Valkuaista kannattaa mitata

08.06.2020 13:56

Vilja on sialle tärkeä energianlähde, mutta myös hyvä valkuaisen lähde. Rehun valkuaisesta jopa kaksi kolmasosaa voi tulla viljasta. Viljan valkuaispitoisuus pitää tietää.  

image62p84.png

Tarve mitata viljan valkuaispitoisuus riippuu siitä, millainen on tilan viljankäsittelystrategia. Jos viljat käsitelän eräkohtaisesti, tulisi jokaisesta erästä olla analyysi ja sitä vastaava ruokintasuunnitelmaSekoittavasta siilosta riittää yksi edustava näyte ja sen analyysiin perustuva suunnitelma.  

Viljan valkuaispitoisuuden seuraaminen on kaikkein haastavinta silloin, kun viljaerät vaihtuvat jatkuvastiIsossa sikalassa rekkakuorma viljaa riittää viikon. Aika kuorman saapumisesta sen syöttämiseen on usein niin lyhytettei näytettä ehditä ottaa, lähettää analysoitavaksi ja reagoida analyysin tulokseen 

Apu voi löytyä tilalle hankittavasta analysaattorista. Viljan valkuaispitoisuuden seilaaminen voidaan ottaa huomioon ruokintaa suunniteltaessa laatimalla suunnitelma usealle erilaiselle tulokselle yhdellä kertaaTuolloin tilalla tiedetään heti, miten reagoida vaihtuneeseen viljan laatuun.  

Viljan valkuaispitoisuuteen vaikuttavamuun muassa lajike, lannoitus ja kasvuolosuhteet. Samankin vuoden viljaerien välinen vaihtelu on helposti kaksi prosenttiyksikköäLihasian rehussa tuollainen ero merkitsee 1,5–2,5 euroa ruokittua sikaa kohti.  

Valkuaisyliruokinta ei ole kannattavaa. Toisaalta, jos siat eivät saa riittävästi valkuaista, tulee tappioita muun muassa heikentyneen päiväkasvun ja rehuhyötysuhteen sekä huonomman lihakkuuden kautta. 

”On yllättävää, kuinka paljon pitoisuus vaihtelee” 

Sikana Oy:n käyttämästä viljasta osa tulee omilta tai vuokratuilta pelloilta, osa ostetaan. Sikanan yrittäjä Markku Puska kertoo, että viljan valkuaista on mitattu tilalla GrainSense-laitteella kahdesti viikossa talven aikana. 

– Näytteen ottaminen ja analysointi eivät vie älyttömästi aikaa, vain 10–15 minuuttia per kerta. On yllättävää, kuinka paljon pitoisuus vaihtelee mitattujen erien välillä, Markku sanoo.  

Analyysitulos viedään Sikanalla viipymättä reseptuuriin. Atria Sian hankintapäällikkö Pasi Pohjois-Koivisto on laatinut tilalle ruokintasuunnitelmat usealle viljan valkuaispitoisuudelle. Jos mitattu viljan pitoisuus poikkeaa edellisestä mittauksesta vähintään 0,5 prosenttiyksikköämuutetaan ruokintasuunnitelma ruokkijalle heti 

Nopea reagointi on Markun mukaan vaikuttanut positiivisesti tuotantotuloksiinsekä rehuhyötysuhde että lihaprosentti ovat parantuneet.  

 

Kytölä Kimmo

Rehujen tuotekehitys

Kytölä Kimmo

040 583 0546

Kehityspäällikkö, sikarehut