Pig Hill 4/2021

08.12.2021 13:54

”Lyhyt ja pullukka voi olla painavampi kuin pitkä ja kapoisa”

Uusi porsiva emakkoryhmä ja antibioottivapaasti kasvatettavat porsaat tarjosivat viikkoon niin jännitystä kuin kiireellisiä hetkiä. ELY-keskus teki ensimmäisen tarkastuskäyntinsä ja kollegojakin pääsi tapaamaan pitkästä aikaa.

Pig Hillin tilalla 1. - 5.11.2021

MAANANTAI

Tänään meidät oli kutsuttu porsastuottajien tapaamiseen, jossa vaihdettiin kuulumisia, keskusteltiin kahden viimeisen vuoden koronavaikutuksista ja tietysti kerrottiin tämänhetkisistä markkinanäkymistä. Nyt, koronatilanteen rauhoituttua tapaamisetkin taas onnistuvat. Oli hauska tavata ketjun toiset yrittäjät ja kuulla heidän mielipiteitään tämänhetkisestä markkinatilanteesta. Vaikka edellisestä tapaamisesta oli kulunut pitkä tovi, nauru oli herkässä ja meillä oli mukavaa yhdessä. On tärkeää olla yhteydessä muihin kollegoihin, keskustella sekä ongelmista että onnistumisista ja jakaa tuotantoon liittyviä ideoita.

PigHill-4_lo.jpg

TIISTAI

Aloitus klo 6.00. Tänään oli aika alkaa valita porsaita myyntiin. Porsaiden valinta on aina yhtä jännittävää. On hauska nähdä, onko osunut oikeaan – joskus lyhyt ja pullukka voi olla painavampi kuin pitkä ja kapoisa. Välitysauton mukava kuljettaja ottaa aina porsaat vastaan hyväntuulisesti. Pig Hillin porsaat siirretään oman verkoston sisällä, joten porsaita ei tarvitse ajaa kauas, koska lihasikala on samalla seudulla. Osakkaiden mielestä olemme onnistuneet hyvin tasalaatuisten porsaiden kasvattamisessa, ja tuotantoraportit lihasikalasta ovat olleet oikein hyviä.

PigHill-8_lo.jpg

KESKIVIIKKO

Aloitus klo 5.30. Tänään porsaat lähtevät auton kyytiin ja ensimmäiset uuden emakkoryhmän emakot alkavat porsia. Päivä on yhtä karsinoiden välissä juoksemista ja kiirehtimistä – porsaita on siirrettävä pesään ja pesästä pois ja sitten taas takaisin pesään, jotta kaikki saavat osansa kallisarvoisesta ternimaidosta, jota emakolla on rajallinen määrä. Emakko tuottaa parhaan maidon omille porsailleen, joten on tärkeää, että porsaat pääsevät maidosta nauttimaan. Muutaman päivän ikäisinä porsaat alkavat löytää itse perille. Meillä riittää juoksemista, ennen kuin porsaat oppivat, että emakon noustessa niiden on mentävä syrjään ja piilouduttava pesään.

TORSTAI

Tänään ohjelmassa on rehuhuoneen läpikäynti. Tarkastamme viikoittain, että sekoittajat ovat puhtaita ja ettei missään ole vuotoja. Culina flex pestään ja siilojen rehumäärät sekä lisätilaustarpeet käydään läpi. Olemme valinneet A-Rehun rehutoimittajaksi, koska yhteistyö on sujunut hyvin. Saamme heiltä kaiken samasta paikasta, ja A-Rehun myyjiltä tilaaminen on vaivatonta. Nyt talveksi suunnittelemme kauran lisäämistä rehusekoituksiimme, mutta meidän on seurattava tarkkaan, ettei viljan DON-pitoisuus ole liian korkea. Testaamme kaiken viljan, jonka ostamme eläinkannalle. Kaura antaa rehulle karkean rakenteen, mikä on hyvä emakon vatsalle ja suolistolle. Sekoitus, jossa on puolet ohraa ja puolet kauraa, takaa emakkojen vatsan ja suoliston toiminnan.

PigHill-3_lo.jpg

PERJANTAI

Perjantain kunniaksi meillä kävi ELY-keskuksen tarkastajat. He halusivat tarkastaa rehunkäsittelymme, joten otimme näytteitä ulkosiiloista ja lähetimme ne Eviraan. Tarkastajat olivat mukavia ja kiinnostuneita tuotannostamme. Ensimmäinen tarkastus on aina yhtä jännittävä. Toiminnan hiukan laajennuttua tarkastukset voivat kohdistua oikeastaan mihin tahansa. Sitä silmällä pitäen meidän on valmistauduttava niin hyvin kuin pystymme ja huolehdittava siitä, että kaikki asiakirjat löytyvät oikeista kansioista. Tarkastuksen jälkeen jatkoimme päivän askareita. Aloitimme käynnistämällä huoltovaunun. Vaunu helpottaa työskentelyä, esimerkiksi porsaiden korvamerkintöjen tekemistä. Pig Hill on mukana Atrian antibioottivapaan kasvatuksen tuotannossa, ja porsaiden tietojen ylläpito sekä jäljitettävyys ovat tärkeitä. Kun olimme saaneet merkinnät tehtyä, vaunu pestiin ja valmisteltiin seuraavaa käyttökertaa varten, mikä on tärkeää vaunun käyttöiän kannalta. Pääasiassa täytyy tarkastaa, etteivät pienet osat jumita, puhdistaa liikkuvat osat ja pestä vaunu yltä päältä, jos se on likaantunut. Putsaamista siis riittää, ennen kuin vaunu on siisti ja hieno!

