Navettavalkean tila 4/2019
Kehittäminen näkyy ja kuuluu, haluamme kehittää yritystämme
Navettavalkean tilalla 28.10.-3.11.
MAANANTAI
Kotiin jäänyt enää yksi lapsista, Anna-neiti 13v. 16v. Atte muutti viikoksi asuntolaan Kiteelle. Tosin Aino-neiti 18v on enemmän ollut kotona työharjoittelun takia.
Aamupäivä meni vielä etsiessä ja järjestellessä papereita, ennen puolta päivää ProAgrialle Turusen Ullan luokse vähän tarkastelemaan mennyttä kesää pellolla sekä tekemään syysilmoitusta. Neuvorahaakin käyttämättä, joten pitänee tarkemmin suunnitella mitä rahalla vielä tehdään.
Anna tuli kaupunkiin suoraan koulusta, kenkäostoksille. Yhteinen perheruokailu kaupungissa.
Tilanne navetassa hieman rauhoittunut vieroituksen ikävästä ja ruoka rupeaa maistumaan. Toinen ryhmä vieroitusvasikoita lähtee maailmalle seuraavalla viikolla. Toinen ryhmä on aina huonommin kasvanut; vasikoiden pitäisi syntyä siten, että ovat 2-3 kk kun lähtevät laitumelle. Tässä petraamista hiukan tilallamme. Pienemmät ryhmät sonneilla, että astuisivat mahdollisimman paljon emoja ensimmäiseen mahdolliseen kiimaan.
Urakoitsija levittää kuivalantaa. Urho illemmalla kyntämässä ja taisi yön puolellekin mennä reilusti.
Mari illan suussa navettahommille, kuivitusta ja rehupaaleja vieri viereen suoraan ruokintapöydälle mammoille. Vilja-jauhoa vasikoille.
TIISTAI
Marilla kouluaamupäivä. Kolme tuntia netin ääressä opiskelua tai enemmänkin luennon kuuntelua; office365 käyttämisistä, tallentamisista, pilvipalveluista, tietoturvasta ym. salaoja-avustushakemusta, lintuvahinko-hakemusta.
Lannanlevitys jatkuu. Urho kyntämässä. Mari navettatöissä koulutuksen jälkeen. Rehun työntö lähemmäksi ruokintapöydällä. Pehkutusta; kuivikkeita mammoille. Anna kaverilla yötä.
Naapurin Markku puiden ja risukoiden raivaushommissa riista-aidalle.
KESKIVIIKKO
Aamu meni Marilla kotitöitä tehdessä, niitä joihin aika ei tunnu riittävän, pyykkiä, tiskiä, imurointia. Urho rakennustyömaalla touhusi töitä eteenpäin kirvesmiehille ja kattomiehille.
Tuottajalounaalla Joensuussa. Paikka oli tällä kertaa hienompi ja se näkyi ruuassa. Olemme tyytyväisiä, että lähdimme mukaan Atria Tuottajien hankkeisiin kehittää nurmituotantoa ja laitumia. Kehittäminen näkyy ja kuuluu, kuten myös itsekin haluamme olla mukana kehittämässä yritystämme. Mutta on otettava huomioon omat jaksamisen rajat; parisuhde ja perhe ja niiden hyvinvointi.
Iltapäivällä vielä kirjanpitäjän luokse viemään ja allekirjoittamaan papereita. Iso ja henkisesti raskas taakka takana kirjanpitäjän vaihtuminen ja siitä seuranneet asiat. Siirrymme (lähes) kokonaan sähköiseen järjestelmään. Lupaavia tuloksia on jo saatu.
Taas navetalle iltavuoroon. Kuivitusta ja säilörehua. Haastetta lisää nollan molemmilla puolin sahaava ilma. Pehkut eivät meinaa riitä, vaikka kuinka monta navettaa jakaisi. Ja tässä vaiheessa vuotta on tärkeää, että eläimiin ei ala kertymään märkää, se näkyy koko talven ajan ja eläimet rupeavat kerryttämään lika/lanta panssaria itseensä yhä enemmän.
