Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaNauta » Ajankohtaista » Miten johtaa maatilaa ja työntekijöitä parempiin tuloksiin -opintomatka Ruotsiin

Miten johtaa maatilaa ja työntekijöitä parempiin tuloksiin -opintomatka Ruotsiin 

Toiminnan rattaat raiteilleen -hanke järjestää opintomatkan Ruotsiin 13.–15.3.2018. Matkalla haetaan oppia tulokselliseen johtamiseen kokeneilta asiantuntijoilta sekä hyviä tuloksia saavuttaneilta yrityksiltä.

Matka suuntautuu Keski-Ruotsiin, Tukholman ympäristöön. Matkalla vieraillaan yrityksissä, joilla Lean-valmennus on tuonut toimintaan rakennetta ja suuntaa. Lisää johtamisen keinoista ja tuloksista kuullaan Lean Lantbruk ja Ledarpraktikan -projektien asiantuntijoilta.

Matkan tavoitteena on kuulla ja nähdä vierailukohteissa erilaisia tapoja leanin ja muiden johtamisoppien viemisessä käytäntöön. Tietoa kohteista tarkemmassa matkaohjelmassa alla.

Matkaohjelma 13.–15.3.2018, Ratas-hanke

Tiistai 13.3.

Lento Vaasasta Tukholmaan (Arlanda) lähtee klo 9.50 ja on perillä klo 10.05.

Puolen päivän aikoihin saavutaan Västeråsiin paikallisen neuvontajärjestön toimipaikkaan (matka n. 100 km). Lounaan jälkeen iltapäivän ohjelmassa on Lean Lantbruk- ja Ledarpraktikan-hankkeiden toiminnan ja tulosten esittelyä.
Ruotsissa vuonna 2010 alkanut Lean-projekti on iso ruotsalaisten maatalousalan toimijoiden yhteishanke. Mukana ovat laajalti koko alan eri organisaatiot: tuottajaliitto, neuvonta, tutkimus ja hallinto. Valmennukseen on osallistunut toista sataa tilaa.
Ledarpraktikan, www.ledarpraktikan.se, tarjoaa johtamisvalmennusta kehittämällään konseptilla. Konsepti perustuu johtamisen kolmeen osa-alueeseen: itsensä johtaminen, työntekijöiden johtaminen ja liiketoiminnan johtaminen.

Majoitus: Hotell Arkad AB, Västerås. Ilta on omaa aikaa.

Keskiviikko 14.3.
Päivän aikana tutustumme kolmeen tilaan.

Aamupäivän kohteemme Mycklinge Gårdin toiminnan esittely järjestetään neuvontajärjestön tiloissa. Yrityksellä on 2200 emakon keskusyksikkö ja satelliittisikala, joissa työskentelee yhteensä 16 henkeä. Työntekijöiden kehittäminen ja pysyvyys ovat tilan lean-työn keskeisiä tavoitteita. Lean-periaatteet ohjaavat muutenkin tilalla kaikkea päätöksen tekoa. Hukkaa on vähennetty luomalla järjestelmistä toimintavarmoja, alkaen luotettavasta kalustosta aina informaation siirtymiseen. Yrittäjän sanomaa: ”Voin hyvin, kun voin nousta aamulla sängystä ilman huolta siitä, että päivä on täynnä huonosta suunnittelusta tai laiminlyödystä huolloista johtuvia ennakoimattomia tapahtumia.”

Iltapäivällä vieraillemme Eriksbon taimitarhalla, www.eriksbo-plantskola.se. Yrityksessä on tällä hetkellä 14 työntekijää, joista kuusi vakituisia. Leanin suurimpia hyötyjä on ollut työntekijöiden osaamisen ja ideoiden saaminen käyttöön. Ennen kaikki kehittäminen oli yrittäjän vastuulla yksin. Nykyisin työntekijät saavat omatoimisesti ottaa käyttöön hyviä ratkaisuja, sillä suurimmaksi osaksi ne eivät maksa kuin ajattelun vaivan. Kehittämiseen on tullut uutta vauhtia. Tavoitteista sovitaan yhdessä, ja siisteys ja järjestys on tullut osaksi normaalia työpäivää.

Toinen iltapäivän vierailukohteemme keskiviikkona on DeLavalin tutkimustilalla Hamrassa, jossa tutustumme kasvintuotantopuolen toimintaan. Kasvintuotantotiimissä on 6,5 kokoaikaista työntekijää ja yksi sesonkityöntekijä. Lean-toiminnan tavoitteena on ollut vähentää toiminnan haavoittuvaisuutta, että toiminta ei olisi vain avainhenkilöiden varassa. Toiminnan kehittymisen myötä tiimihenki on parantunut entisestään, työtapoja on kehitetty tehokkaammiksi ja tiedonkulku on selkeämpää kaikilla tasoilla.

Majoitus: Quality Hotell Park, Södertälje. Ilta on omaa aikaa.

Torstai 15.3.
Torstaipäivän vierailukohde on Taxinge Gods, www.taxingegods.se. Yrityksen toiminta on monipuolista: kasvintuotantoa 600 hehtaarilla, kahvi- ja konferenssitoimintaa linnakahvilassa, maatalouskone- ja tienhoitourakointia sekä erilaisia huolto-, asennus- ja rakennuspalveluita yrityksille. Kasvintuotantopuolella on viisi työntekijä, mutta koko yrityksessä sesonkiaikaan jopa 60 työntekijää. Leanin mukaiseen toimintaan tuli ensimmäinen kosketus jo vuosia sitten Scania-asiakkaan kautta. Kokemusten kautta tiedetään, että lean-toiminta vaatii tahtoa ja sitoutumista kaikilta, mutta sen avulla luodaan myös edellytykset tehdä hyvää tulosta viihtyisässä työympäristössä.

Torstaina lounas nautitaan kauniissa ympäristössä vierailukohteemme linnakahvilassa.

Iltapäivällä Tukholmassa on omaa aikaa ennen siirtymistä Arlandan lentokentälle. Paluulento Vaasaan lähtee klo 18.00 ja on Vaasassa klo 20.20.

Matkan hinta 460 € /hlö. Ilmoittautuminen viimeistään 8.1.2018.

Tarjoushinta ripeästi toimiville: viimeistään 11.12.2017 ilmoittautuville hinta 435 e/ hlö.

Hintaan sisältyvät lennot, matkustajamaksut, bussikuljetukset Ruotsissa sekä majoittuminen 2 hengen huoneessa. Majoittuminen yhden hengen huoneessa lisämaksu on 166,00 € / hlö. Ruokailut ja kahvit omakustanteiset.

Tervetuloa mukaan mielenkiintoiselle matkalle!
Lisätietoa ja ilmoittautuminen
Sari Morri
sari.morri@proagria.fi
p. 043-8268643

Reetta Palva
reetta.palva@tts.fi
p. 044-7143 692

Virallinen matkanjärjestäjä on Forssan Matkatoimisto. Pidätämme oikeuden ohjelmamuutoksiin.