Navettavalkean tila 3/2019
19.09.2019 12:56"Sadot ovat hyviä luomutuotantoon"
Navettavalkean tilalla 19.8.-25.8.
MAANANTAI
Sää: Lämmintä, aurinkoista. Syksyn tuntua ilmassa
Harjoittelijalla alkaa kolmas viikko. Kolmannen luokan opiskelija Tatu Halonen, opiskelee maatalousyrittäjäksi Riveriassa. Harjoittelija ajoi pehkupaaleja pois pellolta urakoitsijan - Kettusen Simon kanssa. (Vuosittainen kulutus pehkupaaleissa on n 1100-1300 kpl/vuosi) Kuivikkeen ajoa riittää, suunnitelmia toisenlaiseen kuivittamiseen on tehty, kuivikkeita on ollut yhä vaikeampia saada.
Salaojitus menossa: 13 ha tässä vaiheessa ja jos syksyn keli sallii niin jatketaan ensivuoden osuuksia. Urho kävi salaojatyömaalla aamulla, samalla kun vei Iina-tyttären linja-autolle ja kouluun opiskelemaan kuvataidetta. Atte menee mopolla linja-autolle, hän aloitti maatalousopinnot Riveriassa. Perheen viimeinen kahdeksas luokka aloitettu kuopuksen kanssa.
Marilla meni aamupäivä kotitöissä ja hierojalla. Mari ja Urho navettatöihin iltapäivällä: siihen kuuluu tähän vuodenaikaan yleensä eläinten seuranta laitumilla, sekä siirtoja tarvittaessa eri lohkoille, aitojen kunnostukset ja alusten niitto ja sitä riittää, sillä aitaa on n. 25 km riippuen laitumien uusimisista.
Kahden viime vuoden märkyys ja kuivuus konkretisoituu erityisen hyvin laitumilla. Lisäksi korpit ovat hakanneet paaleja rikki sekä (yhä lisääntyneet) yli sadantuhannen valkoposkihanhien parvi syö hetkessä hyvän nurmen mustalle mullalle niin syksyisin kuin keväisin. Käytännössä ensimmäinen laidunkierto on menetetty jo kahtena vuonna. Laitumet ”juroovat” kunnolla. Lisärehua menee tällä hetkellä laitumelle häkeissä kolmelle ryhmälle noin 2-3 paalia/ryhmä /pv = eli ruokinta koostuu pitkälti korjatulla rehulla. Kallista laiduntamista tänä vuonna.
Ensimmäinen pieni sonniryhmä kasvaa navetassa. Teuraaksi noin kuukauden päästä, saa nähdä kuinka pojat ovat kasvaneet. Jäivät tarkoituksella, koska ryhmässä kasvoi astutukseen tullut Pynga-herra. Opettaahan se sonnien kanssa olemista, mutta rauhallisilta vaikuttavat.
TIISTAI
Sää: Lämmintä , aurinkoista
Antti-työntekijä töissä. Hauhon Mylläri kävi aamupäivällä litistämässä viljaa kasvaville vasikoille. Vasikoita laitumella 97 kpl. Kolmet kaksoset, kaksi orpoa, joita muut hoitavat toisin sanoen ovat oppineet varastelemaan maitoa.
Harjoittelija myllärin apuna sekä siirtelemässä eläimiä. Mari ja Antti korjasivat vielä rikottuja aitoja illan. Urho purki illan navettaa kotona helmikuisen palon jäljiltä. Palaneen navetan rauniot koristavat edelleen pihamaata ja suunnitelmia tehty rakennuksen suhteen. Katto pitäisi saada ennen syyssateita.
KESKIVIIKKO
Sää: Lämmintä, aurinkoista
Antti navetalla; eläinten ruokinnat, jauhojen lisäystä kioskeihin laitumille.
Marilla kaupunkipäivä: uimahallissa vesijuoksua, ihan vähän oikeita asioita ja paljon omaa aikaa sekä kirpputorikierroksia. Kokeilua urakoitsijan toimesta ajosilppurilla kaura-virnat-säilörehua aumaan. Urho ”apuna”. Ihan hyvä tuntuma jäi, tehokasta.
Urho vielä illan navetan purkupuuhissa. Harjoittelija korjasi päivän päätteeksi hiehojen aidat ja siirsi ryhmän lohkolta toiselle talon tyttöjen kanssa. Marin ilta meni etsiessä tietoja tulevaan hankkeeseen liittyvää Skype-palaveria varten.
