Maidontuotantoa eläinten ja ympäristön hyvinvointi edellä

31.08.2021 10:30

Titta ja Aatu Liukkalalle eläinten hyvinvointi on tärkeää ja siihen heidän tilallaan on panostettu monin tavoin, navettasuunnittelusta lähtien. Eläimillä on tilaa liikkua, mahdollisuus lajiomaiseen käyttäytymiseen ja ulkoiluun. Eläinten hyvinvointia kuvaavassa Welfare Quality -auditoinnissa tilan tulokset ovat huipputasoa. Yhtä hyviin tuloksiin Suomessa yltää vain kourallinen tiloja.

Myös tilalle laskettu maidon hiilijalanjälki on huomattavasti kansainvälistä vertailuarvoa pienempi. Sen takana ovat paitsi luomutuotanto, myös korkeat satotasot ja maitotuotos.

”Peltoviljelyyn on panostettu. Luomuun siirryttäessä satotasot ovat pysyneet vähintään samana tai kasvaneet. Nurmisadot ovat kuivinakin vuosina olleet hyviä ja rehua on tullut yli oman tarpeen. Siinä avainasemassa ovat syväjuuriset kasvit viljelykierrossa”, kertoo Aatu Liukkala.

Tapaamiset Atrian asiantuntijan kanssa tärkeitä

Tila on tehnyt yhteistyötä Atrian kanssa kymmenkunta vuotta teuraseläinten ja vasikoiden välityksessä. Niihin Liukkalat ovat tyytyväisiä. ”Kuljetukset ovat toimineet oikein hyvin ja eläimet ovat liikkuneet nopeasti”, kiittää Aatu.

Atrian asiantuntijaa tavataan muutaman kerran vuodessa. Tapaamisissa vaihdetaan ajatuksia tuotannosta, maatalouspolitiikasta, markkinoista ja muista ajankohtaisista asioista. Yrittäjäpari arvostaa henkilökohtaisia tapaamisia asiantuntijan kanssa ja toivoo niiden jatkuvan koronasta huolimatta. ”Kyllä täällä maalla on tilaa pitää se pari metriä turvaväliä, jos tarve vaatii”, tuumaa Titta.

Lisäksi he ottavat palautuksina Atrian tuotteita. ”Heinäkuussa häissämme vieraille ja talkooväelle tarjottiin Atrian lihaa ja muita tuotteita. Meille ruoan alkuperä on tärkeää”, Titta kertoo.

maitotila_liukkalan_tila_lehmat.jpg

Etukenossa tulevaisuuteen

Titta ja Aatu uskovat, että vaatimukset ruoantuotannon ekologisuudelle, eettisyydelle ja luonnonmukaisuudelle korostuvat tulevaisuudessa yhä enemmän. Niihin he ovat pyrkineet vastaamaan etupainotteisesti. Ja vaikka tilalla asiat tehdään jo yläkanttiin, paikalleen ei jäädä polkemaan. Tilaan kehitetään eteenpäin yrittäjämäisellä asenteella.

Liukkalat pitävät ammattiaan maailman tärkeimpänä. ”Haluamme tuottaa ruokaa, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia ympärillä oleville. Ne muodostuvat perustan, miksi me olemme tähän työhön ja alalle sitoutuneet”, Titta Liukkala kertoo.

Pariskunta toivookin lisää ymmärrystä siitä, ettei ruoka ole itsestäänselvyys. ”Tärkeää olisi maksaa laadukkaasta ruoasta ja karsia vähemmän tärkeiden tuotteiden kulutusta”, Titta tarkentaa. Ja jatkaa, "Ilmaston muuttuessa ruoantuotanto on suurten haasteiden edessä. Jos en itse olisi ruoantuottaja, pitäisin huolta lähituottajista ostamalla kotimaisia eläintarvikkeita. Sillä tavoin haluaisin turvata sitä, että joku tuottaa ruokani tulevaisuudessakin”.

”Sitäkään ei voi korostaa liikaa, että suomalainen ruoka on maailman puhtainta ja parasta. Eikä se voi tarkoittaa, että samalla sen pitäisi olla myös halvinta”, Aatu täydentää.

Tätä ymmärrystä yrittäjäpari haluaa lisätä kertomalla avoimesti ammatistaan. Tilan nettisivuilla on tietoa maatilan arjesta ja ennen koronapandemiaa tilalla järjestettiin avointen ovien päiviä. ”On mielenkiintoista keskustella asioista kuluttajien kanssa. Pääosin ihmiset ovat avoimia ja heillä on halua kuunnella ja ymmärtää”, Titta kertoo. ”Mielenkiintoista olisi keskustella myös heidän kanssaan, joilla on vastakkaisia ajatuksia”.

 

Liukkalan tila
Yrittäjät: Titta & Aatu Liukkala
Suvun omistuksessa vuodesta 1949, Aatu isäntänä vuodesta 2010.
Tuotantosuunta: Maidontuotanto, luomussa vuodesta 2017, lehmiä: 90+
Peltoa: 280 hehtaaria

 

lisää Artikkeleita pääset lukemaan täältä