Mäenpään tila 2/2023

02.06.2023 10:20

Mäenpään tilalla 1.–7.5.2023

MAANANTAI
Sää: +10 astetta, aurinkoista
Fiilis: 😊

Broilerit ovat tulleet Mäenpään tilalle 25. ja 26.4.2023. Kaikissa viidessä hallissa kasvaa kasvatuserä ensimmäistä viikkoaan. Untuvikot ovat kooltaan pieniä ja keskikokoisia, joten kasvatus vaatii erityistä seurantaa hyvän kasvuunlähdön varmistamiseksi. Aamukanalat kierrettiin normaaliin tapaan Harrin ja Mervin toimesta.

Aamupäivällä Mervi lähti Seinäjoelle Vapputapahtumaan. Antin Vappuohjelmassa oli moottoripyörämiitti Vaasassa. Vapun juhlinta keräsi maakuntakeskuksiin hurjan paljon väkeä. Harri juhli vappua tekemällä Matiaksen kanssa kaksi vehnäkuormaa tiistain lajittelua varten.

Vappubrunssille ei päästy tänäkään vuonna, makaroonilaatikko sai kelvata juhlaruuaksi.

Iltakanalat kierrettiin normaaliin tapaan. Hallissa kaksi oli hieman säädettävää hälytysrajojen osalta, ne saatiin korjatuksi ja näin vältytään turhilta hälytyksiltä.

Illalla käytiin hautasmaalla siivoamassa talven roskat pois

TIISTAI
Sää: +7,5 astetta, 3,8 mm sadetta
Fiilis: 😊

Tiistaiaamulle oli runsas työohjelma. Broilerit hoidettiin ensin. Siemenvehnän lajittelu- ja peittausaika oli sovittuna jo klo 8 Maataloustarvike Mattilassa Ylistarossa. Liikkeessä tapahtuva ammattimainen siemenviljan lajittelu- ja peittaustyö takaa tasalaatuisen lopputuloksen.

Klo 9.45 saapui sovitusti Hyvinvointialueen Pelastustoimen paloviranomaisia koulutuspäivänsä vierailukohteeseen lämpökeskukseemme. Ennakointi ja riskien kartoitus on suuri osa palontorjuntaa. Tilakäynnillä paloviranomaiset saivat infon lämpökeskuksen teknisestä toiminnasta. Iltapäivällä maalattiin Taipaleen konehallin uuden liukuoven teräsrungot ja vietiin Mattilaan lisää vehniä lajitteluun.

Iltakierros kanalassa sujui tavanomaiseen tapaan.

Iltakierroksen jälkeen oli iltatöinä korjaustöitä konehallin oviaukolla. Pohjoistuuli teki ilman todella hyiseksi.

KESKIVIIKKO
Sää: +6 astetta
Fiilis: 😊

Keskiviikkona täyttivät untuvikot 3 ja 4 halleissa yhden viikon. Kasvu oli tavanomaista. Eri kasvatuserien välinen vertailu on haastavaa johtuen paljolti erilaisesta lähtöpainosta. Pienen untuvikon painokäyrä on erilainen kuin ison untuvikon. Aamukierroksella kaikki oli kunnossa.

Aamupäivällä siirrettiin tiistaina maalattu liukuoven runko Taipaleen konehallille odottamaan jatkojalostusta

Iltakanala hoitui rutiininomaisesti.

Iltatöinä jatkui konehallin oven korjaustyö.

TORSTAI
Sää: +4 astetta, pilvistä
Fiilis: 😊

Torstai oli varsin vilpoinen. Aamukanalaan lämpöön oli suorastaan ilo astua!

Iltapäiväksi pojat lähtivät tekemään paapalle klapeja ensi talven lämmityskautta varten. Tottakai paappa itse myös osallistui urakkaan, edellinen sukupolvi tunnistetaan omaamme kovakuntoisemmaksi!

Iltakanalassa käytiin ja iltatöinä jatkettiin konehallin oven korjausta.

PERJANTAI
Sää: +7 astetta, aurinkoista
Fiilis: 😊

Aamulla kierrettiin hallit. Rehutoimitus A-rehulta saapui aamupäivällä. Aina rehuauton nähdessä muistuu mieleen mennyt aika, kun rehu ajettiin itse rekalla Suomen Rehun Seinäjoen tai Vaasan tehtaalta. Nyt se aika säästyy ja on käytettävissä omaan ydinosaamiseen.

Pojat jatkoivat iltapäivällä paapan klapityömaalla.

Iltatyöt kanalassa sujuivat moitteetta.

LAUANTAI  
Sää: +11 astetta, aurinkoista
Fiilis: :D 

Aamu alkoi aamukierroksilla kanalassa Harrin ja Matiaksen toimesta. Mervillä oli klo 8 luentoja. Klo 10 oli ohjelmassa kummityttö Josefiinan konfirmaatio Nurmon kirkossa. Sieltä ajettiin Ylistaroon viettämään kaksia rippijuhlia. Ihania nuoria elämän keväässä!

Kotiin ehdittiin ajoissa ja iltatyöt tehtiin tavalliseen tapaan.

Illalla lämpesi pihasauna.

SUNNUNTAI  

Sää: +12 astetta
Fiilis: 😊

Sunnuntaiaamu on maatilallakin erityinen aamu. Vaikka aamukanala ja muut työt hoitui kuten muinakin aamuina sunnuntaihin liittyy aina pienen levon hetken mahdollisuus.

Iltapäivällä miesväki suoritti klapikoneen pesun ja huollon. Yhteiskone on hyvä vaihtoehto töihin joita ei montaa kertaa vuodessa tehdä yhdellä tilalla. Huollettuna se on taas mukava antaa eteenpäin.

Iltapäivällä valmisteltiin jo seuraavan päivän töitä. Maanantaina alkoivat sitten kevään peltotyöt. Traktoreihin laitettiin paripyörät kiinni ja suoritettiin pienimuotoista huoltoa.

Iltakanalat hoidettiin Harrin ja Mervin toimesta.

 

Mäenpään tila, Ylistaro

Yrittäjät: Mervi ja Harri Mäenpää 
Tuotantosuunta: Broilerituotanto 
Perustettu: Sukupolvenvaihdos vuonna 1991 
Eläimiä: 100 000 broileria 
Muuta: Tilalla työskentelee päätoimisesti poika Antti ja opintojen ohella auttavat Matias ja Aleksi. 

Lue edellinen viikko tilalla -tarina