Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaSika » Ajankohtaista » Innostus, osaaminen ja yhteistyö vievät eteenpäin

Innostus, osaaminen ja yhteistyö vievät eteenpäin 

Pyylammen tila Alavudella on pitkän linjan lihasikatila, jossa hommat hoidetaan yhteistyössä perheen kanssa tarkasti ja huumorilla höystettynä. Työn tukena oleva Atrian alkutuotanto on tiiviisti mukana nuoren isännän kehitystyössä.Ville Pyylampi on Alavuden Sulkavankylässä sijaitsevan Pyylammen lihasikatilan isäntä kahdennessatoista polvessa. Maatalousyhtymä perustettiin vuonna 2014 ja se yhtiöitettiin viime talvena. Villen molemmat vanhemmat ovat yhtiössä osakkaina ja edelleen aktiivisesti mukana tilan töissä. Yhteistyö perheen kanssa toimii hyvin, kun vastuualueet on jaettu järkeviin kokonaisuuksiin.  

– Työt on jaettu isän kanssa niin, että minä huolehdin pääasiassa koneista ja pelloista kun taas isällä on suurempi rooli eläinten hoidossa. On tässä toki pitänyt myös oppia neuvottelemaan enemmän, hymyilee Ville.   

Tuottaja tekee työn tilalla – Atria avustaa tuottavuudessa

Tiivistä yhteistyötä tehdään myös Atrian alkutuotannon kanssa. Hankintapäällikkö Pasi Pohjois-Koivisto on ollut tilan kuvioissa mukana jo vuodesta 2007. 

Työ on vaatinut molemminpuolista sitoutumista eläinten ruokinnan ja tilan tuottavuuden kehittämiseen, ja se on poikinut hyviä tuloksia ja niitä odotetaan tulevaisuudessakin. Vuosien pitkäaikainen yhteistyö on lisännyt myös luottamusta puolin ja toisin, sillä työtä on helpompaa tehdä ihmisen kanssa jonka tuntee. 

– Siitä on ollut valtava apu, että Pasi yhdessä meidän kanssa käy läpi tilan keskeisimpiä tuotantoraportteja. Tuotantoa analysoimalla ja kehittämällä on löydetty keinoja, joilla on saatu esimerkiksi sikojen päiväkasvut nousuun. Nyt ollaan päästy jo 100-150 grammaa parempaan päiväkasvuun. Tällä on oleellinen merkitys lihasian kasvatuksen kannattavuuteen, sanoo Ville.

Pyylammen tilalla eläimet syövät A-Rehun rehuja ja ruokintasuunnitelma tehdään yhdessä Pasin kanssa. Tilan omaa rehuviljaa täydennetään A-Rehun OVR:lla ja A-Mix tiivisteellä. 

– Lihasian ruokinnan optimointi perustuu tarkkuuteen. Kaiken A ja O on, että tilan omat viljat analysoidaan säännöllisesti ja niiden perusteella ruokinta suunnitellaan lihasian eri kasvatusvaiheisiin, korostaa Pasi.

– Meidän tilalla eläimille syötetään kotimaista rehua, koska ainoastaan silloin tiedämme varmasti mitä ne syövät. Samalla riski eläinten sairastumiseen pienenee, täydentää Ville. – Meillä eläimet kasvavat hyvissä oloissa ja terveinä.

Antibiootteja Pyylammen tilalla käytetään harvakseltaan. Avainasemassa on tarkka eläimistä huolehtiminen ja tilan olosuhteiden muutosten havainnointi. Atrian alkutuotannon avulla käyntiin on saatu hyvä yhteistyö porsastilan kanssa. Tehokkaan porsasliikenteen varmistaminen on vaikuttanut positiivisesti myös eläinten hyvinvointiin ja puhtaaseen lihantuotantoon.

– Meille on kunnia-asia tuottaa nimenomaan puhdasta suomalaista lihaa. Antibiootittomuus ja eläinten hyvinvointi erottaa meidät muusta maailmasta ja saa arvostamaan omaa työtä, isäntä kertoo.

Tulevaisuudessa keskitytään tilan sisäiseen kehittämiseen

Pyylammen tila on hienolla paikalla, ja sieltä löytyvät hyvät ja toimivat tuotantorakennukset. Ne antavat hyvät mahdollisuudet myös laajentaa toimintaa tulevaisuudessa. 

– Kyllähän tähän jonkinlaisia investointisuunnitelmia on olemassa, mutta juuri nyt haluamme keskittyä ensisijaisesti tuotannon hallittuun kehittämiseen, Ville Pyylampi kertoo. 

Alkutuotannon hankintapäällikkö Pasi Pohjois-Koivisto pyrkii sparraamaan Pyylammen tilan lihasiantuotantoa tuomalla tilalle muun muassa uusinta koetiloilla tutkittua tietoa ja löytämällä keinoja hyödyntää sitä. Tämän lisäksi hankintapäällikkö antaa tilalle parhaan mahdollisen rehuosaamisen. 

Tavoitteena Pyylammen tilalla onkin tasapainoisesti pyörivä tila, jossa eläinliikenne toimii ja asiantuntijoilta tullut apu on pyritty huomioimaan parhaan tuottavuuden saavuttamiseksi. 

– Tuottajan ja Atria alkutuotannon asiantuntijan yhteinen tavoite on, että tila menestyy taloudellisesti ja tuotantoa kehitetään ja laajennetaan systemaattisesti. Vain ja ainoastaan tällä tavoin Atria turvaa lihasikaraaka-aineen saatavuuden myös tulevaisuudessa, Pasi sanoo. 

Tuotannon tehokkuus ja kulujenhallinta lihasiantuotannossa on kaiken keskiössä, unohtamatta eläinten hyvinvointia. Nämä seikat korostuvat etenkin silloin, kun tuotantokustannukset nousevat tuottajasta johtumattomista syistä. Näin kävi tänä syksynä, kun rehukustannukset äkillisesti nousivat.

– Lähtökohdat Pyylammen Tilan menestymiseen tulevaisuudessakin ovat kunnossa. Isäntänä Ville on erittäin osaava ja omistautunut kaveri, jolta innostusta löytyy. Minä näen tässä kaikki mahdollisuudet nyt ja jatkossakin, sanoo Pasi.