Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaNauta » Ruokinta ja rehut » A-Maito » Kivennäiset lypsäville

Kivennäiset lypsäville 

Valitse kivennäiset eläinten mukaan - eri eläimillä on erilaiset kivennäisaineiden tarpeet. Väärä kivennäisruokinta voi altistaa eläimet erilaisille näkyville (laidunkouristus, poikimahalvaus) tai epämääräisemmin havaittaville (huono tuotanto, yleinen huonovointisuus) ongelmille. Kivennäisten tarve riippuu eläintyypin lisäksi myös eläimen tuotantovaiheesta ja ruokinnassa käytettävistä perusrehuista. Joskus ruokintatekniikkakin vaikuttaa kivennäisten valintaan.

Lypsylehmä tarvitsee vuoden aikana vähintään kahdentyyppistä kivennäistä. Lypsävät tarvitsevat runsaasti kalsiumia, magnesiumia ja natriumia. Ummessaolevien kalsiumin saantia kannataa rajoittaa, mutta ne tarvitsevat toisaalta paljon magnesiumia. Täysrehua käytettäessä lisäkivennäistä ei yleensä tarvita. Puolitiivisteruokinnalla kivennäislisä tarvitaan, mutta päiväannos on pienempi kuin käytettäessä väkirehuna vilja-rypsi -ruokintaa.

 Lypsylehmien kivennäiset
 Tuote  Ca (g/kg)  P (g/kg)  Mg (g/kg)   Na (g/kg)   Suosittelemme 
 Nurmikivennäinen (L)
 105   12   60  60 Automaatti- ja erillisruokintaan lypsäville lehmille. Hyvin imeytyvää magnesiumia. Pienrae
 Laidunkivennäinen (L)  150  15   77  105 Lypsäville, emolehmille ja kasvaville hiehoille. Sisältää melassileikettä. Jauhemainen, voidaan pitää vapaasti tarjolla. Erittäin korkeat vitamiini- ja hivenainetasot.
 LypsyApekivennäinen
 (L)
 210  0  70  100 Erityisesti seosrehuruokintaan lypsäville lehmille. Korkeat kivennäis-, vitamiini ja hivenainepitoisuudet. Jauhemainen.
 Lypsyape E Fosfori(L)  210  12  70  100 Erikoiskivennäinen seosrehuruokintaan lypsäville lehmille. Sisältää 1500 mg/kg E-vitamiinia ja lisäksi orgaanista seleeniä. Sopii mm. tuoreena säilötyn viljan rinnalle.
 Tuottokivennäinen EH

 200

 0

 70

 95

Huippukivennäinen seosrehuruokintaan lypsäville lehmille. Sisältää elävää hiivaa ja biotiinia. Helpoin ja edullisin tapa lisätä biotiini ja elävä hiiva ruokintaan.
 Kalkitonkivennäinen (L)  30  30  110  140 Ummessaoleville lypsylehmille ja emoille. Apilasäilörehun rinnalla myös lypsäville. Vähentää kalsiumin liikasaantia. Sisältää runsaasti E-vitamiinia (1500 m/kg) ja orgaanista seleeniä. Jauhemainen.

 (L) = voidaan käyttää luomutuotannossa

Erikoistuotteet

Erikoistuotteet
 Tuote  Ca   P  Mg   Na   Suosittelemme 
Vahva
Vitamiini Se-E (L)
        Vahva rakeistettu vitamiinitäydennys naudoille. E-vitamiini 9000 mg/kg, Seleeni 40 mg/kg (40 % orgaanista seleeniä). Sisältää lisäksi A- ja D-vitamiinia, sekä hivenaineita.