Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaNauta » Blogi » Hyvistä perusrehuista erinomaista kasvua hiehoille

Hyvistä perusrehuista erinomaista kasvua hiehoille Timo Tahvanainen ja Heidi Piironen loppukasvattavat Joensuun Niittylahdessa vuosittain noin 440 teurashiehoa ja -sonnia. Sonneille tehtiin vuonna 2007 uusi 250 paikkainen loppukasvattamo entisen kasvattamon jatkeeksi. Viimeisen kolmen vuoden aikana vanhassa osassa on kasvatettu teurashiehoja. Teurashiehojen kasvut ovat huippuluokkaa. Vuoden 2016 hiehojen keskikasvu välityksestä oli peräti 576 grammaa päivässä! Risteytyshiehojen osuus on ollut noin 60 prosenttia. Hyvistä hiehokasvuista Timo antaa täyden tunnustuksen Heidille, jonka kanssa kotieläinten hoitotyöt jaetaan. Timo vastaa peltoviljelystä ja huolehtii, että säilörehun ja viljan laatu ovat kohdallaan.

Timo käyttää nurmiseoksen pohjana Uula-timoteitä, joka sopii hyvin kahden korjuun strategiaan. Uulalla ensimmäisen sadon osuus kokonaissadosta on suurempi kuin muilla timotei-lajikkeilla ja toisen sadon sulavuus on erinomainen. Timo onkin ollut erittäin tyytyväinen lajikevalintaansa. Hyvien kasvutulosten takaa löytyy myös siirtyminen paalirehusta urakoitsijan hoitamaan ajosilppuriketjuun. Siilorehu säilyy hyvin ja on tasalaatuista. Viljan Timo kylvää seoskasvustona ja säilöö biologisella säilöntäaineella tuoreena siiloon. Säilöntäainekulu on vain euron tonnilta. Kuivattuna hintaa 20-30 prosentin puintikosteaan viljaan kertyisi 11-33 euroa tonnilta. Seoskasvuston päälajikkeet ovat aikainen Aslak-kaura ja Kunnari-ohra, mutta joillakin lohkoilla kokeilussa on ollut myös Anniina-vehnä. Aslak on aikaisista kauroista valkuaispitoisin ja ohutkuorisin ja Kunnari puolestaan monenlaisilla maalajeilla viihtyvä ohra. Seoksessa molemmat viljat joutuvat puintikuntoon samanaikaisesti ja keskimääräiset tuoresadot ovat olleet noin neljä tonnia hehtaarilta. 

Seosviljely sopii erittäin hyvin Timon vaihteleville maalajeille ja mahdollistaa viljelytöiden tekemisen aluekohtaisesti. ”Työ on joutuisaa, kun säkkejä ei tarvitse vaihtaa ja seos pysyy koko ajan samana” Timo summaa. Tuoresäilöntä ja seosviljely pitävät kustannuksia kurissa, mutta tuottavat kuitenkin laadukasta satoa. ”Hyville rehuille on helppo tehdä apereseptiä ja toteuttaa ruokintaa” toteaa tilan ruokintasuunnittelusta vastaava Atria Nauta -asiakkuuspäällikkö Juha Ryhänen.

Arja Mustonen
Hanketyöntekijä