Laidunpyörät pyörimään

laidunpyörät_iso nosto.jpg

Heikki ja Susanna Vehkaojan luomutilalla Seinäjoella on otettu käyttöön kesäkuun alkupuolella Gallagher Tumble Wheelsit eli suomalaisittain laidunpyörät, jotka toimivat väliaitana laidunlohkolla. Tuottava nautatilan nurmi (NurmiNauta) -kehittämishanke toimii yhteistyössä Vehkaojan luomutilan kanssa seuraten ja dokumentoiden laidunpyörien käyttöä ja laidunkierron onnistumista laidunkauden ajan.

Gallagher Tumblewheelsit ovat uusiseelantilaista tuotantoa, kuten käytössä oleva Gallagher Geared Reel -kiristyskelakin. Alumiinista valmistettujen laidunpyörien tarkoituksena on helpottaa laidunkierron toteuttamista ja nopeuttaa väliaidan siirtämistä syöttölohkojen välillä. Heikin ja Susannan poika, Juho Vehkaoja, on pitänyt laidunpyörien käyttöä melko vaivattomana. Laidunpyörien kasaaminen ja purkaminen vaatii hieman ajatustyötä, mutta niiden käyttö pellolla on helppoa. Ne vaativat kuitenkin suurehkon, mahdollisimman säännöllisen ja esteettömän lohkon, jossa kaista-aidatkin voidaan pitää suorina.

image76lg9.png
Laidunpyörien avulla väliaidan rakentaminen ja liikuttelu helpottuu. Langan kiristämistä varten on hyvä olla käytössä erillinen kiristyskela. Sähkö kulkeutuu ympärysaidasta kelan kautta laidunpyörän kaikkiin osiin paitsi kulloinkin maahan koskettaviin jalkoihin, laidunpyörässä olevan liikkuvan keskilevyn ansiosta.

Laidunpyöriä voi liikutella pitkin peltoa lankaa ohjailemalla ja lopuksi linja kiristetään sekä lanka suoristetaan kiristyskelan avulla. Kela voidaan puolestaan kytkeä johdinsilmukasta ympärysaitaan niin, että sähkö kulkee kelan kautta lankaan ilman erillisiä aitajohtimia. Langalla on oltava riittävä kiristyksen kestävyys, sillä sitä on vedettävä melko voimakkaasti, jotta pyörät nousevat pystyyn. Laidunpyörien kautta voidaan vetää yksi lanka, mutta lohkolla laiduntava lihakarja on kunnioittanut yksittäistä väliaidan sähkölankaa hyvin, etenkin kun se jää niin korkealle, että se erottuu hyvin kasvuston seasta. Aitalangan saa asetettua 0.78 metrin korkeuteen.

Gallagher Geared Reel -kiristyskela on soveltunut myös hyvin käyttötarkoitukseensa. Sen avulla lanka on mahdollista saada riittävän kireälle ja lukittua erillisen lukitusmekanismin avulla. Lanka juoksee kelassa helposti kiihdytysmekanismin ansiosta ja kiristyskelan ergonominen muotoilu tekee siitä hyvän käsitellä sekä mahdollistaa riittävän vipuvoiman käyttämisen.   Laidunpyörien käyttö vaatii myös riittävän tukevat, vetoa kestävät tukiaidat ympärilleen. Vehkaojan luomutilalla käytössä olevat High Tensile -aidat ovat olleet hyviä tähän tarkoitukseen.

Laidunpyörien käyttöä myös helpottaa linjan pitäminen suorana laitumen poikki, muutoin langan riittävän kireälle saaminen voi olla haastavaa. Myös ylipitkä ja korsiintumaan alkanut nurmi, varsinkin timoteipitoinen sellainen, saattaa hankaloittaa laidunpyörien liikuttelua; laidunpyörät eivät liiku kunnolla liian pitkässä kasvustossa. Sen sijaan sääolosuhteilla ei ole suurtakaan merkitystä, laidunpyörät pysyvät kireälle kiristetyn langan avulla paikallaan tuulisemmallakin säällä.

imagerw0zd.png
Vehkaojan tila on luomussa oleva emolehmätila. Tilalla on käytössä ensimmäistä kertaa myös pigtail eli saparo-väliaitatolpat ja käyttökokemukset myös niistä ovat olleet erinomaiset. Saparotolpat ovat kevyitä, ruosteenkestäviä ja laadukkaita. Ne on helppo havaita kasvuston seasta ja niitä on miellyttävä liikutella, sillä saparotolppien materiaali on UV-suojattua eristysmuovia, joka suojaa sähköiskuilta.

Laidunkierron toteuttamisen kannalta laidunpyörät ovat kuitenkin Juhon mielestä kätevät; niiden avulla on helppo kasvattaa laidunalaa pieni kaistale kerrallaan, jolloin nurmi saadaan syötettyä tarkemmin ja turha kasvuston tallaantuminen vähenee. Lanka pysyy kiristyskelan avulla koko ajan kireänä ja koko väliaidan muodostavaa linjaa voi liikutella samalla kertaa haluamansa matkan. Yksi lanka riittää Juho Vehkaojan mielestä väliaidassa hyvin, yksittäiset langan alta pujahtavat vasikat osaavat kulkea kyllä samaa reittiä takaisin emojensa luo. Tilalla on tällä hetkellä käytössään kymmenen laidunpyörää ja 5 kelaa. Viisi laidunpyörää muodostaa aina yhden väliaitalinjan, kattaen noin reilun 100m matkan.

Edellä mainittuihin tuotteisiin ja niiden hintoihin (pois lukien tumblewheelit) voi tutustua tarkemmin A-Kaupan verkkosivuilla: http://www.a-rehu.fi/

Alla myös videokooste erilaisista kaista-aitaratkaisuista


Turunen Laura

Hanketyöntekijä

Turunen Laura

+358 40 548 4461

laura.turunen@atria.com

NurmiNauta

 

nurminauta_logot2.JPG

 

Erilaisia kaista-aitaratkaisuja Erilaisia kaista-aitaratkaisuja
Video

Erilaisia kaista-aitaratkaisuja