Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaNauta » Emotila » Siitoseläinkauppa » Siitossonnien syntymätilojen ohjeet ja vaatimukset

Siitossonnien syntymätilojen ohjeet ja vaatimukset 

UUSI VAATIMUS SYKSYLLÄ 2019

Kaikilla siitossonnikasvattamon sonneilla tulisi olla korvassaan syntymän jälkeen kiinnitetty ns. GenoMerkki tai DNA-merkki eli virallinen korvamerkki, jonka kiinnityksen yhteydessä otetaan kudosnäyte korvasta talteen. Em. merkit ovat päämerkkejä. Niiden pariksi on valittava elektroninen apumerkki. Kudosnäytteet säilytetään syntymätilalla siihen asti, kun annetaan tarkempia ohjeita.

Huom!
Kudosnäyte-korvamerkkejä ei voi tilata korvausmerkkeinä. Korvamerkit tilataan Minun Maatilani-ohjelmalla valitsemalla vapaat korvamerkit ja elektroniset korvamerkit. Stallmästaren-korvamerkit eivät käy. Ohjeet korvamerkkien kiinnittämiseen löydät A-Kaupasta. 

Kudosnäytteitä käytetään genomisten jalostusarvojen laskennan kehitystyöhön.

Lisätietoja susanna.vehkaoja@atria.com


POIKKEUKSET KASVATTAMON TÄYTÖSSÄ SYKSYLLÄ 2018

Uuden siitossonnikasvattamon rakentamisen vuoksi sonnit otettiin vastaan kuukautta tavallista myöhemmin 16.11.2018. Tavoittelimme jokaisesta rodusta vähintään 25 sonnin määrää, mikä ei kaikilla roduilla toteutunut. Koska emme ole moneen vuoteen ottaneet kasvukokeeseen limousineja, annoimme niille tänä vuonna jouston sarvellisuudessa, mutta ensi syksynä vaatimuksena on, että kaikki sonnit ovat joko syntymänupoja tai nupoutettuja, koska nupoilla sonneilla on suurin kysyntä. Sarvet haittaavat myös ruokintalaitteistojen käyttöä, huonontavat työturvallisuutta ja altistavat karsinassa olevat sonnit tapaturmille.

VAATIMUKSET POIKAKOTISONNEILLE 2018-19

Vaatimukset siitossonnikasvattamoon lähetettäville sonnivasikoille, syntymätilan terveysvaatimukset ja sonnien hinnan jakautuminen on selvitetty  Siitossonnikasvatustoiminnan ehdoissa, jotka löydät tämän sivun alalaidasta kirjautumisen jälkeen.

Tarvittavat näytteet ja todistukset syksyllä 2019:

  • Koko tilan kattava ETU nautakarjan terveystodistus, paperiversio 29.4.2013 tai sähköisesti Nasevassa laaja terveystodistus Pitopaikan eläinten terveystodistus + Liite (alle 2 kk vanha).
  • Myyjätila ei saa ostaa eläimiä 2 kk ennen vasikoiden myyntiä.
  • Olemme luopuneet BVD-tutkimusten teettämisestä, mutta tuontialkioiden vastaanottajat, myös tyhjäksi jääneet, on edelleen tutkittava kielteisin tuloksin.
  • Alle 2 kk vanha negatiivinen salmonellatutkimustulos.
  • Karjasta on otettu Mycoplasma bovis -vastustusohjelman A-tason näytteet (2 x 20 kpl) sekä v. 2018 1x20 näytteet ja tulokset negatiivisia.Terveydenhuoltökäyntejä tehty 2 x vuodessa. Löydät uudet vastustusohjelman ohjeet ja lomakkeet täältä.

On tärkeää tietää, oletko hankkinut tai lainannut eläimiä näytteiden ottojen välissä tai jälkeen ja minkälaisilta tiloilta nämä eläimet ovat tulleet.

* Eviran mukaan Mycoplasma-sierainlimanäytteiden analysointiin tulee varata 4 viikkoa aikaa. Jos pyydät tulokset puhelimitse, voit säästää viikon.  Suosittelen Movet Oy:n analyysiä, jonka tulokset tulevat viikossa. Lisätietoja tarvittavista näytteistä saa ETT/Erja Tuunaiselta 040 709 0021.

Kirjaudu lukeaksesi aiheesta lisää.