Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaSika » Ajankohtaista » A-Rehun emakko- ja porsasrehuissa D-vitamiini HyD:nä

A-Rehun emakko- ja porsasrehuissa D-vitamiini HyD:nä 

 


Normaali D3-vitamiini joutuu käymään läpi kaksi muunnosta sian elimistössä ennen kuin se on käyttökelpoisessa muodossa. HyD-muotoinen D-vitamiini käyttää oikotietä kulkiessaan rehusta sian verenkiertoon, sillä HyD-vitamiinissa toinen näistä normaalisti sian elimistössä tapahtuvista muutoksista on jo valmiiksi tehtynä. Näin D-vitamiinin muuntaminen sialle käyttökelpoiseen muotoon tehostuu ja nopeutuu.

D-vitamiini huolehtii luustosta ja pahnueista
D-vitamiini on tärkeää kaikille eläimille. Se on olennainen osa luukudoksen muodostumista ja kudoksen ylläpitoa. Jos sika saa liian rehusta vähän D-vitamiinia, voi seurauksena olla luiden heikentymistä ja haurastumista, kiimattomuutta ja normaalia pienempiä ja heikompia pahnueita. Riittävä D-vitamiinin saanti antaa edellytyksiä onnistuneelle porsastuotannolle ja HyD-muodossa nuo elintärkeät aineet saadaan entistä tehokkaammin eläinten hyödynnettäväksi.

Hyviä tuloksia tilakokeista
Tuotannossa tehostuminen takoittaa parempaa D-vitamiinin imeytymistä ja hyväksikäyttöä. Tämä puolestaan näkyy vahvempana luustona ja parempina tuotantotuloksina. Tanskalaisissa maatilakokeissa (Seges koeraportti 1062, Seges trial report no. 1062)  HyD nosti emakoiden veren D-vitamiinipitoisuutta. Tuotantotuloksissa tämä näkyi niin, että pahnueen vieroituspaino oli HyD-ryhmällä 3,6 kg korkeampi ja vieroitettujen määrä 0,3 porsasta suurempi  kuin D3-ryhmällä.

Lue lisää
A-Emakko - rehut emakoille ja ensikoille
A-Porsas - rehut porsaille