Tietoa säilytettäväksi vai hyödynnettäväksi?

Meillä on teistä tuottajista, ja erityisesti tuottamistanne eläimistä, paljon tietoa järjestelmissämme. Vaadimme teiltä paljon kirjauksia erityisesti eläinilmoituksille ja vaikkapa rehujen käytöstä. Tietoa kertyy myös eri viranomaisilta, eläinten siirroissa ja lopulta teurastuksessa ja tilityksessä.

Suuri osa tiedosta on kerättävä joko viranomaisten vaatimuksesta tai tuoteturvallisuuteen ja vastuullisuuteen liittyen. Pyrimme hyödyntämään kerättyä tietoa koko ketjun kehittämiseen, arvon lisäämiseen ja kustannussäästöjen löytämiseen. Teille tämä näkyy erilaisina raportteina ja jatkossa myös verkkopalvelussa helposti luettavina mittareina. Nämä toivottavasti ovat hyödyksi myös tuotantonne kehittämisessä.

Se, että keräämme valtavasti dataa, on jo nytkin mahdollistanut asioita, joilla luodaan ketjuun lisää kilpailukykyä. Olemme pystyneet yhdessä toteuttamaan tilalle asti jäljitettävän broilerin, sian ja naudan. Kaupan hyllyltä löytyy myös antibiootiton broileri ja sika. Olemme pystyneet lisäksi näyttämään kiinalaisille, että meidän sika on oikeasti vastuullisesti ja laadukkaasti tuotettua. Tähän kaikkeen liittyen meiltä löytyy todisteet järjestelmistä. Kerätty tieto on siis meidän yhteinen kilpailuetu.

Tulevaisuudessa tiedon kerääminen ja tiedon tarve ei tule vähenemään. Onneksi järjestelmät kehittyvät, tieto siirtyy automaattisemmin paikasta toiseen ja tekoäly löytää meille syy-seuraus-suhteita, joita emme itse löytäisi. Mitä tarkemmat tiedot meillä on käytettävissä, sitä paremmin pystymme myös kehittämään ajoissa tuotantoa siihen suuntaan, että pystymme vastaamaan kuluttajan vaatimuksiin ja kilpailemaan tiukassakin markkinatilanteessa.