Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaNauta » Blogi » Hyppy vasikka-auton matkaan

Hyppy vasikka-auton matkaan Elokuisena keskiviikkona minulla oli edessäni hieman erilainen työpäivä, kun pääsin vasikka-auton kyytiin. Olen ollut nautatuottajapalvelussa suorittamassa agrologiopintoihini liittyvää erikoistumisharjoittelua ja siihen liittyen tutustuin myös vasikoiden kuljetukseen.

Kuljetussuunnittelija Teemu Nieminen oli järjestellyt reitin niin, että aamulla puoli kuudelta hyppäsin A & H Pöyhösen auton kyytiin Kauhajoelta ja lähdimme ajelemaan kohti Teuvaa. Teuvalta matka jatkui Karijoelle, Isojoelle ja takaisin Kauhajoelle. Kauhajoella olimme puolenpäivän maissa ja silloin hyppäsin pois kyydistä. Kuskina ollut Kimmo Pöyhönen jatkoi matkaansa kohti Kurikkaa, Jalasjärveä ja Lapuaa.
 


Kimmo kertoi olleensa vasikka-auton kuskina puolisen vuotta ja aiemmin ajaneensa muun muassa teurasautoa.  Kuljetusliike A & H Pöyhönen sijaitsee Vetelissä, Keski-Pohjanmaalla. Kuljetusliikkeen omistaa Kimmon veli Ari Pöyhönen.Koskapa reittimme ei ollut Kimmolle vielä täysin tuttu, sain välillä toimia kartturina, sillä kauhajokisena lähiseudut ovat itselleni kohtuullisen tuttuja. Mukava kun sai olla avuksi.

Vaikka reissuni kesti vain kuutisen tuntia, ehti matkan varrella nähdä 13 maatilaa. Vasikoiden noudon tuleekin sujua jouhevasti, jotta auto pysyy aikataulussa. On tärkeää, että vasikoiden paperit ovat kunnossa ja valmiina, kun auto tulee tilalle. Useimmissa paikoissa oltiin valmiina navetan ovella odottamassa, kun saavuimme paikalle. Kimmo Pöyhönen kertoi, että on ottanut tavaksi soittaa tilalle 10 minuuttia ennen tilalle saapumista, jotta tilalla tiedetään olla valmiina.

Vasikoita lastatessa kuski tarkistaa vasikan kunnon ja jos vasikan kunnossa on huomautettavaa, voi kuski päättää, että vasikka jää vielä tilalle. Tämän kierroksen vasikat olivat kaikki terveitä ja terhakoita ja ne voitiin ottaa kyytiin.

Oli mukava nähdä, kuinka rauhallisia vasikat autossa olivat. Kun pysähdyttiin tilalle ottamaan uusia vasikoita kyytiin, kurkistelin autoon ja ihmettelin suorastaan, kun vasikat makasivat tai seisoskelivat rauhallisina autossa.

Aamu alkoi hyvinkin jouhevasti ja ajattelin, että sujuuko päivät aina näin hyvin. Kyllähän muutama sattumuskin sitten saatiin, eräällä tilalla vasikka päätti lähteä lenkille ennen autoon menoa. Vasikka kipitteli hallissa hetken aikaa, ennen kuin isäntä nappasi vasikan syliinsä ja kantoi karkulaisen autoon. Vähän myöhemmin eräälle tilalle mennessä ihmeteltiin Kimmon kanssa, että mistäs navetalle ajetaan. Kuski soitti tilan isännälle ja selvisikin, että isäntä asuu itse kyseisessä osoitteessa ja navetta on aivan toisaalla melkein 10 kilometrin päässä. Hetken päästä saavuttiin oikeaan osoitteeseen ja vasikka saatiin kyytiin. Papereita tarkistaessa kuski huomasikin, että vasikan syntymätunnus ei vastaa ilmoitettua. Asiaa tarkisteltiin ja ilmeisesti oli näppäilyvirhe tullut ilmoitusta tehdessä. Virhe saatiin korjattua, vasikka sai jäädä kyytiin ja matka jatkui.

Erään tilan isäntä oli minulle entuudestaan tuttu, olin käynyt heidän tilallaan harjoittelemassa vuosia sitten. Mukava oli huomata, että isäntä muisti minut vielä ja vaihdettiin siinä hetken aikaa kuulumisia. Yhdellä tilalla emäntä ja isäntä meinasivat, että olisitte soittanut puolta tuntia aiemmin, niin olisi laitettu kahvit tippumaan. Mukavahan se olisi ollut jäädä hetkeksi kahvikupposen äärelle turisemaan, mutta aikataulu harvemmin antaa moiseen mahdollisuuden.Kaiken kaikkiaan oikein mukava päivä, hienoa päästä kentälle tutustumaan myös vasikkakuljetuksen toimintaan.

Kiitokset Niemisen Teemulle reitin suunnittelusta, Pöyhösen Kimmolle opastuksesta ja päivän aikana tapaamilleni tuottajille!

Leena Hietikko
Harjoittelija
Nautatuottajapalvelu