Opintomatka Ruotsiin 

 

Lähde Tuottava Itäsuomalainen Naudanlihantuotanto ja Tuottava Pohjalainen Naudanlihatuotanto -hankkeiden kanssa  tutustumaan Ruotsin naudanlihantuotantoon ja parhaisiin käytäntöihin. Yhdessä ruotsalaisten asiantuntijoiden kanssa olemme valinneet matkalle erinomaisia kohteita ja kuulemisen arvoisia luentoja naudanlihantuotannosta ja nurmiviljelystä.

Ohjelma

(oikeudet muutoksiin pidätetään)

Maanantai 2.10.

Lento lähtee Helsingistä klo 17.30 Tukholma, Arlandaan. (alustava aikataulu, joka voi aikaistua) ja Vaasasta Arlandaan klo 16.50. Liittymälennot lisämaksusta (125 € meno-paluu) maakuntakentiltä Helsinkiin. Tukholmasta siirrymme majoittumaan hotelliin Upsalassa sekä nautimme illallista.
 

Tiistai 3.10.

Tutustumme SLU:n koetilaan Upsalan kupeessa Lövstassa, ja nurmenviljelyyn sekä sen tutkimukseen JTI:n (maatalousteknologian tutkimuslaitos) tutkija, dosentti Eva Salomonin johdolla. Eva on tutkinut mm. lannan tehokkasta käyttöä nurmentuotannossa. Kuulemme myös esim. ruokintapaikkojen tallaantumisen ehkäisystä tehdystä tutkimuksesta jne.

Siirrymme Falunin pohjoispuolelle Rättvikiin ja syömme lounasta matkalla. Perillä tutustuminen Rättviks Lantbruksskola, opetusmaatilaan. Koulutilalla on lypsykarjan lisäksi lihantuotantoa Rättvikin kunnan ruokapalvelun tarpeisiin.

Tilakäynniltä palaamme majoittumaan Faluniin, jossa seuraamme saapuu Ruotsin naudanlihantuottajien puheenjohtaja ja LRF Lihan varapuheenjohtaja Jan Forssell. Hän kertoo meille Ruotsin naudanlihantuotannon nykytilanteesta, haasteista ja kehityssuunnista. Lopuksi nautimme yhdessä illallista.

Keskiviikko 4.10

Matkan ensimmäinen varsinainen naudanlihantuotantokohde on Bjursås lantbruk, omistajina Jan Forssell ja Erika Bränd. Tila ostaa vuosittain 450 kpl maitorotuista ternivasikkaa viideltä maitotilalta. Vierotuksen jälkeen vasikoita kasvatetaan syväkuivikepohjaisissa ryhmäigluissa. Loppukasvatusta varten tilalla on makuuparsipihato. Tilalla on pieni kuolleisuus ja hyvä kasvu. Seosrehuruokinnassa käytetään nurmea, viljaa ja näkkileipää.

Bjursåsista siirrymme Hedemoraan ja matkalla syömme lounasta.
 
Hedemoran Sörbossa tilakohteemme on JoDa Kött, omistajana  Daniel Josefsson. Tila ostaa vuosittain 250 vierotettua vasikkaa. Ulkona olevat kuivikepohjatosastot toimivat ”vastaanottonavettoina” . Sonneilla on kaksi vuotta sitten rakennettu makuuparsipihatto. Tilalla seosrehu ruokinta, jossa perunaA. Rehu jaetaan hihnaruokkijalla. 
Tlalla on hyvät päiväkasvut, eläinterveys ja kuolleisuus makuuparsipihatossa on pieni.

Tilakäynnin jälkeen majoitumme paikalliseen hotelliin, jonne nautaeläinlääkäri Virpi Welling, Svenska gård och djur hälsovårdista tulee puhumaan meille naudanlihantuotannon ja eläinterveydenhuollon kehittämisestä sekä tuotannon parhaista käytäntöistä Ruotsissa. Puheenvuoron jälkeen syömme yhdessä illallista.

Torstai 5.10

Tilavierailut jatkuvat Vittingessä, jossa tutustumme Sanda Skattmansö Gårdiin, omistajina Per ja Kristina Johansson. Tilalla 140 syys- ja kevätpoikivaa risteytysemoa yhdistelmätuotannossa, sekä 40 simmentalemolehmän jalostuskarja. Tila ostaa vuosittain myös n. 60 ternivälitysvasikaa, jotka kasvatetaan teurasvasikoiksi (8kk). Ruokinnassa pyöröpaalisäilörehu ja väkirehu.

Vittingestä siirrymme Enköpingiin ja matkalla syömme lounasta.

Matkan viimeinen vierailukohde on Salta Gård Enköpingissä, omistajana Rolf Zenker. Tila ostaa vuosittain 1500 vierotettua välitysvasikkaa ja kasvattaa ne kylmäkasvattamoissa 170 kg:ssa ja 8-9 kk iässä teurastettaviksi nk. mellankalv tuotanto. Vapaa väki- ja säilörehuruokinta.

Matkalla Tukholman lentokentälle syömme illallista. Lento Helsinkiin lähtee 20.55 ja Helsinkiin saavumme 22.50, josta jatkolennot maakuntiin. Vaasan lento lähtee kello 22.30.

Mukana matkallamme on oppaana ja tulkkina Ruotsissa asuva suomalainen maatalousalan ammattilainen. Hankkeiden puolesta matkaa johtaa Arja Mustonen. 

Hinta ja ilmoittautuminen

Matkan hinta osallistujalle on 695 € (sis. alv).

Ilmoittaudu tästä 31.8. kello 12.00 mennessä!

Määräpäivän jälkeen ilmoittautumiset Marika Haapaniemelle (marika.haapaniemi@atria.com) tai Arja Mustoselle (arja.mustonen@atria.com), jolloin hinta on jonkin verran korkeampi.

Hinta sisältää matkustajan omavastuuosuuden (lennot, majoittumisen sekä ruokailut). Hanke järjestää Ruotsissa kuljetukset, vierailukohteet sekä muun ammattiohjelman.

Suosittelemme sairastumis- ja peruutusturvan sisältävää matkavakuutusta jo matkaa varattaessa. Matkalla tarvitaan passi tai virallinen henkilökortti (ajokortti ei riitä).

Vastuullisena matkanjärjestäjänä toimii Matkatoimisto PT-Matkat.