Rannan tila 2/2019

Konehalli, kalusto ja siemenet valmiiksi kevättöihin

Rannan tilalla 22.4-28.4.

MAANANTAI

Säätila: Aurinkoinen ja lämmin

Pajapäivä

Maanantaina vietettiin Rannan tilalla pääsiäistä konehallin ja kaluston siivoilun merkeissä. Kevättyöt eivät vielä varsinaisesti paina päälle, joten tässä vaiheessa kannattaa valmistella asioita tulevaa sesonkia silmällä pitäen. Konehalliin olikin yllättävän paljon talven mittaan kertynyt sotkua ja perusteellisen siivouksen kanssa saikin kulutettua pyhäpäivän melko pitkälle. Kevään kiireiden aikana on tärkeää, että työkalut ovat oikeilla paikoillaan ja kaikki tarvittava löytyy helposti. Järjestys tuskin pysyy koko kiireen ajan yhtä hyvänä, mutta onpahan ainakin aluksi muutama päivä, kun asiat ovat mallillaan.

Kun halli on kunnossa, on syytä siirtyä työkoneiden kimppuun ja siinä kohtaa työt aloitettiin traktoreiden huollolla. Tilan kalustoon kuuluu kaksi traktoria, joka riittää suurimman osan vuodesta. Etukuormaajalla varustettuun traktoriin suurimmat huollot tehtiin jo syksyllä, eli siinä tämän päivä huolloksi riittää pesu, rasvaus ja hytin siivoaminen. Toisen traktorin huolto onkin sitten hiukan kovempi työ. Pyrin vaihtamaan perän ja napojen öljyt vähintään kerran vuodessa riippumatta siitä miten paljon ajotunteja koneeseen on kertynyt. Moottoriöljyt vaihdetaan ennen kumpaakin sesonkia. Toisen traktorin huollon kanssa saikin kätevästi menemään loppupäivän.

TIISTAI

Säätila: Kesäisen lämmin

Tiistaina päivä kului kylvösiementen lajittelussa ja peittauksen valmistelussa. Erityisesti vehnän siemen sisälsi paljon epäpuhtauksia ja lajittelu oli todella tarpeen. En tiedä onko puimurin säädöissä ongelmia vai mistä kyseinen asia johtuu, mutta lajittelun jälkeen vehnän siemenet vaikuttivat ihan jo sopivilta peittaukseen. Lajittelu on sen verran hidasta puuhaa, että silloin jää aikaa tehdä muutakin kuivaajan markilla. Kuivaajan siivoaminen jäi syksyllä hieman pintapuoliseksi, joten talven jälkeen asiaan on aikaa paneutua hieman paremmin ja lajittelua odotellessa luppoaikaa on ihan riittävästi.

Peittauksen valmisteluun kuuluu meidän tilallamme lähinnä peittauslaitteiston kokoaminen käyttökuntoon. Tilalla siirryttiin nestepeittaukseen muutamia vuosia sitten, kun vaaleanpunainen pöly alkoi tuntua hiukan epäterveelliseltä hengitellä. Peittauslaitteistoksi valittiin silloisen kuivaaja- ja siilojärjestelyn vuoksi 12V peittauslaite, joka kiinnitettiin vanhaan kärryyn, joka oli varustettu hydraulisella purkuruuvilla. Ajatus oli sinänsä silloin varsin toimiva ja helppo siirreltävä paikasta toiseen, mutta nykyiseen tilajärjestelyyn homma ei oikein pelaa. Tai vähintäänkin asiat voitaisiin tehdä paljonkin helpommin. Ehkä jossain vaiheessa peittausjärjestely tulee suunniteltua uudelleen, mutta tämän vuoden peittaukset mennään vielä tällä järjestelmällä nilkuttaen.

