Uusi-Mattilan tila 2/2023
02.06.2023 09:37Vauhtia, valvomista ja uusia vasikoita
Viime vuosien aikana laajentuneella Uusi-Mattilan tilalla eletään keskellä kiireisintä poikimakautta, eikä 5-vuotias Aili-tytär ainakaan hidasta arjen menoa. Onneksi tilalla on apukäsiä käytössä hektisen jakson helpottamiseksi. Viikon aikana ehditään pohtia muun muassa siemennyksen ja onnistuneen kivennäisruokinnan merkitystä.
Uusi-Mattilan tilalla 17. - 23.4.2023
MAANANTAI
Aamu alkoi klo 4 vasikka-arvonnalla. Kolme lehmää oli juuri poikinut. Juolukka oli omassa karsinassaan ja nuoli vasikkaansa tyytyväisenä. Kaksi muuta olivat ryhmäpoikimakarsinassa. Rhododendron hoiti molempia vasikoita. Kaksoset? Vai yksi molemmilta? Rusetti oli varmasti jo poikinut, mutta entä tämä hoitaja, aloitteleeko vasta? Omalta osaltani tilanne ratkesi nopeasti, koska vasikat olivat niin isoja, että en saanut kannettua niitä yksilökarsinoihin. Voimamies paikalle! Make lajitteli vasikat. Rusetille se, joka oli aivan sen takana saavuttuani paikalle. Rhodolle tehtiin sisätutkimus: ei ole enää ketään, joten eiköhän tämä toinen kuulu hänelle.
Lehmät olivat järjestelyyn tyytyväisiä, samoin Fabalab, joka sai polveutumisen tarkastamista varten asiakkaan. Kieltämättä itsekin olen tyytyväinen polveutumisen varmistamisen helppouteen! Vielä muutama vuosi sitten vasikan vaihdokset jäivät ikuisiksi arvoituksiksi ja tahatonta sukusiitostakin tapahtui sen takia, että edes karjan siitossonni ei välttämättä ollut se, joka papereissa luki.
Viikonlopun aikana oli syntynyt paljon vasikoita, joten vanha pihaton lapsiparkki oli täynnä. Juoksutimme lastentarhan väen pihan poikki hiekkaparsipihatolle ja sieltä vaihdossa umpilehmiä sisään. Lauantaiaamuna takaperin syntyneellä kaksossonnilla on vaikeuksia imemisen kanssa ja häntä pitää kannustaa ja lisäruokkia tuttipullolla. Onneksi tällainen lisätyö on harvinaista. Varsinkin angus-risteytyksen vasikat rynnivät tissille sellaista vauhtia, että jos oma emo ei ehdi nousemaan, ne painuvat himoissaan vaikka aidan raosta naapuriin, missä vain maitoa on mahdollista saada.
Päivän aikana poiki vielä kolme lehmää lisää. Rosmariinin poika uudesta keinosiemennyssonnista Amadeuksesta oli erityisen odotettu, hänestä tulee varmaan myös siitossonni aikanaan!
TIISTAI
Meillä käy keväisin harjoittelijoita Ahlman Edusta. Pääosin he ovat erittäin motivoituneita ja innokkaita oppimaan ja tekemään. Meidän kotieläintilallisten pitäisi miettiä enemmän työntekijöiden hyvinvointia, jotta nämä kallisarvoiset ihmiset saadaan pysymään tiloilla töissä. Parhaita motivaattoreita eivät taida olla kummalliset työajat, raskaat ämpärit, vuotavat hanat, rikkinäiset portit, ahtaus, lika ja kiukkuiset emännät.
Tällä viikolla harjoittelijana aloitti Reetta ja TET-harjoittelussa oli Mauno. Itsekin pääsimme tänään koulun penkille Ailin eskarikeskustelun myötä. Jääkiekkoilijoiden sukuun syntyi Viuhkola, kukkiin Vuokko, urheilulajeihin Vitamiini. Maailman vahvimmalle lehmälle Sikuriinalle toinen satuhahmo Vilttitossu. Vanttera oli myös nimensä veroinen.
