemaan ekstrareittejä. Mika vuorostaan kiersi aamusta sikalan, sillä Annika lähti jo aamusta ajelemaan kohti Jyväskylää ja Atrian 100 Nuorta tuottajaa -koulutusta, jossa päivän teemana oli ”Johtajuus ja minä johtajana”. Annikan ollessa Jyväskylässä Mika oli vaihtanut jauhomyllyyn seulat, ja iltapäivästä miehet olivat yhteistuumin huoltaneet aurauskalustoa pajan puolella. Illalla Annika palasi hyvillä mielin kohti sikalaa ja askareita, sillä koulutuksesta tarttui monia tietoja mukaan. Lisäksi oli mukavaa nähdä taas muitakin koulutukseen osallistujia. Annikan hoitaessa askareita Jaana ja Mika löysivät kiireisen talven keskeltä yhteistä aikaa ja kävivät perheen koirien kanssa “köpsöttelemässä” läheisellä pururadalla. 

TEK_0352.jpg
  
TORSTAI 18.1.2024

Aamu alkoi hyvin normaaliin tapaan: Annika kiersi sikalan ja lähti kouluun. Jukka kävi taas täyttämässä hakeaseman, ja samoihin aikoihin Mika ja Joni veivät traktorin huoltoon Kauhajoelle. Torstaina vaihtui myös Jukan ja Mikan välinen aurauspäivystysvuoro eli Mikalla alkoi päivystys ja Jukka vaihtoi vapaalle. Iltapäivällä Annika kävi koulusta päästyään tulomatkalla A-Kaupassa hakemassa muutamia puuttuvia tuotantotarvikkeita ja suuntasi kohti askareita. Tiivistesiilo oli ruvennut päivän aikana takkuamaan: ruokkija ei saanut tiivistettä. Ongelma onneksi hoitui nopeasti, sillä pienellä siilon alaluukun naputtelulla homma lähti taas pyörimään. Ilta keräiltiin voimia tulevaa yötä varten, sillä taas oli luvattu lunta sen verran, että auraamaan oli lähdettävä.  
 
PERJANTAI 19.1.2024

Auraamaan lähtivät yöllä Mika, Annika ja Joni. Aamun koittaessa Annika lähti suoraa aurauksilta kouluun ja muilla auraus jatkui vielä hetken. Kun tiet ja pihat oli saatu aurattua, Mika ja Joni hakivat vielä eilen viedyn traktorin huollosta ja menivät lepäilemään. Annika tuli koulusta ja meni sikalaan hoitamaan päivän askareet. Askareilla on aina rutiininomaisesti samat tehtävät: kolaukset, kuivittelu, virikkeiden jako ja ruokinnan seuraus sekä muuntelu tarpeen mukaan. Eli jos ruuhi on nuoltu aivan puhtaaksi, kyseiselle venttiilille lisätään vähän ruokinnan määrää tai vaihtoehtoisesti, jos ruuheen on jäänyt liemirehua niin kyseiseltä venttiililtä vähennetään ruokinnan määrää. Lisäksi huomasin, että vanhan puolen tuloilma puhallin oli mennyt rikki. Mika soitti huoltomiehelle, joka lupasi tulla vaihtamaan sen heti seuraavalla viikolla.  
 
LAUANTAI 20.1.2024

Aamu alkoi kello 7.00 aikoihin. Annika kävi aamusta katsomassa, että sikalassa on kaikki kunnossa. Tämän jälkeen lähdettiin paikalliselle kaukolämpölaitokselle ajamaan haketta Annikan ja Mikan toimesta. Päivän urakka saatiin päättymään viiden aikaan iltapäivällä, jonka jälkeen Annika hoiti vielä sikalassa päivän askareet ja lisäksi merkkasi ja leimasi noin puolet seuraavana päivänä lähtevistä sioista. Illalla vietettiin aikaa ystävien ja perheen kanssa. 