Peittauskärryn valmistelun jälkeen jäi aikaa vielä valmistella muuta kalustoa. Äkeen kulutuspalat olivat auttamatta melko valmista tavaraa ja varastossa sattuikin olemaan uudet kärjet valmiina, joten vaihtotyö oli kätevä tekaista iltapäivän mittaan, ainakin teoriassa. Kylläpä kärkien vaihto on aina omanlaisensa työ ja varmasti yksi vähiten miellyttävistä huoltohommista, mutta tulipa tehtyä ja taas saa kevään äestää ilman suurimpia huolia

KESKIVIIKKO

Säätila: aurinkoinen ja lämmin

Keskiviikkopäivä sujui oman toiminimen asioita pyöritellessä ja illalla oli vuorossa kyläseuran järjestämä Eu-tuki-iltama, jossa paikalla ollut Proagrian asiantuntija kertoi tukikauden 2019 haun asiat ja muutokset tukiehdoissa ja vipuohjelmassa. Suuria muutoksiahan ei vielä tänä vuonna ole luvassa. Illan mittaan sivuttiin myös 2020 tulevia muutoksia tukiehtoihin, jotka näyttävät tällä hetkellä melko huomattavilta. Erityisesti ympäristökorvaukseen tulevat heikennykset vaikuttavat paljon tähän sitoutuneiden tilojen talouteen ja saa kyllä ainakin itseni harkitsemaan koko ympäristökorvauksen järkevyyttä. Myös luonnonhaittakorvaukseen on ilmeisesti tulossa heikennyksiä 2020 kaudella, joka heikentää entisestään tilojen taloutta. Kovia aikoja on siis tulossa tulevaisuudessa ja näihin täytyisikin jo tänä vuonna ruveta varautumaan.

Sinänsä tämän vuoden viljanhinnoilla tukien putoamisen vaikutus olisi ollut helpompi kestää, mutta vastaavien hintojen toteutuminen kaudella 2020 ei ole kovinkaan todennäköistä. Omalla tilallamme todennäköisesti kauteen varautuminen tarkoittanee viljelyn suunnittelua hieman uusiksi. Syysviljojen ja niistä erityisesti rukiin vaikutus tilan talouteen on osoittautunut varsin positiiviseksi, joten tänä syksynä ruisala pyritään kasvattamaan niin suureksi kuin rahkeet antavat myöten. Toinen hyvä vaihtoehto lienee herneen ottaminen mukaan viljelykiertoon kaudelle 2020. Herneen viljelykustannukset ovat varsin kohtuulliset ja kysyntä (ja hinta) ovat olleet varsin hyvät viime vuosina. Tilalla ei aiemmin ole hernettä juurikaan viljelty, mutta harkinnassa asia on ollut jo parin vuoden ajan. Tosin 2017 vuosi hieman jarrutteli kiinnostusta ottaa kasvi viljelyyn.

Nähtäväksi jää mitä 2020 tuo tulleessaan ja mikä on lopullinen tukitaso, mutta kaikki työkalut kannattaa kuitenkin hyödyntää ja ajoissa. Ensi vuoden keväällä, kun toimet saattavat olla jo auttamatta myöhässä, on enää turha pyristellä isoja muutoksia.

TORSTAI

Torstaina palattiin jälleen traktorin puikkoihin ja jatkettiin viime viikolla kesken jäänyttä apulannan levitystä syysviljoille. Vehnät ehtivät saada apulantansa yöpakkasten aikaan, jolloin pellon pinta oli yllättävänkin kantavaa.

Nyt pellot olivat jo kantavia, eikä paria varjoista notkopaikkaa lukuun ottamatta pahoja uria peltoon jäänyt. Yleisilme niin vehnällä kuin rukiillakin oli varsin hyvä, eikä suuria talvituhoja ollut havaittavissa. Lopputalven jääpeite pelloilla näytti kyllä todella pahalta, mutta onneksi vaikutukset olivat vähäiset. Tilalla oli tänä talvena syysvehnä ensimmäistä kertaa kylvössä ja toistaiseksi kokemukset ovat varsin positiivisia. Syysvehnä tulee olemaan varmasti jatkossakin mukana viljelykierrossa, koska kylvön ajankohta sopii ehkä hieman ruista paremmin syksyn kiireisiin.

