Iso-Tuiskun tila 1/2019

Karsinasta kaupunkiin

Iso-Tuiskun tilalla 28.1.-3.2.

MAANANTAI 

Maanantai on meillä vieroituspäivä. Tänään työpäivänäni alkoi kuitenkin poikkeuksellisesti lihasikalasta klo 7. Yleensä tulen työmaalle vasta vähän myöhemmin kun saan pienimmän lapsen päivän alulle. Nyt kuitenkin lihasikalaa ja välikasvattamoa yleensä hoitavat ihmiset olivat lomilla tai vapaalla, joten nakki napsahti ihan itselle. Lihasikalan jälkeen ehdin vasta vähän aloitella välikasvattamon hommia kun jo meitä kuvaamaan tullut Tuukka tupsahti paikalle ja hyvin pian perässä Pohjois-Koiviston Pasi, mukanaan uusia haalareita. Vitsailimmekin jo ennen Pasin tuloa kuinka näissä kuvissa aina kaikki näyttävät niin jäykiltä ja puhtailta! 

Tuukan ja Pasin kanssa kierreltiin sikalan eri osastoja kuvia napsien ja samalla sioista ja ajankohtaisista asioista jutellen. Puhetta tuli mm. lihasikojen kovasti kasvaneesta keuhkokalvontulehdusten määrästä, sen aiheuttajista ja hoidosta / ennaltaehkäisystä.  

Vierailijoiden lähdettyä pääsimme vihdoin aloittamaan vieroituksen. Lounas hoitui tänään kun työntekijämme Ville toi mukanaan Kotipizzan antimia. Tuvan jääkaappi kun ammotti tyhjyyttään viimeviikkoisen lomareissumme jäljiltä. Kesken vieroitusurakan toi vielä Ilmajoen K-Supermarketin myyjä tilaamani tavarat (minä <3 kotiinkuljetus!).  

Monta kuperkeikkaa tehtiin ennen kuin kaikki siat olivat taas järjestyksessä halutuilla paikoilla sekä porsituksessa, välikasvattamossa, joutilaspihatossa että siemennyksessä. Sitten isännän nuorempi teinipoika Heikki pääsi pesemään tyhjentyneitä porsituskarsinoita. Pian niihin jo siirrettiinkin uusia eläimiä ja ensimmäinen näistä porsikin sitten jo maanantain ja tiistain välisenä yönä.  

Illalla kävin vielä Ilmajoen keskustassa sijaitsevan asuntomme taloyhtiön hallituksen kokouksessa ja kirjastossa hakemassa uutta luettavaa. Isännän työpäivä jatkui sikalassa ja muissa tilan hommissa aina iltayhdeksään asti. Nuorimmalla lapsella Urholla on onneksi isovanhemmat ja kaksi isompaa veljeä ja tänään kaikkia tarvittiin hänen kanssaan olemaan, jotta päivä saatiin kahlattua läpi.  

Kun oikein huolella ja ajoissa suunnittelee työvuorolistan niin voi löytää itsensä maanantaiaamuna mukavuusalueensa ulkopuolelta eli lihasikalasta. 

TIISTAI 

Tänään jätin Urhon ja Markon nukkumaan ja kahvittelin kouluun lähdössä olevan Heikin kanssa ennen lihasikalaan lähtöä. Tänään pysyin jo vähän paremmin mukana ruokkijan tahdissa ja ehdin kolata kaikki kolaamista kaipaavat karsinat ennen ruuan tuloa! Lihasikalan jälkeen keräsin välikasvattamossa edellis- ja viime viikolla vieroitettujen porsaiden ryhmistä muusta porukasta jälkeen jäänyitä omaksi ryhmäkseen. Tämä on tosi tärkeä työvaihe, jos halutaan että nämä ”rääpäleet” joskus saataisiin hyvin kasvaviksi lihasioiksi asti.  

Seuraavaksi porsituksenhoitaja Keijo jo kertoikin viime yönä tulleen niin paljon porsaita, että tarvitsee tehdä ammaemakko imettämään ns. ylimääräisiä. Yhdessä tämä työvaihe sujuu paljon helpommin. Sen jälkeen hahmoteltiin vähän tulevaa viikkoa (yleensä meillä on maanantaisin viikkopalaveri, mutta se jäi eilen muun kiireen vuoksi) ja tein kirjauksia Sikavaan ja WinPigiin sekä lähettelin sähköpostia mahdollisille kesäharjoittelijoille ja -työntekijöille. Isäntä oli tällä välin ehtinyt hoitaa siemennyksen ja siirtää lihasikalaan porsaita.  

Tiistaihin mahtui vielä paljon sikalan ulkopuolista työtä isännälle ja minulle MLL:n paikallisosaston hallituksen kokous.  

imagez38c.png

Minkä nuorena opettelee sen vanhana taitaa. Meillä työtä tekevät kaikki vauvasta vaariin. 

