Huutokauppasonnien jälkimyynti

Tarvitsetko vielä siitossonnia kesän astutuksiin? Jos vielä harkitset sonnin ostoa, toimi nopeasti! Yli sata sonnia on myyty tämän vuoden siitossonnihuutokaupassa. 

Huutokaupoissa myymättä jääneiden sonnien listaa päivitetään sitä mukaa kun sonneja myydään ja sonnikoneesta poistetaan myydyt sonnit. Aloita tarjontaan tutustuminen sonnikoneesta!

Siitossonnien jälkimyynti

Ole yhteydessä Susanna Vehkaojaan, kun haluat ostaa sonnin. Yhteystiedot ja sonnikauppaa koskevat sopimusehdot tämän sivun alareunassa. Kuljetus hoidetaan kaupan vahvistuttua mahdollisimman nopeasti.

ONKO KARJASI LUOMUSSA? Luomutilalla on oltava ELY-keskuksen myönteinen päätös tavanomaisen sonnin ostolle ennen osallistumista huutokauppaan. Uusi EU:n luomuasetus vaatii tämän. Hae lupaa  (Luomuvalvontalomake 9 b eläintuotannon poikkeuslupa) nyt heti ja selvitä hakuohjeet etukäteen.

Myytävien sonnien kaikki tiedot:

Voit nähdä sonnit virtuaalisesti kuvina ja videoina. Sonneista julkaistaan kuvat sonnikoneessa, joka on oiva apu sonnin valinnassa. 

Kaikki sonnit on genotyypitetty ja ne saivat genomiset jalostusarvonsa Suomen ensimmäisessä genomisessa indeksilaskennassa maaliskuussa. Huutokaupan jälkeen indeksit on laskettu uudestaan viikolla 19 ja 23.  Sonnikoneessa näkyy edelleen maaliskuussa lasketut indeksit. Tarkista kesäkuun viimeiset indeksit tällä sivulla olevilta listoilta.

Huom! Sonnien tulevat vasikat on helppo genotyypityksen avulla varmistaa sonnin jälkeläisiksi. Genotyypitys tehdään joko vasikan häntäkarvanäytteestä tai DNA-korvamerkkien avulla otetuista kudosnäytteistä.

92 % myyntiin hyväksytyistä sonneista on sellaisia, joiden molemmat vanhemmat on genotyypitetty, lisäksi 5 %:lla isä on genotyypitetty, joten polveutuminen on näiltä osin vahvistettu genomitestillä. Kahdella tuontialkiosta syntyneellä ei ole voitu tätä vahvistusta tehdä. Myyntilistalta löydät tarkemmat tiedot. Sekä sonnin että vanhempien genotyypitys on merkitty polveutumistodistukseen G-kirjaimella. Sonnikoneessa on maaliskuussa laaditut polveutumistodistukset, minkä jälkeen jotain puuttuvia tietoja on lisätty. Kaupan jälkeen saat ostamasi sonnin kantakirjatodistuksen viimeisillä tiedoilla.

Aloita sonnin valinta sonnikoneesta:

Voit järjestää sonnit valitsemiesi ominaisuuksien mukaiseen järjestykseen ja tulostaa ne paremmuusjärjestyksessä tulosteeksi (ilman kuvaa). Uutuutena sonnikoneessa jakopainikkeet, joiden avulla voit jakaa yhden sonnin tietokorttia kuvan kanssa esim. somekanavillasi.

Polveutumistodistuksesta näet mm. sonnin sukua pidemmälle sekä vanhempien tuloksia. Tämän jälkeen tarkista sonnin tarkemmat tiedot myyntilistalta ja rakennearvostelutaulukosta ja katso sonnin video alla olevan Esittelyvideot-linkin kautta. Myydyt sonnit poistetaan sonnikoneesta.
sonnikoneeseen tästä

Esittelyvideot:

Myytävien sonnien esittelyvideot näet Atria Tuottajien YouTubesta täältä.

Siitossonnikasvattamo:

Siitossonnikasvattamo sijaitsee Peuran tilalla, Jalasjärvellä, omistaja Mikko Peura.

