MTY Leikas 3/2023

09.10.2023 15:37

MTY Leikkaan tilalla 14.–20.8.

Puintia ja urakointia veljesten voimin

Mty Leikkaan viljatilalla yrittäjäveljekset Janne ja Heikki viimeistelevät kesän rakennusprojektia ja puivat syysviljaa porukalla sään suosiessa. Viljankuivaus on jo vahvasti veljesten mielessä, ja katse on siirtynyt kohti syksyä. Vauhdikkaat työpäivät päättyvät usein yhteisiin hetkiin perheen kanssa – välillä ehditään jopa mökille uimaan ja saunomaan.

MTY_Leikas5.jpg

MAANANTAI

Viikko alkoi poutakelien merkeissä murskeen ajolla. Ajoimme mursketta noin kahden kilometrin pituiselle metsäautotielle kolmen traktorin voimin, ja mukana oli myös kaivinkone levittämässä ja tasoittamassa mursketta. Iltapäivän jälkeen siirryimme tilallemme rakennustyömaan pariin.

Tämän kesän projektina on ollut viljankuivaajan lämpökeskus, ja hommaa on riittänyt niin meille yrittäjille kuin jälkikasvullekin. Mukana on ollut lisäksi sähkö- ja kirvesmiehiä. Rakennusprojekti on pitänyt meidät kiireisenä koko kesän ajan, ja nyt työmaalla on käynnissä vielä sähkötöiden viimeistely. Iltapuhteena Heikki siirsi vielä koneita lavetilla lähiseudulle.

 

TIISTAI

Aamu valkeni poutaisena, mutta aamukaste oli voimakas. Päivän suunnitelmissa oli toisen rehun paalausta asiakkaille. Aamukasteiden hälvetessä huolsimme paalainta sekä karhotinta työkuntoon.

Heikki lähti aiemmin karhottamaan heinää asiakkaan pellolle. Ennen paalaukseen lähtöä täytyi käydä hakemassa tilan rakennustyömaalle tarvikkeita, ja tilalta ohi kulkiessa poikkesin tarkastamaan ylämaankarjan juoma-astiat sekä aitojen kunnon. Tässä vaiheessa päivä oli edennyt jo sen verran pitkälle, että päätin lähteä paalaamaan, sillä työtä oli edessä noin 20 hehtaarin verran, useammassa eri lohkossa.

 Kotiin tullessa oli edessä vielä kaluston putsaaminen ja huoltaminen, johon osallistui myös jälkikasvua. Illan päätteeksi ehti vielä hyvin perheen kanssa mökille uimaan ja saunomaan.

MTY_Leikas1.jpg

KESKIVIIKKO

Keskiviikkoaamu alkoi sateisena. Yön aikana oli tullut reilusti vettä, noin 10 milliä. Sateesta johtuen tänään oli luvassa metsäautoteidenvarsien niittoa metsäyhtiölle. Heikillä oli edessä kiireinen päivä koneiden siirtojen osalta, mikä tarkoittaa muun muassa muiden yrittäjien metsä- ja kaivinkoneiden siirtämistä.

Iltapäivällä lähdin katsomaan viljakasvustoja syysvehnän ja ohran osalta, sillä sään salliessa viljanpuintia olisi luvassa loppuviikon aikana. Viljakasvuston katselun jälkeen laitoimme hakkurin käyttökuntoon huomista haketuspäivää varten. Päivän päätteeksi tilamme rakennustyömaalla oli luvassa vielä putkien asennusta.

 

TORSTAI

Tänään rakennustyömaalla oli merkittävä päivä, sillä iltapäivällä oli luvassa viljankuivurin lämpökeskuksen käynnistäminen. Testasimme kuljettimet, puhaltimet sekä tulien laiton uuniin. Aamulla oli vielä aikaa tehdä 50 mottia haketta polttoaineeksi kuivurin lämpökeskukseen. Aamun kääntyessä iltapäivään asentaja saapui säätämään kuivurin laitteita käynnistämistä varten, ja ilta menikin käyttökoulutuksen puitteissa.

Laitteet toimivat suunnitellusti ja lämpötila saatiin nousemaan, joten kaikki näytti olevan kunnossa. Vaikka laitteet ovat käyttövalmiita, rakennus kaipaa vielä pientä viimeistelyä, kuten ovet ja listoja. Muuten kaikki on valmiina tulevaa viljankuivausta varten. Toivon mukaan pääsisimme mahdollisimman pian puimaan, jotta voimme kuivata jyviä uudella laitteella. Aiemmin päivällä tuli testattua vanhemman viljankuivaajan kunto, joka todettiin hyvin toimivaksi. Päivän aikana siirsimme myös vanhoja viljoja varastosiiloon.

MTY_Leikas2.jpg

PERJANTAI

Pilvinen aamu valkeni. Päivän suunnitelmissa oli puimurin huoltoa, johon sisältyy muun muassa terän kunnostus. Puimurin parissa aamu vierähtikin hyvin pitkälle, ja myöhemmin ohjelmassa oli myös viljakärryjen huolto, joten päivä eteni pitkälti remonttihommien parissa. Konehallilla korjasimme maansiirtoperäkärryn pyörän napaa, ja päivä sisälsi myös muuta pientä remontointia ja huoltamista.

Hommaa riitti myös viljankuivaamolla, missä asensimme viljaputkia veljen kanssa. Kun lapset tulivat koulusta, he suuntasivat hallille puinnin alkamisesta innostuneina. Puimurista riitti ihmeteltävää pojille pitkän talven jälkeen.

