Mäntyniemen tila 1/2022

01.03.2022 08:17

”Pannat kaulaan ja automaattijuoton ihmeelliseen maailmaan”

Yrittäjäperheen päivät alkavat 2-vuotiaan Seelan tahtiin ja rytmittyvät navettahommien, kotitöiden ja lumitöiden mukaan.  Selkeällä työnjaolla, mummolan lastenhoitoavulla ja lomittajan avustuksella aikaa jää myös talvisäästä nauttimiseen.

Mäntyniemen tilalla 3. – 9.1.2022

MAANANTAI
Sää: lumisadetta

Yön aikana oli satanut jonkin verran lunta. Seela toimi meidän herätyskellona tänään klo 7.00. Kerätään tavarat kasaan ja viedään Seela aamuksi mummolaan. Meillä työnjako on tehty niin, että Lauri hoitaa isojen sonnien ruokinnan ja Juulia hoitaa vasikkapuolen. Juottamossa työt alkoivat yhden vasikan lääkityksellä ja karsinoiden kuivituksella. Sen jälkeen katsotaan, että jokainen vasikka on osannut käydä juomassa aamupalansa, ja pestään juottokoneet. Vielä aamun rehujen lisäys vasikoille ja teineille, ja aamutoimet on niiden osalta tehty.

Isoissa navetoissa on tällä välin viety huonot appeet pois ja jäljelle jääneet hyvät appeet ajettu muutaman karsinan eteen. Apevaunu kahmii sisäänsä reipasta tahtia niin mäskin, kivennäiset, murskeviljan, maissin kuin säilörehun.

Kello 10.00 suunnataan sisähommiin. Seela on kävellyt mummon kanssa takaisin kotiin ja jää nyt isin kanssa leikkimään siksi aikaa, kun Juulia suuntaa auton nokan kohti kauppaa. Kaupassa käynnin jälkeen tehdään ruokaa, Seelan avustuksella, mitenkäs muuten. Sillä välin Lauri auraa pihat ja avaa rehusiilojen muoveja.

Päivällä käydään tarkastamassa vielä vasikat, niiden juomakäyttäytyminen sekä rehujen tilanne. Teinien ruokintapöytä ammottaa tyhjyyttään, ja niille lisätään reilusti apetta.

Illalla katsomme Areenasta ruokaväärennöksistä kertovan dokumentin ja noin klo 21 suunnataan vielä navetalle hoitamaan iltatarkki: rehujen työntely isoissa navetoissa sekä vasikoiden juotto. Tällä hetkellä kaikkien kolmen vasikkaryhmän vasikat osaavat jo käydä itsenäisesti juomassa automaatista.

Mantyniemen tila-1.jpg

TIISTAI
Sää: lumisadetta

Yön aikana saatu taas vähän lisää lunta. Seelan herätys tänä aamuna klo 06.15 ja siirtyminen mummolaan vähän ennen kahdeksaa. Lauri lähtee samalla oven avauksella tekemään appeita. Juottamossa taas samat, tutut aamutoimet. Karsinoiden kuivitus, yhden vasikan ohjaaminen juottoautomaatille ja rehujen työntely eläinten eteen. Rehuvarastossa puhdistetaan loppuneen mäskikasan pohjia uutta kuormaa varten. Appeiden teon jälkeen Lauri työntelee taas pihassa suurimmat lumet pois ja käy samalla jakamassa teineille uudet appeet.

Yhdeksän jälkeen haetaan Seela kotiin ja ruvetaan jauhelihapiirakan tekoon. Aamupäivä menee ruokinta- ja rehuasioita läpikäydessä asiantuntijoiden kanssa. Asiat kunnossa näiden suhteen.

Iltapäivällä syödään lounas ja pidetään Seelan kanssa leffahetki. Luvassa Disneyn Bolt noin viidettäkymmenettä kertaa.

Kolmelta taas vasikoiden tarkastus ja viikonloppuna nupoutetuille vasikoille toinen kierros kipulääkettä. Tänään saatiin vielä viimeinen vasikkaryhmä täyteen, kun välityksestä saapui kaksi uutta vasikkaa. Iltanavetalla uusille pojille pannat kaulaan ja ohjaus automaattijuoton ihmeelliseen maailmaan. Illalla myös lääkittiin muutama potilas. Vähän ennen kymmentä sisälle ja unille.