Sonnien syntymäkarja Syntymäkarjan kasvattajan nimi Lisää tietoa
Kestin angus Romppainen Katriina ja Pekka IG: @kestinangus
Korvajärven angus Järvilehdon tila  
Kotamäen angus Koskinen Juhani ja Elina  
Männistön angus Kela Reijo ja Ritva FB: Männistön angus
Poa angus Pesonen Rauno  
PR. eli Päivärinteen angus Kortelainen Jani ja Miro Mty FB: Päivärinteen angus
Aron charolais Uusitalo Tiina ja Tuomas www.aronemotila.fi ja IG: @aronemotila
KK charolais Kervinen Kerkko IG: @kerkkokervinen
K-H eli Korpi-Heikkilän charolais Rinta-Piirto Eija FB: Korpi-Heikkilän charolais
Kuhmolan charolais Kuhmonen Kalle  
Köppölän charolais Viljakainen Maarit (Pekka)  
Ollilan charolais Kärkkäinen Kari  
APH eli Anttila Polled Hereford Moisander Hannele ja Juha FB: Anttila Polled hereford
JJ hereford Jahkola Mty (Johanna)   
Luoteen hereford Luomajärvi Marja  
Lähteenmäen hereford Ruuhikorpi Teemu FB: Lähteenmäen tila
Ohra-ahon hereford Lahtinen Pekka ja Anniina FB: Ohra-ahon Hereford
Railand hereford Railand Natural Oy/Länninki Aku www.railand.fi
Tuulentuvan hereford Luomajärvi Senja  
Kivelän simmental Välimaa Lauri IG: @kivelän_tila
Normosan simmental Korpi Mika www.normosansimmental.fi, IG: normosansimmental ja FB: Normosan Simmental
Pulkkalan simmental Heiskanen Marko  
Suutarin simmental Suutari Marko www.suutarinkartano.fi
Tapion simmental Tapio Jaakko  
Teerenpesän simmental Hahtonen Pirita  
Haukiniemen limousin Kuikka Jyrki ja Reetta IG: @haukiniementila ja FB: Haukiniemen tila
Mäkelän limousin Häkkänen Ville  
Puhakkalan limousin Puhakainen Joel FB: Puhakkalan maatila

Kaikki sonnikokelaat ja niiden tulokset kerätään Kasvukoe 2022-2023 sivustolle:

Huomioithan, että osa kasvukokeessa olleista sonneista on karsiutunut siitosmyynnistä, mutta niiden tulokset on luettavissa kasvukoe-sivuilla. Lue esim. rehuhyötysuhdemittauksen kaikki tulokset kasvukoesivuilta!
Kasvukoe 2022-2023

Sonnien terveys:

Sonnit ovat olleet koko kasvukokeen ajan terveitä. Koko talouskeskuksen sonnit on tuotu tyhjään, puhdistettuun ja desinfioituun kasvattamoon kahden päivän aikana lokakuussa. Ennen tuloa, kasvattamot olivat tyhjillään vähintään kaksi viikkoa. Kaikki sonnit ovat tulleet kasvattamoihin terveystodistuksella, jossa vahvistettu niiden tarttuvien tautien vapaus ja Mycoplasma bovis A-taso.

Sonnit ovat Mycoplasma bovis A-tasolla ja kasvattamosta otetaan salmonellanäytteet ennen huutokauppaa. Sonneille laaditaan Pitopaikan eläinten terveystodistus liitteineen. Todistus lähetetään sähköpostilla kaikille sonnin ostaneille ennen sonnien kuljetuksia. Salmonellanäytteet ja terveystodistus on uusittu kesäkuussa.

Sopimusehdot:

Kaikkien sonninostajien tulee hyväksyä sopimusehdot:

Sopimusehdot ja toimintaohje ostajalle
Tjurauktionens köpvillkor och info

Kuljetukset:

Huutokaupassa myydyt sonnit kuljetetaan yhteiskuljetuksina ostajille viikon 21 aikana.

Lisämateriaalia:

Käytä Faban emolehmäasiantuntijoita sonnien sopivuuden tarkistamiseksi suvun puolesta. Atria Tuottajat maksaa sonnien näyttöpäivään paikan päälle osallistuneille sukuselvityksen 1-3 Atrian huutokauppaan hyväksytystä sonnista/ostajakarja tarpeen mukaan. Näyttöpäivään 28.4. ilmoittaudutaan rekisteröitymällä ostajaksi 20.4. mennessä. Faban neuvoja on näyttöpäivässä mukana. Sukusiitoslaskuripalvelu toimii vain, jos tilalla on voimassa oleva Mtech-valtuutus voimassa. Tarkistathan etukäteen, että uuden nautarekisterin myötä antamasi valtuutus Mtechille on voimassa, lisätietoja täällä.

Muutamalla myyntiin valitulla hereford-sonnilla on isänä keinosiemennyssonni FTF Powerhouse 7443E, joka todennäköisesti periyttää vasikoiden kehityshäiriöitä. Oireiden perinnöllisyys ei ole vielä tiedossa eikä siihen ole vielä olemassa testausta, jolla sonnit voitaisiin jakaa taudin kantajiin ja siitä vapaisiin.  Lisätietoja Suomen Herefordyhdistykseltä, esim. Tuottava Hereford 2023 -lehdestä tai johtokunnalta. Saat lisätietoja myös Susannalta, yhteystiedot alla.

Lisätiedot:

Vehkaoja Susanna

Kehityspäällikkö

Vehkaoja Susanna

040 750 5167

Luomu- ja emolehmätilat, siitoseläinvälitys (liharotuiset)