TEK_0309.jpg
 
SUNNUNTAI 21.1.2024

Viikon viimeinen päivä meni pitkän viikon jälkeen rauhallisesti. Aamusta touhattiin perheen kanssa, siivoiltiin tuvalla ja vietettiin yhdessä aikaa. Tällainen aika jää usein vähäiselle kiireiden keskellä. Päivällä sikala kutsui ja teurasauto saapui iltapäivästä, joten Annika ja Mika merkkasivat ja leimasivat yhdessä loput lähtevistä sioista. Askareetkin hoidettiin ennen teurasauton tuloa yhteistuumin. Teurasauton lastauksen jälkeen pestiin lastauskäytävä ja laskeskeltiin vielä ensi viikolle ilmoitettavia sikoja.

Asiantuntijan silmin: Nuorissa yrittäjissä on tulevaisuus 

Vuorisen tilalla toiminta jakautuu pääasiassa kahdelle toimialalle: lihasian tuotantoon ja koneurakointiin. Mika-isä vastaa pääasiassa urakointipuolesta, ja tytär Annika sikalasta. ”Nuori ja lupaava” on termi, millä usein kuvataan nuorta menestyvää henkilöä. Annikan kohdalla nuori pitää hyvin paikkansa, mutta lupaava on hänen kohdallaan varsin alimitoitettu kuvaus. Nuoresta iästään huolimatta Annika on nimittäin vastannut eläinten päivittäisestä hoidosta tilalla menestyksekkäästi jo pidemmän aikaa. Kun eläintenhoitoon lisätään Annikan kyky yhdistää kesken olevat opiskelut päivittäiseen työhön, osoittaa hän sellaista alaan sitoutumista ja sisukkuutta, mitä harvoin näkee. Erinomainen esimerkki siitä, miten oikealla asenteella ja tasapainoisella elämänhallinnalla pystyy yhdistämään työn ja opiskelun. 

Kotieläintilalla eläinten päivittäinen hoito on varsin ratkaisevassa roolissa koko tilan toiminnassa ja johtuen monista vaatimuksista, se on myös erittäin vastuullista työtä. On hienoa nähdä nuoria, jotka uskaltavat omistautua maatalouden alalle. Annika on juuri siitä esimerkki, miten nuoret voivat vaikuttaa positiivisesti maatalouden tulevaisuuteen ja sen julkisuuskuvaan. Annikasta huokuu tasapainoisuus ja rauhallinen asenne. Siitä voi kaikki ottaa oppia, kun haasteet ja stressi painavat päälle. 

Maatiloilla työt jakautuvat perinteisesti sukupolvien välillä niin, että vanhemmat auttavat töissä niin kauan kuin jaksavat, ja nuoret ottavat vastuuta siinä vaiheessa, kun pystyvät. Näin tapahtuu myös Vuorisen tilalla. Toivotamme sekä nuorelle että vanhemmalle sukupolvelle oikein hyvää jatkoa. 

Kirjoittaja

Kim Tarvonen 
aluepäällikkö 
A-Tuottajat Oy 

Vuorisen tila
 
Yrittäjä: Tilaa pyörittää isäntä Mika Vuorinen. Tytär Annika Vuorinen on jo isosti tilan pyörittämisessä mukana. Suunnitteilla on maatalousyhtymän tekeminen lähitulevaisuudessa. 

Tuotantosuunta: Lihasika 

Perustettu: Tila on perustettu 1914, mistä lähtien tilaa on pyörittänyt kolme sukupolvea. Nyt on menossa neljäs, joka on tehnyt sukupolvenvaihdoksen viimeksi 2006. 

Eläinten/peltojen määrä: 1500 lihasikapaikkaa, peltoa on viljelyksessä 245 hehtaaria. 

Muuta erityistä: Lihasikojen lisäksi tilalla työllistää ympärivuotinen koneurakointi. Perheeseen kuuluu äiti Jaana, perheen yläkouluikäiset kaksoset Ville ja Vilma sekä koirat Ukko ja Patu.