TORSTAI
Sää: Päivä alkoi rankkasateella ja ukkosella, illalla poutaantui, aurinko pilkahteli
Aamulla Skype-palaveri Atrian Laura Turusen ja Tomi Karsikkaan kanssa nurmen kustannuksista. Yllätyimme, koska odotimme rehun hintaa kalliimmaksi urakointipalvelujen käytön vuoksi. Sadot ovat hyviä luomutuotantoon. Jatkamme tätä vielä hiukan kun kaikki toinen sato korjataan; haluamme eritellä apila-sr ja kaura-virnat-sr rehun hinnat sekä laskea aumaan sekä pyöröpaaliin tehdyn rehun hinnat. Vuosittainen kulutus on n 500000 ka/kg.
Viikon päähän sovimme laitumen hinnan laskennan. Lähtökohtaisesti, ajattelemme että laidun on tänä vuonna erityisen kallista.
Mari hoiteli vielä iltapäivän yrityksen asioita kirjanpitäjän kanssa. Marin ilta elokuvien parissa. Urho salaojitustyömaalla.
PERJANTAI
Sää: Lämmintä, aurinkoista.
Urholla päivä maan ajossa ja tien peruskunnostuksessa urakoitsijoiden kanssa.
Marilla aamupäivä meni toimistotöissä maksaessa laskuja, järjestelin vanhoja kuitteja, alv laskemista, toimiston siivousta ja järjestelyä. Iltapäivällä pankissa avaamaan yhteyksiä sekä tyttären pankkikortti asioita samalla. Vielä hallituksen pöytäkirjan teko pankkia varten.
Mari kävi tekemässä navettatyöt eli pikainen tarkastusreissu ja rehut eläimille iltapäivällä. Illan suussa lähdettiin Joensuuhun kulttuuririentoihin JoenYöhön: 2 museota ja kaupungin orkesterin konsertti.
Tytöt ratsastivat pitkän lenkin Lailalla ja Mörtillä.
LAUANTAI
Sää: Lämmintä, poutaa
Nukuttiin pitkään. Kesäyöt aitassa nukuttaa hyvin.
Hommattiin käytetty paalikärry, josta eläimet voivat syödä, laitumelle. Atte ajoi sen navetalle iltapäivällä ja auttoi Maria eläinten hoidossa ja ruokinnassa. Mari laski vielä tulevan kauden eläinmääriä ja teki tarjouksen myytävistä kantavista lehmistä ja hiehoista.
Urho purki palannutta navettaa.
SUNNUNTAI
Sää: Lämmintä, kosteaa, yöllä oli satanut
Urhon päivä meni oman äidin kanssa isänsä luona sairaalassa sekä tädin luona kyläilemässä. Illansuussa Urho kävi syöttämässä eläimet. Urhon vanhempien ikääntyminen vaikuttaa myös perheen arkeen, he tarvitsevat yhä enemmän apua.
Marilla leivontapäivä ja pyykkipäivä kotona. Ja ihan vähän vain toimistotyötä illalla.
Koulujen aloitusten takia vähän opettelua arkeen. Lisäksi toisen tyttären autolla ajo-opetusta Marilla. Toinen huristellut jo kesän niin että autoa ei paljon näy pihassa. Lasten illat menee levätessä.
Atte soitti illalla äidille kylältä, jonne joka ilta huristelee. Äiti ihmetteli tai oikeastaan arvasi mistä kiikastaa kun poika soittaa. Käskystä soitti ja mopo seisoo nyt jonkin aikaa. Harmillista, tuli yksi kuskattava linja-autolle aamuin illoin lisää. Arkipäiviin kuuluu nyt siis kaksi kuskattavaa 7 ja 10 km päähän aamuin illoin linja-autolle. Siinä aina järjestelemistä muiden töiden ohella.
Tilamummo käy aamulenkillä laitumilla lähes päivittäin ja tarjoaa loppukasvatuksessa oleville sonneille päivän vilja- sekä seurustelu-annokset silloin kun työntekijä ei ole töissä.
Hankkeen puitteessa opetellaan puolin ja toisin laskemaan laitumen ja sieltä saadun sadon hintaa. Sitä ei ole tehty aikaisemmin, lähdimme mukaan pilottina sitä laskemaan. Nyt saimme alustavat laitumen hinnan laskelmat tehtyä. Yllätyimme todella. Tällainen huono laidunnurmivuosi ja tulos oli päinvastainen kuin kuvittelimme.
Tuotantosuunta: Emolehmä, luomu
Tilakaupat 2011 (Tila on vanha MTT:n Tohmajärven tutkiumusasema)
Eläintä määrä tilalla: reilu 100 emoa
Muuta tietoa: Peltoa noin 300 hehtaaria