Suomalainen vilja on meille arvovalinta

Meille on arvokysymys, että käytämme vain kotimaista viljaa. Emme ole koskaan käyttäneet tai hankkineet tuontiviljaa, emmekä aio sitä tuoda jatkossakaan. Viljelijät arvostavat päätöstämme hyvin paljon, A-Rehun hankintapäällikkö Taneli Marttila kertoo.

 

A-Rehu Oy ostaa lähes kaikkea suomalaista viljaa ja välittää sitä myös eteenpäin. Atrialainen kotieläinketju on ylivoimaisesti Suomen suurin viljaa käyttävä ketju. Viljaa tarvitaan vuosittain noin 800 miljoonaa kiloa, eli noin 18 000 rekkakuormallista.

– Olemme suomalaisten viljelijöiden omistama yritys ja koko toimintamme tähtää tilojen tuottavuuden ja kannattavuuden parantamiseen, hankintapäällikkö Taneli Marttila kiteyttää.

A-Rehu ostaa viljan aina ilman välityspalkkiota.

– Väitän, että hintamme ovat Suomen kilpailukykyisimmät! Marttila toteaa.

– Tarjoamme viljaa myyvälle tilalle esimerkiksi aina Suomen parhaimman hehtopainolisän, mikä takaa laadukkaalle painavalle viljalle erittäin hyvän hinnan. Laskemme ostamallemme viljalle aina tilahinnan, joten ei ole koskaan epäselvää, mikä on myytävän viljaerän ”näppiin” jäävä hinta. Tämän lisäksi tarjoamme viljaa ostaville tiloille laadukkaan viljaerämme mahdollisimman läheltä, kustannusten minimoimiseksi.

– Emme koskaan peri hinnoitteluun kätkettyjä ylimääräisiä kuluja ostaessamme tai myydessämme viljoja, koska se ei ole tuottajia kohtaan reilua ja oikeudenmukaista toimintaa.

A-Rehun asiakkaille on tarjolla A-rahoitus, joka tarvittaessa antaa edullista maksuaikaa ostetuille viljaerille. Lisäksi A-Rehu toimii tarvittaessa tilojen välisen viljakaupan rahoittajana 2 €/tn -välityspalkkiolla.

Sopimusviljelijälle taattu menekki

Viljelijät tietävät, ettei yksikään satokausi ole samanlainen. Pelkästään jo kasvukauden sääolosuhteet ja kysynnän taso voivat vaihdella merkittävästi.

– A-Rehun sopimusviljelijälle pystymme tarjoamaan aina varman menekin kaikissa markkinatilanteissa kilpailukykyisimpään hintaan. Ainoastaan sopimusviljelijöille maksamme takuuhinnan tuotetusta sadosta, Marttila kertoo.

Takuuhinnoittelu on uusi käytäntö Suomen viljamarkkinoilla. Takuuhinnoittelussa hinta on aina vähintään se, mikä sopimuksessa on sovittu, ilman ylimääräisiä kiinnitys- tai sivukuluja. Mikäli markkinahinta on sopimushintaa korkeampi, hinta määräytyy markkinan mukaan. Maksettu hinta voi siis olla jopa suurempi kuin sopimuksessa alun perin on sovittu.

– Meille laatu on kaikista tärkein kriteeri ja sopimukseen kuuluu viljojen ilmainen analysointipalvelu sekä valkuaishyvitys kaikille viljalajeille. Tämän lisäksi sopimusviljelijät eivät maksa koskaan käyntimaksuja tai pienerävähennyksiä. Huomion arvoista on myös se, että olemme jo useana vuotena tilittäneet kaikki viljalajit 14 päivän sisällä toimituksesta, ensimmäisenä Suomessa kaikille viljelijöille, oli kyseessä sopimusviljelijä tai ei, Marttila sanoo.

Vilja on Marttilan mukaan oleellisen tärkeä osa suomalaista ruoantuotannon ketjua.

– Meille on tärkeää tehdä töitä sen eteen, että Suomessa viljellään laadukasta rehuviljaa myös pitkälle tulevaisuuteen.

 

image.jpg