KESKIVIIKKO 

Keskiviikko alkoi isännän osalta siemennysosaston hoidolla, välitysporsaiden valinnalla ja tyhjäksi myytävän osaston loppupunnituksella. Tänään lähti 145 possua isännän pikkuserkulle ja Urhon kummisedälle Ala-Könnin Ilkalle.  

Kävin hakemassa äitini junalta ja tapaamassa opettajaa SEAMKilla agrologiopintoihini liittyen. Samalla reissulla hoitui myös tulevan kesän harjoittelijan haastattelu. Sikalaan kun ei ole harjoittelijoidenkaan osalta tunkua niin sopivan oloiset pitää napata heti! Sitten isäntä jo ehti Seinäjoelle asti, käytiin pankissa hoitamassa asioita ja sen jälkeen pikaisella lounaalla Äärellä-ravintolassa (suosittelut!). Kotona käytin tilaisuuden hyväksi ja otin pienen välikuoleman kun lapsi tuntui viihtyvän niin hyvin mummunsa kanssa. Flunssa painaa päälle… Väliin jäi Eteläpohjalaisten kylien hallituksen kokous Seinäjoella.  

TORSTAI 

Torstaina tasailtiin keskiviikkoiltapäivän jälkeen syntyneitä pahnueita, pestiin porsitusta ja välikasvattamoa, rokotettiin ensikoita, nostettiin korjaukseen lähtevä öljysäiliö, haettiin eläinten hyvinvointikorvausta, ilmoitettiin sikamääriä sikarekisteriin, yritettiin selvitä flunssan kourissa… 

image03irc.png

Kun porsaita syntyy enemmän kuin emakolla on nisiä, varmistetaan osapahnueimetyksellä, että kaikki saavat ternimaitoa. 

PERJANTAI 

Tänään käytiin Sarkamessuilla! Ehdittiin sinne juuri sopivasti Suomen Sikayrittäjien sikaseminaarin alkuun kun oikein pistettiin vauhdiksi sikalatöissä. Jotenkin jäi sellainen fiilis panelistien keskusteluista, että jokainen on oman onnensa seppä loppuviimeksi. Alexander Backlund esitti hyvän kysymyksen sika-aiheisen opetuksen tulevaisuudesta Suomessa. Me olemme kantamassa oman kortemme kekoon osallistumalla Sedun aloitteesta lähteneeseen tilojen ja koulun yhteistyöhön. Aika näyttää millaisen mallin se ottaa. Messuilla näkyi paljon tuttuja niin sikaihmisiä kuin muiden tuotantosuuntien edustajia sekä kauppaita ja eteneminen osastolta toiselle oli aika hidasta. Rönnqvistin Christerin kanssa katseltiin sikaloiden laajennus- ja peruskorjaussuunnitelmia. Messuista ei jäänyt ihan niin lehmänäyttelyolo kuin aiempina vuosina… Ilta sujui leppoisasti palkanmaksun ja iltakierroksen parissa.  

LAUANTAI 

Lauantaina oli melkein niin kuin vapaapäivä! Isäntä kävi aamulla vain siementämässä ja sitten lähdettiinkin jo kohti Seinäjokea ja perheasiankeskuksen järjestämää parisuhdekurssia. Kyllä tässä yhdessä yrittäessä pitää jaksaa pitää huolta muustakin kuin sikojen ja työntekijöiden hyvinvoinnista. Suosittelen kaikille! Kurssin jälkeen emäntä jatkoi vielä illan istumista kavereidensa kanssa Seinäjoella Mallas Kabackassa, Pancho Villassa ja Valkoisessa Puussa ja isäntä lähti sukulaispojan syntymäpäiville taaperon ja teinin kanssa.  

SUNNUNTAI  

Sunnuntaina valmistauduttiin tuttuun tapaan maanantaita ja vieroitusta varten siirtämällä tiineeksi skannatut emakot joutilaspihattoon, laskemalla vieroitettavien emakoiden porsasmäärät ja mittaamalla näiltä emakoilta silavat, jotta ne osataan maanantaiaamuna järjestää oikein siemennysostolla. Iltapäivällä haastateltiin vielä yksi työnhakija, aurattiin pihaa ja autettiin naapurin turkistarhaajaa jäätyneen vesiputken kanssa. Huomenna paikalla on taas kaikki työntekijät, mutta itse olen Seinäjoella agrologiopintojen parissa koko päivän.  


Yrittäjät: Lotta Airila ja Marko Iso-Tuisku
Tuotantosuunta: Yhdistelmäsikala
Perustettu: Tila 1930, emakot sisään ja lehmät pois 1970, sukupolvenvaihdos 2004, nykyisellä isännällä sikoja on ollut vuodesta 1994
Eläimiä: 320 emakkoa ja 750 lihasikaa
Muuta erityistä: Uudiseläintuotanto ja rehuviljan viljely, tila toimii myös harjoittelutilana eri kouluasteille.