Ilta olikin loppujen lopuksi aurinkoinen ja lämmin, joten kävimme asioilla kaupungissa sekä suuntasimme perheen kanssa mökille saunomaan. Kalusto odotti tilalla valmiina suunniteltua huomista syysvehnän puintia varten.

 

LAUANTAI

Yöllä lämpötila oli noin 6–7 astetta, ja näytti siltä, että tulossa oli hyvä puintisää. Työnjako meni seuraavasti: velimies lähti siirtämään koneita, ja minä lähdin viemään viljakärryjä pellolle valmiiksi. Aikaa oli myös pyörähtää katsomaan karjaa ja viemään paaleja eläimille.

Aamun hommien jälkeen alkoi vihdoin syysvehnän puinti pellolla, joka sijaitsee 12 kilometrin päässä tilalta. Puimuri saatiin perille kyseiselle pellolle, ja puinti päästiin aloittamaan. Sato oli pettymys, sillä vehnä oli talvehtinut vaihtelevasti ja valmistunut epätasaisesti. Kun saimme viljakuorman täyteen, lähdin viemään sitä tilamme kuivaajalle. Kuivuriin mahtuu kerralla kuivattavaa noin 45 kuutiota, joten muutaman kuorman jälkeen se oli täynnä. Viljankuivuri lähti toimimaan kohtalaisen hyvin, ja jyvät kuivuvat sen ansiosta seuraavaksi aamuksi. Veljeni jäi jatkamaan vielä puintia.

MTY_Leikas4.jpg

SUNNUNTAI

Aamulla heti viiden jälkeen lähdin katsomaan, miten jyvät olivat kuivaneet. Edessä ei ollut vielä viljasatsin vaihto, sillä jyvät eivät olleet tarpeeksi kuivia. Viljojen kuivaaminen meni aamupäivän puolelle, jolloin luvassa oli satsin vaihto, eli uusi kuorma laitettiin edellisen tilalle kuivumaan.

Aika on rientänyt niin nopeasti, että tänään alkoi jo karhujahti. Tilan ohitse ajoi kylän metsämiehiä karhun jälkiä etsien. Itse emme ennätä harrastamaan metsästystä tallaisena ajankohtana, kun sadonkorjuu on kovassa vauhdissa. Päivällä aloittelimmekin monitahoisen ohran puintia, ja urakkaa oli edessä 12 hehtaarin verran. Heikille riitti viljakärryjen ajoa ja siirtoa, ja myös lapset olivat innokkaina mukana päivän työhommissa.

Illalla laitoimme jyviä kuivumaan molempiin viljankuivureihin, ja seuraavana päivänä puimuri lähtee jo murskeviljan puintiin asiakkaalle. Viikko oli erittäin kiireinen, antoisa ja täynnä erilaisia työtehtäviä koskien maataloutta. Loppukesä meneekin odotellessa hyviä puintikelejä.

 

ASIANTUNTIJAN SILMIN: Yhteistyötä vuosien takaa

Yhteistyö Leikkaan tilan kanssa juontaa juurensa alkuvuoteen 2008. Kun Varkau-den rehutehtaamme oli syksyllä 2007 perustettu, sain ensimmäisen puhelun Leikkaan tilalta, josta vastasi tuolloin tilan vanha isäntä Mauno. Monen muun lähialueen viljatilan tavoin Mauno kysyi halukkuudestamme ostaa lähellä tuotettua viljaa. Hänen yhteydenottonsa ja kiinnostus A-Rehun viljakauppaa kohtaan poiki A-Rehun ja Leikkaan tilan välille jo 15 vuotta kestäneen hyvän yhteistyön.

Yhteistyön alkuaikoina viljakaupankäynti oli pienempää, mutta nykyään Leikkaan veljesten Heikin ja Jannen luotsaaman tilan myytävien viljaerien määrä on noussut merkittävästi tilakoon kasvamisen myötä. Veljekset liittyivät pari vuotta sitten suorien sopimusviljelijöidemme runsaslukuiseen joukkoon, mikä takaa heille paremmat tilityshinnat pelkän perushinnan sijaan. Jo aikojen alusta saakka Leikkaan tilan toimittamien viljojen laatu on ollut kiistatta ehdotonta kärkikastia. Monen muun tilan tavoin veljekset ovat valinneet uutuuskasvikseen herneen sen maata ja satoja parantavan vaikutuksen vuoksi.

Luontevat keskustelut markkinoista, satotasoista, sopimuksista ja laadukkaasti tuotetusta viljasta ovat siivittäneet yhteistyötämme pidemmälle, sillä onhan luottamus puolin ja toisin todella tärkeää. Näkisin, että myös molemminpuolinen joustavuus sekä paikallisuus Itä-Suomen alueella ovat omiaan viemään saumatonta yhteistyötä eteenpäin. Kiitänkin tilaa yli 15 vuotta kestäneestä yhteistyöstä ja luottamuksesta. Tästä on hieno jatkaa yhteistä matkaa Leikkaan tilan kanssa.

 

Hankintapäällikkö

Taneli Marttila

A-Rehu Oy

 

MTY Leikkaan tila

Yrittäjät:
Veljekset Janne ja Heikki Leikas

Tuotantosuunta:
Viljanviljely, kone- ja metsäurakointi

Perustettu:
Tila on ollut Jannen ja Heikin
nimissä reilut 10 vuotta.

Peltoa ja Eläimiä:
Viljelyssä vuokramaineen 250 hehtaaria. Tilalla on myös ylämaan nautakarjaa.

Muuta: Veljekset ovat pyörittäneet jo yli 20 vuotta metsäkoneyritystä nimeltään Metsäurakointi Leikas Oy.

 

Lue edellinen viikko tilalla -tarina