Päivän saa mukavasti kulumaan, kun vahtii, että jokainen pienokainen osaa syödä, kaikki vasikkakarsinat on kuivitettu ja muutenkin tilanne on hallinnassa normaalien rutiinitöiden ohella. Räjäytys-Timo tuli ampumaan peltokiviä, niin siinä oli myös Makelle kivaa kaivurihommaa!
KESKIVIIKKO
Aamuyön käynnillä totesin, että Sointu alkaa poikimaan ja otin sen poikimakarsinaan. Tein odotellessani syntymäilmoituksia ja kirjoittelin vasikoiden nimiä korvamerkkeihin. Parin tunnin kuluttua totesin, että nuo syntyvät sorkat eivät ole minua varten ja lähdin kotiin vahdin vaihdolle.
Meillä on valvontakamerat käytössä ensimmäistä vuotta kymmenen vuoden suunnittelun jälkeen. Ovatko ne hyvät? Kyllä. Ovatko ne pelastaneet henkiä? Kyllä. Esimerkiksi yhden vasikan kaula oli aivan korkkiruuville kiertyneenä, kun Make huomasi tilanteen kotona kamerasta. Emo vain nuoli vasikkaansa kaikessa rauhassa. Puolentoista kilometrin matka navetalle taisi mennä ylinopeudella, mutta ensihoito ehti ajoissa paikalle suoristamaan pään. Ovatko kamerat lisänneet lepoaikaa? Ööö… Ei. Ennen poikimisia valvottiin öisin neljän tunnin välein, nyt kahden.
TORSTAI
Yöllä muutama valvottu poikiminen ja samoilla silmillä virkeänä uuteen aamuun.
Metsäyhtiöiden miehet ovat olleet tänä keväänä valppaana, ja pari saapuikin meille tänä aamuna. Faban emolehmäasiantuntija Maria Vuorisola tuli rakennearvostelemaan yksivuotiaat siitossonnit.
Kaikki syntyvät vasikat punnitaan. Syntymäpainossa oleellista on kohtuullisuus. Liian pienet vasikat, joiden kasvupotentiaali näkyy jo ennen syntymää miinusmerkkisenä, eivät kasva koskaan. Todella suuret vasikat rasittavat emoaan jo ennen poikimista ja aiheuttavat ylimääräistä stressiä sekä emolleen että poikima-avun antajille. Hiehoilla käytettävä isäsonni valitaan aina erikseen, jotta ensimmäinen poikiminen olisi mahdollisimman helppo. Seuraavina vuosina otetaan paremmin käyttöön lehmän potentiaali ja isäsonnina käytetään hyvää kasvua periyttävää muskelimiestä. Keinosiemennyksen ansiosta meillä on vuosittain valikoimassa parikymmentä eri sonnivaihtoehtoa. Siemensin viime kesänä paljon sonnilajitellulla siemenellä. Syntyneiden vasikoiden sukupuolijakauma on tällä hetkellä halutunlainen: sonneja 53 kappaletta ja lehmiä 24.
PERJANTAI
Monta projektia saatiin tänään valmiiksi! Pienkuormaajan remontti, vanhan ja uuden hallin välinen tarha, jauhojen myllytys, ja joku on jopa aloittanut konehallin siivouksen! Pirteät papatkin ovat olleet mukana, joten väkeä on hyvinkin pirtin pöydällinen. Hiekkaparsipihatolle vietiin vielä lisää pikkuväkeä.
Poikiva lehmä ei mene helposti rikki, joten kokeilimme harjoittelijan kanssa, miltä syntyvä vasikka tuntuu omaan käteen. Kun sorkat ovat näkyvissä, kannattaa aina tarkastaa, onko vasikka oikein päin, eli ovatko tuloillaan taka- vai etujalat. Myös pään sijainti pitää aina tietää. Takaperin olevia autetaan aina vasikan turvallisuuden takia, ja kaksosia on myös varauduttava auttamaan. Hiehot tarvitsevat apua huomattavasti useammin kuin vanhat lehmät. Normaalisti vanhemmat lehmät suoriutuvat poikimisesta ilman doulaa ja ovat hyvinkin nopeasti valmiita siirtymään synnytyssalista potilashotellin puolelle.