PigHill-1_lo.jpg

 

ASIANTUNTIJAN SILMIN: Rehustussuunnittelu tukee eläinten terveyttä ja tuotantotuloksia

Pig Hill päätti panostaa eläinten hyvinvointiin tuotannon alusta asti. Laadimme suunnitelman, jonka keskiössä olivat pro- ja prebiootit EP 100 (fermentoitu rapsi) ja EP 199 (fermentoitu levä ja rapsi). Tavoitteena oli saada terve eläinkanta, jolla on mahdollisimman vähäinen lääkitystarve, mutta myös mahdollistaa eläinkannalle terve bakteerifloora, joka vahvistaa eläimiä. Olemme käyttäneet näitä tuotteita emakoiden ja porsaiden ruokintaan aika tarkalleen vuoden ajan, ja kaikki on sujunut oikein hyvin. Lääkkeiden käyttö on vähäistä, eläimet ovat terveitä ja eläinkanta yksinkertaisesti voi hyvin. Muita EP 100:n ja EP 199:n myönteisiä vaikutuksia on rehunkäyttö, jota mittaamme parhaillaan.

Yhteistyöllä lähiseudun viljelijöiden kanssa

Osatavoitteena oli alusta asti, että kaura on ensisijaisesti emakoille, jotta ne saavat riittävästi kuituja rehusta. Isompien erien saaminen oli viime vuonna vaikeaa, joten kaura otettiin käyttöön emakoille tänä syksynä. Pig Hill tarttui nopeasti toimeen, otti yhteyttä lähiseudun viljanviljelijöihin ja tiedusteli heidän halukkuuttaan viljellä Niklas-kauraa (proteiinipitoinen ja hehtolitrapainon omaava laji), jota Pig Hill voisi sitten tänä syksynä ostaa. Viljanviljelijöistä ehdotus oli hyvä, ja pystyimme jättämään täydentävän kuitukomponentin pois rehuseoksista tänä syksynä, koska emakot saavat kaurasta kaiken tarvitsemansa kuidun.

Vieroituspainot hyvällä tasolla

Pig Hillin tilalla on alusta asti annettu tilaa kaikenlaisille uusille ehdotuksille ja erilaisia ideoita pallotellaan sikalan käytävillä. Esimerkiksi porsaiden rehua on tuotannon aloittamisen jälkeen muutettu paljon, koska vieroituspainot ovat olleet erittäin hyvällä tasolla. Tavanomainen vieroituspaino on ollut 8,0–8,5 kg. Se on mahdollistanut porsaiden rehun koostumuksen muokkaamisen myönteiseen suuntaan ensimmäisinä viikkoina kasvatusosastoilla, sillä porsaiden vatsat ovat olleet hyvin kehittyneitä vieroituksen ajankohtana. Porsaiden osalta päiväkasvut ovat nousseet nyt noin 520 grammaa. Pig Hillin porsaat vastaanottava teurastila on saavuttanut hyviä tuotantotuloksia, ja siellä on oltu tyytyväisiä porsaiden laatuun.

On ollut erittäin mielenkiintoista olla mukana aloittamassa eläinkannan muodostusta aivan ensimmäisistä nuorista ensikoista tähän päivään asti, kun myymme yli 300 porsasta viikossa. Työ ei toki pääty tähän, vaan seuraamme aktiivisesti, onko muutoksille tarvetta viikko- tai kuukausitasolla. Voimme joka tapauksessa todeta, että tuotannon käynnistys on sujunut oikein hyvin. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin ja suunnata katse tuleviin rehuhaasteisiin.

Klockars Daniel

Rehustus sikatilat

Klockars Daniel

0400 287 236

Myyntipäällikkö, betjäning också på svenska

 

Pig Hill Ab, Uusikaarlepyy
Yrittäjät: Sebastian Pott, Tobias Wik, Arttu Flén, Robert Flén, Erik Nybäck ja Peter Nybäck
Tuotantosuunta: Sikatalous
Perustettu: 2019 (tuotannon aloitus: lokakuu 2020)
Eläinten määrä: 550 emakkoa

Lue tilan edellinen viikko tilalla -tarina täältä