Kylvö:
- Tarkista ostosiemenen vakuustodistuksesta tuhannen siemenen paino ja itävyys. Nämä tulee määrittää myös omasta siemenestä. Kylvötiheyssuositus 65-80 kpl/m2 (multavilla mailla 65 kpl/m2 – savimailla 80 kpl/m2, älä käytä alinta kylvötiheyttä, mikäli aiot käyttää kasvunsäädettä).
- Laske kylvösiemenmäärä: tuhannen siemenen paino (g) * haluttu siemenmäärä (kpl/m2) / itävyys (%). On tärkeä kylvää itävien siementen mukaan, ei totuttujen kilomäärien.
- Kylvö 5-7 cm syvyyteen, riittävän kosteaan maahan. Pieni kylmyys ei haittaa. Älä kuitenkaan kylvä liian märkään maahan, jolloin riski maan rakenteen vaurioille on suurempi.
- Jyrää tarvittaessa kylvön jälkeen, ja ennen kaikkea kerää kivet. Herneen lakoriski on keskimäärin suurempi kuin viljojen.
Lannoitus:
- Älä anna liiallista typpilannoitusta. Etelä-Suomessa suositus on max. 20-30 kg typpeä hehtaarille, mikäli pellot kovia savimaita. Multaville tai multapitoisille maille suositus 0-10 kg typpeä hehtaarille (tämä esim. Pohjanmaan maakuntien lannoitussuositus).
- Huolehdi riittävästä fosforin ja kaliumin saannista. Nämä erittäin tärkeitä ravinteita herneelle. Hyödynnä tarvittaessa fosforin tasausta. Tarvittaessa kaliumia voidaan antaa jopa 60 kg/ha.
Ja yksi tärkeä asia on, että ennen kylvöjä, tarkista vielä kerran, että herneelle kylvettävälle lohkolle ei ole edellisenä vuotena ruiskutettu torjunta-aineita, jotka saattavat vioittaa hernettä. (mm. Ariane S, Mustang Forte, Tombo, Kinvara, Tomahawk, Galera, Matrigon)
Herneen leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan Fenixiä, heinämäisille (juolavehnä ja hukkakaura) Targa Superia.