Mantyniemen tila-2.jpg

KESKIVIIKKO
Sää: lumisadetta

Lunta ilmassa. Seelan herätys kuudelta. Aamulla saapui täydennyskuorma mäskiä, jonka vuoksi navetalle mentiin vasta kuorman saapumisen jälkeen. Seela kuskattiin tänäkin aamuna mummolaan. Uudet vasikatkin ovat osanneet käydä aamulla itse juomassa. Muuten taas samalla kaavalla: kuivitus, rehujen jako ja yhden vasikan lääkitys. Isoissa navetoissa jäljellä olevien appeiden työntely tasaisesti jokaiselle karsinalle. Lauri työntelee pihassa taas vähän lumia. Meidän joulukuusi on odotellut pihassa sitä inspiraation hetkeä, että sen saa taiteiltua kiinni yhden vasikkakarsinan kattoon roikkumaan vasikoiden iloksi. Tänään siis vihdoin se päivä tiedossa.

Sitten vähäksi aikaa sisähommiin. Navetan aikana robotti-imurimme, Vilhelmiina, on saanut imuroinnit suoritettua sisällä. Kahden ison ja karvaisen koiran kanssa Vilhelmiina on kyllä korvaamaton apu.

Puoliltapäivin siirrytään appeen tekoon. Tänään tiedossa kolme apetta, yhdet molempiin isoihin navettoihin sekä yksi ape vasikoille ja teineille. Näille pienemmille tehdään useamman päivän ape kerrallaan välivarastoon. Tämän porukan ape sisältää säilörehun, kuivan ohran, valkuaisrehun sekä kivennäiset. Välivarastosta ape liikkuu teineille Avantilla ja pikkuvasikoille kottikärryn avulla.

Apehommien jälkeen siirrettiin muutama huonompijalkainen eläin pienempiin karsinoihin odottamaan teurasautoon lähtöä.

Lauri vei vesakkomurskaimen kyläsepälle huoltoon, minkä jälkeen käytiin karkkikaupan kautta hakemassa Seela viiden aikaan kotiin. Puoli yhdeksältä taas iltanavetalle. Laurilla loppuilta kuluu rakkaan Playstationin parissa.

Mantyniemen tila-3.jpg

TORSTAI
Sää: lumisadetta

Yöllä satanut lunta. Seelan herätys klo 05.50. Tänään tulee lomittaja, joka on loppuviikon navettahommissa. Siispä isi saa tänään nukkua puoli yhdeksään. Seelan kanssa katseltiin aamu lastenohjelmia.

Lauri lähti taas aurailemaan lumia ja Seela lähti äidin kanssa ulos hiihtämään ja laskemaan pulkalla mäkeä. Hurjien lumileikkien jälkeen ruoka maistui hyvin ja jatkettiin leikkejä vielä sisällä. Puoli neljän aikaan ajettiin Toivakan kirkonkylälle luistelemaan, Seelalle toinen kerta ikinä.

Illalla Seela nukkumaan, ja sitten tekemään normaali iltanavetta.

PERJANTAI
Sää: lumisadetta

Seelan herätys klo 06.15. Tänään on kaupunkipäivä. Seela menee taas mummolaan ja me lähdetään ihan aikuisten kesken tekemään vuoden ensimmäiset investoinnit: kaksi lumilapiota ja kaksi katuharjaa.

Lauri kävi samalla reissulla parturissa ja vietiin luistimet teroitettavaksi. Käytiin lounaalla, Juulia pääsi vähän shoppailemaan ja sitten lähdettiin ruokakaupan kautta kotiin.

Lauri kävi vielä illalla suunnittelemassa vesakkomurskaimen remonttia. Yhdeksän aikaan iltanavetalle ja sitten loppuilta suoratoistopalveluiden parissa.

Mantyniemen tila-4.jpg

LAUANTAI
Sää: lumisadetta

Seelan herätys klo 05.53. Tänään rehellinen vapaapäivä. Lauri lähti aamusta aluevaalien kampanjahommiin kuskin roolissa ajelemaan ympäri Keski-Suomea, ja me lähdettiin Seelan kanssa puoliltapäivin testaamaan Peurungan kylpylä. Ensimmäinen kerta kylpylässä Seelalle. Kun tätä ennen on harjoiteltu uimista kotona omassa ulkoporealtaassa, oli monet uima-altaat ja liukumäet kyllä täysi hitti tälle lapselle. Uinnin jälkeen nautittiin herkulliset hampparit paikan päällä ja sitten lähdettiin jo aika väsyneenä kotiin.

Kello 21.30 vielä nopea iltanavetta, lähinnä vaan rehujen työntelyä ja eläinten tsekkaus. Kaikki ok.