image3grz8.png

Syysvehnät näyttävät hyviltä

Ruis_rajattu.jpg

Ruispeltoon jäi hieman painaumia

PERJANTAI

Perjantaina sitten aloitettiin kylvökauden peittaushommat ihan toden teolla. Tänä vuonna tilalla käytännössä kaikki siemen on tilan omaa siementä, koska viime vuonna tehtiin lajikevalinnat kohdalleen ja erinomaisen kasvukauden ansiosta itävyydet olivat todella korkeita. Peittausaineena tänä vuonna kokeiltiin uutta ainetta ja peittausaineeseen sekoitettiin fosfori-mangaani-lannoite. Innolla odotamme, miten suuri vaikutus lannoitteella on satotasoon. Sinänsä itse peittaus onnistui seoksella yllättävänkin hyvin ja peittaustulos vaikutti ainakin silmämääräisesti varsin tasaiselta.

Peitatessa vierähtikin koko päivä iltaa myöten ja jonkin verran peitattavaa jäi vielä seuraavallekin päivälle.

Peittausta_rajattu.jpg

Peittaustyöt

LAUANTAI

Lauantaipäivä menikin melko lailla kokonaan peittaustouhuissa, mutta valmista tuli. Kevään siemenet olivat säkeissä valmiina odottamassa kylvöjä.  Vielä peittauslaitteen pesu ja paikkojen järjestely ja lauantaipäivän työt olivatkin siinä. Loppupäivä meni saunaa lämmittäessä ja ehkä pieni lepo hetki vielä ennen sesonkia olikin tarpeen

SUNNUNTAI

Sunnuntaina aloitettiin kylvökoneen keväthuolto. Tälle kaudelle kylvökoneeseen asennetiin lisäksi piensiemenlaite kerääjäkasvin kylvöä varten. Kerääjäkasvia on kyllä hyödynnetty tilalla joka vuosi, kun se tuli mukaan ympäristökorvauksen toimenpiteeksi, mutta kylvö on aiemmin suoritettu sähköviskalla ennen varsinaista kylvöä. Tulokset ovat olleet kohtuullisia varsinkin apilalla ja italianraiheinällä, mutta ylimääräisestä työvaiheesta kannattaa päästä eroon.  On myös todennäköistä, että kerääjäkasvi-toimenpide on käytössä myös seuraavalla kaudella, joten investointi lienee ihan kannattava jo tukienkin puolesta.

Kylvökonetta huoltaessa löytyi vähän isompi työmaa. Koneen kulutusosat ovat vaihdettu muutamia vuosia sitten, mutta kylläpä ne vain kuluvat. Kiekkovantaat sinänsä olivat vielä hyväkuntoiset, mutta vastinkappaleet ja siemenputket olivat jo vaihdon tarpeessa. Remontti hieman kasvoi sekä ajallisesti, että kustannuksiltaankin. Onneksi ei ollut vielä kovin kiire.

 

Tilamme sijaitsee Kauhajoella Ikkeläjärven kylässä. Tilan tuotantosuuntana on kasvinviljely. Yrittäjäperheeseen kuuluu Niko ja Johanna sekä lapset Sanni 8v ja Jenny 4v. Tilan viljelypinta-ala vuokramaineen on tällä hetkellä noin 167 hehtaaria ja pääasiallinen kasvi on ohra, mutta myös kauraa, vehnää ja syysviljoja on kylvössä. Öljykasvien viljelyssä on lyhyt tauko, mutta aiempina vuosina niitä on ollut hyvinkin runsaasti viljelyssä.
Tilalla panostetaan viljanviljelyyn hyvin voimakkaasti ja maiden kasvukunnosta pyritään huolehtimaan vuosittaisilla kalkituksilla ja vesitalouden parannuksilla. Viljamarkkinoita seurataan myös aktiivisesti ja tilalla pyritään tuottamaan viljaa markkinalähtöisesti, eli tuotetaan sitä mille on kysyntää ja mistä saatava voitto on suurin tuotantokustannukset huomioiden.