TORSTAI
Mari navettatöissä. Eläinten lajittelua ruokintaryhmittäin: pienet vieroitetut tytöt, poikimaan tulevat hiehot, kuntoryhmä ja ensikot, muut emot ja vanhat emot. Sonnit edelleen emojen seassa. Tulevaisuudenhaave oma ”sonnila” pojille. Muutama rehupaali lisää ruokintapöydälle.
Autoin tilamummoa eli äitiäni hänen asunnon tapetoinnissa. Naapurin Markku apuna korjailemassa ruokintapöytien lukkoparsia ja siirtämässä eläimiä. Urho pellolla tasailemassa sekä rakennustyömaalla.
PERJANTAI
Marraskuu ja joulun odotukset rupeavat kutkuttamaan jouluihmisille. Aamulla aikaisin lantakäytävän tyhjennys.
Tiineystarkastukset sovittu tälle päivälle; 116 emoa ja hiehoa tarkastettu. Yhdeksän jäi tarkastamatta. Tulos oli hyvä ja huono. Yhden sonnin kesäinen jalkavaiva näkyi tuloksessa. Tiineystarkastus tarvitsee useamman ihmisen työpanoksen. Naapurin Markku oli apuna tilamummon kanssa.
Sonnien jalkavaivoihin on suhtauduttava astutusaikana todella vakavasti ja apua on saatava heti. Varasonnikaan ei ole yhtään huono ajatus. Pienemmät ryhmät antavat pelivaraa astutuksiin ja ryhmien yhdistämiseen. Salmonellanäytteitä samalla myytävistä eläimistä.
Marilla selkä on taas alkanut vaivata.
Atte kotiutui Kiteeltä iltapäivällä. Mummo taas haki pojan bussipysäkiltä. Onneksi on mummo. Eikä näkynyt sitten kuin yöllä mopo ajoi pihaan. Mopo ja 16v-poika.
LAUANTAI
Mari Aten kanssa nostamassa aitaa maahan talveksi, että lumi ei venytä lankaa. Selkäkipu yltyy. Rakenteilla olevasta piharakennuksesta pilkottiin puita leivinuuniin. Talo lämpiää edelleen vain leivinuunilla, kohta kiire saada hakekattila tulille, kunhan ensin saadaan pellit katolle.
Urho pellolla vielä maata tasoittamassa päivän. Moottorikelkkakuume nousee Atella ja kesätyörahat polttelevat tilillä. Äiti yrittää ymmärtää jotain moottorikelkoista huonolla menestyksellä.
Iltapäivällä navettatyöt Aten kanssa. Maatalouskoulutus alkaa näkyä pojassa. Mielenkiintoa ja syy-yhteyksien kiinnostus kasvanut.
SUNNUNTAI
Kummatkin navettatöissä. Mari laittoi lähtevän vasikkaryhmän papereita kuntoon, haku maanantaiaamuna. Siivosi sosiaalitiloja. Teurasilmoitukset lehmistä. Myytävien lehmien tarkastukset ja paperit kuntoon. Salaojitustukihakemus kesän salaojituksista.
Ei vapaapäivää. Mutta tulossa on niitäkin jo heti ensi viikolla, Melan risteily sekä viisi päivää parisuhteen pohtimista Peurungassa sunnuntaista lähtien, loppukuusta pidennetylle emopäiville Vuokattiin jatkuen pikkujoululla ja Rukakin kutsuu joulun alla.
Ensiviikolla tilallamme Osaava lomittaja -koulutus tulossa lomittajille emotuotannosta. Hienoa, tärkeä koulutus.
Tiineystarkastukset takana, ja vasikat vierotettu ja odottavat lähtöä maailmalle. Teuraslehmät ilmoitettu ja haettu, sitten vielä sorkkahoidot ja jalostusneuvojan käynti. Sen jälkeen talvi ja pakkaset saavat tulla.
”Lomakausi” siis edessä, navetassa kulutetaan mahdollisimman vähän aikaa kuin mahdollista. Lomittajille taas enemmän töitä yrityksessämme. Vihdoinkin saa vähän huokaista ennen seuraavaa poikimakautta maaliskuun alkuun ja kevättöitä.
Tuotantosuunta: Emolehmä, luomu
Tilakaupat 2011 (Tila on vanha MTT:n Tohmajärven tutkiumusasema)
Eläintä määrä tilalla: reilu 100 emoa
Muuta tietoa: Peltoa noin 300 hehtaaria