Ylivoimaisesti paras keino onnistuneeseen poikimakauteen on onnistunut kivennäisruokinta. Virkeä vasikka löytää nopeasti tiensä laadukkaalle ternimaidolle, ja emo jättää jälkeisensä ja toipuu nopeasti kohti uutta tiinehtymistä. Vetelän vasikan kannattelu ja syömään houkuttelu käyvät sekä hermoille että välilevyjen päälle ja syövät omalta osaltaan kullanarvoista lepoaikaa hektisenä poikimakautena.
LAUANTAI
Lomittaja Sabriina oli töissä viikonloppuna. Eläinten ruokintaa, kuivitusta, sonnan ajoa, Vauhtiveikkoa tissille päin. Viikko sitten syntynyt kaksospoika saatiin lopulta syömään vähän myös omalta emoltaan. Tuttipullo kiinnostaisi enemmän. Pari lehmää poiki päivällä.
SUNNUNTAI
Pari lehmää poiki aamuyöllä. Kävin ottamassa toisenkin poikimakarsinaan. Aamulla sai jäädä hetkeksi nukkumaan, kun ei tarvinnut viedä Ailia taksille! Iltapäivällä oli Ailin uimakoulu.
ASIANTUNTIJAN SILMIN: Laajennuksen tarkoituksena sujuva arki
Uusi-Mattilan tilan emomäärä on reilussa kymmenessä vuodessa lähes kymmenkertaistunut, ja vuoden päästä emoja pitäisi poikia 235. Laajennuksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole ollut emojen määrän lisääminen vaan sujuva arki, jonka ansiosta talvella päivittäiset rutiinit voi hoitaa yksinkin. Tällä hetkellä poikimakaudella remmissä on viisi henkilöä eli tuottajaparin lisäksi vakituinen työntekijä ja harjoittelija sekä viikonloppuisin lomittaja.
Veeran puoliso Markku on suunnitellut nykyisen hiekkaparsipihaton sekä pihaton kalusteet lukuun ottamatta lukkopartta. Laajennuksen myötä arjen rutiinien pitäisi olla sujuvia, sillä kyseisellä eläinmäärällä ei ole aikaa ylimääräiselle työlle.
Tilan kaikki emot siemennetään, vaikka Veera ei sano olevansa fanaattinen jalostaja. Hänen tavoitteensa on saada hyvä jalostuskarja karjan sisälle, ja käytössä on paljon Y-lajiteltua siementä. Emoissa kiinnitetään huomiota etenkin luonteeseen sekä maidontuotantoon, ja keskipoikimakertaa onkin saatu nostettua ylöspäin. Tilan vanhin lehmä on jo 17-vuotias Santa, jota juhlittiin oikein täytekakun kera tänä keväänä.
Toivottavasti ensi talven aikana saamme lukea Veeran kirjoittamia tarinoita tilan eläimistä heidän omilta nettisivuiltaan. Tarinoita on kuulemma pöytälaatikossa jo useampia odottamassa.
Asiakkuuspäällikkö
Ala-Viikari Aino
040 515 9661
Etelä
Uusi-Mattilan tila, Nokia
Yrittäjät: Veera Jokinen ja Markku Antila, tytär Aili 5-v
Tuotantosuunta: Emolehmätuotanto: Pihvivasikoiden myynti, siitoseläinten myynti
Perustettu: Mattilan sukutilan historia tunnetaan vuoteen 1540 asti. Tila pilkottiin 1960-luvulla kahdeksan sisaruksen kesken, josta Uusi-Mattila nimisen osan nykyisen tuotannon olemme aloittaneet vuonna 2010, jolloin tilalla oli 23 emoa.
Eläinten/peltojen määrä: Keväällä 2023 poikii 190 emoa. Viimeinen makuuhalli valmistuu tämän kevään aikana, jonka jälkeen kokonaismäärä noin 235 emoa. Omaa peltoa 30ha, vuokralla 100ha. Sopimusnurmia 100-200ha.
Muuta: Maatalousrakentamiseen erikoistunut Markku on suunnitellut ja rakentanut kaikki tilan hallit vuosien 2010-2023 välisenä aikana. Eläinten arjesta huolehtii karjamestari Lotta Palokangas. Koko karja on kiimantarkkailun kohteena ja siemennän itse mahdollisimman suuren määrän eläimistä.