SUNNUNTAI
Sää: lumisadetta

Seelan herätys klo 06.35. Aamupäivä vaan yleistä rötväämistä. Iltapäivällä Lauri ja vanhaisäntä harrastivat kulttuuria ja katselivat uuden James Bond -elokuvan.

Jo ennen joulua ystävämme Fidel on tuoksahtanut siltä, että se kaipaisi hieman pesua. Tänään vihdoin tuli se ”huominen”, kun sain aikaiseksi pestä koiran.

Seela oli tämän ajan viettämässä taas laatuaikaa mummon kanssa. Ensi viikolla alkavat jännittävät ajat, kun Seela suuntaa osaksi viikkoa aina päiväkotiin.

Illalla käytiin vielä normaali iltanavetta: muutama lääkitys, ei muuta erityistä tällekään iltaa.

Mantyniemen tila-5.jpg

ASIANTUNTIJAN SILMIN: Suunnitelmallista ja aktiivista toimintaa omaa hyvinvointia unohtamatta

Mäntyniemen tilalla on tuotettu naudanlihaa vuodesta 1974. Tilalla keskitytään olennaiseen eli naudanlihan tuottamiseen. Tekemisessä ja ajatuksessa näkyy pitkäjänteinen kehittäminen.

Tilan toiminnassa nousee esille kokonaisuuden hallinta, suunnitelmallisuus sekä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Tuotantotulokset analysoidaan teuraseräkohtaisesti ja talouden seurantaa tehdään kuukausittain. Asiantuntijoita käytetään apuna tulosten tarkastelussa ja mietittäessä tulevaisuutta. Yhteistyötä tila tekee muun muassa lähialueen viljatilojen kanssa. Kokonaisuuteen sisältyy myös ympäröivän yhteiskunnan ja markkinoiden toimintaympäristön tuntemus. Lauri osallistuu aktiivisesti liha-alan ja yhteiskunnalliseen toimintaan. Nämä ovat syventäneet näkemystä asioista ja tuonut mahdollisuuden olla mukana päättämässä yhteisistä asioista.  

Onnistumisia haasteista huolimatta

Suunnitelmallisuus näkyy tilalla monessa asiassa. Työt ja asiat hoidetaan ajallaan. Työnjako ja vastuut on selvästi sovittu: Juulia hoitaa juottamon ja Lauri loppukasvattamon. Tarvittaessa kumpikin pystyy tuuraamaan toisiaan. Haasteellisista kasvukausista ja vuosista huolimatta tuotantotulokset ovat pysyneet hyvinä. Vuosina 2018–2021 päiväkasvut ovat olleet tasaisesti 610–620 g/pv. Kasvatusaika on pidentynyt kuukaudella vasikkatilanteen takia ja on nyt noin 20 kk. Teuraspainot ovat nousseet 371 kilosta 398 kiloon.

Kesän 2021 maissikokeilusta korjattiin huippusato, minkä ansiosta ostoviljan tarve väheni noin 73 000 kg. Iso säästö ruokintakustannuksissa tänä vuonna! Kasvikokeilut jatkuvat taas ensi kesänä.

Eläinten lisäksi tilalla huolehditaan myös yrittäjien omasta hyvinvoinnista. Talvella on mahdollisuus pitää vapaata ja tehdä perheenä asioita. Laurin ja Juulian mukaan aina ei tarvitse lähteä reissuun. Välillä voi kotonakin ”lomailla”.

Tilalla halutaan tuottaa naudanlihaa myös tulevaisuudessa. 10 vuoden päästä tilan halutaan edelleen olevan kehittyvä ja taloudellisesti kannattava.

Malvisto Anne-Mari

Asiakkuuspäällikkö

Malvisto Anne-Mari

050 563 2477

Keski-Suomi, Etelä-Savo ja Etelä-Karjala

 

Mäntyniemen tila, Toivakka
Yrittäjäperhe: Lauri Jaatinen (33 v), Juulia Pauninsalo (29 v) ja Seela (2 v). Päivittäisessä toiminnassa mukana myös koirat Fidel ja Raúl.

Tuotantosuunta: Naudanlihantuotanto, ternistä teuraaksi

Eläimiä tilalla: 500

Muuta erityistä: Sukupolvenvaihdos on tehty vuonna 2018 ja tilaan kuuluu 190 ha peltoa. Tilan arkea voi seurata Instagramissa @mantyniementila.

Lue muita viikko tilalla -tarinoita täältä