Tilakohtaisen nurmistrategian vaikutus tilan kannattavuudelle

08.06.2020 14:21

Nurmi_neliönosto_DSC_0230.jpg

Suuressa osassa maata nurmi jo vihertää ja etelässä ensimmäisen säilörehun korjuu alkaa häämöttämään. Timoteivaltaisten nurmien kasvurytmin, kasvin ominaisuuksien ja pohjoisen olosuhteiden mukaan ensimmäinen sadonkorjuu on tärkein, eikä suotta. Silloin kasveihin kehittyy massaa ja parhaiten myös sulavaa kuitua.

Säilörehun tuotantokustannus on suurimpia yksittäisiä asioita, joilla jokainen voi tilansa kannattavuuteen vaikuttaa. Mahdollisimman hyvä kuiva-ainesato tarkoituksen mukaisella sulavuudella luo kestävän pohjan kustannusten hallinnalle ja hyvälle tuotokselle. Siis kannattavalle tuotannolle. Nurmen kuiva-ainesadon nousu 4000 kg ka/hehtaari yli 8000 kg ka/ha alentaa säilörehun tuotantokustannusta kaksi kolmasosaa.

Lähtökohtana varmaan jokaisella lypsykarjatilalla on säilörehun omavaraisuus. Tähän päästään käytännössä kahden tai kolmen nurmisadon korjuun taktiikalla, välillä myös kokoviljasäilörehua hyödyntäen. Korjuukertojen määrä myös luonnollisesti vaikuttaa hehtaarilta korjattavan kuiva-ainesadon määrään. 10 000 kg kuiva-ainesatoon tarvitaan kolme korjuuta.

Konekustannus muodostaa merkittävän osan säilörehun tuotannon kustannuksesta. Sopiva koneketju ja kalustus auttavat säilörehun tuotantokustannusten jahdissa. Välillä myös urakointi on järkevä vaihtoehto. Turhaa veden ajamista kannattaa välttää, erityisesti matkan päässä olevilta lohkoilta sekä korjattaessa säilörehu paaleihin.  

Hyvän sadon tekijöitä ovat pellon peruskunto (ojitus, kalkitus, pinnanmuodot), oikeat kasvilajit ja lajikkeet, tiheä kasvusto, oikea lannoitus, kasvinsuojelu, oikea-aikainen korjuu ja onnistunut säilöntä. Homman viimeistelee tarkoituksenmukainen ruokinta.

Laidun on huokeaa syötettävää eläimille. Kustannuksia tulee perustamisesta ja hieman ylläpidosta, ei lainkaan korjuusta tai säilönnästä. Toki jonkun verran viitseliäisyyttä aitojen tekeminen ja siirtäminen vaatii, jotta laidunnus onnistuu hyvin. Palkintona kyllä on puolestaan eläinten hyvinvointi ja lähes ilmainen nurmirehu.

A-Rehulta löydät tuotantopanokset hyvään nurmisatoon. Lannoitteet, tuottavat siemenseokset, kasvinsuojeluaineet sekä säilöntäaineet. A-kaupassa on myös laaja valikoima käärintä muoveja.

Kakriainen-Rouhiainen Sanna

Asiakkuuspäällikkö

Kakriainen-Rouhiainen Sanna

040 198 2740

Etelä-Savo