Teurassonnien sorkkia kannattaa hoitaa

Sami Väärälä Muhokselta on hoidattanut teurassonniensa sorkkia jo kolmen vuoden ajan. Samin mielestä se on vähentänyt selvästi ennenaikaisten teurastusten ja raatojen määrää. Pääasiassa on hoidettu parikolmekymmentä huonojalkaista eläintä noin puolen vuoden välein. Välillä on käyty läpi muutaman karsinan kaikki sonnit. Säännöllinen hoito on ollut tärkeää. Sen ajoittainen pitkittyminen on johtanut kiireellisten tapausten lisääntymiseen ja ylimääräisiin käynteihin.

Sorkkahoitaja Markus Pulliaisen mukaan teurassonneilla esiintyy pitkälti samoja vikoja kuin lypsylehmillä. Kuivikepohjalta tullessa todetaan sorkkien ylikasvua. Sorkkakuumeeseen viittaavia verenpurkaumia esiintyy anturassa silloin tällöin, mutta ne ovat yleensä lieviä. Kantayöpymiä esiintynyt vain satunnaisesti, koska karsinat ovat olleet suhteellisen kuivia ja puhtaita. Valkoviivan repeämät ja paiseet ovat sonneilla yleinen ontumisen aiheuttaja. Ne hoidetaan avaamalla sorkka sivulta ja laittamalla terveeseen puoliskoon sorkkakenkä.

Monilla eläimillä sorkat ovat terveet ja ontumisen syynä on nivelrikko tai niveltulehdus. Sorkan asennon korjaaminen voi helpottaa myös tällaisten eläinten liikkeitä. Sami onkin jo tilannut kasvattamoonsa kumimatot kaikkien jalkavikojen ennaltaehkäisemiseksi. Markuksen kokemuksen mukaan niistä on luultavasti iso apu.


Sorkkahoito korjaa mahdolliset virheasennot. Hoidetulla sorkalla on hyvä liikkua.

Sorkkahoidosta näyttäisi siis olleen hyötyä niin eläimille kuin tuotannon kannattavuudelle. Kaikki kengitetyt sonnit on saatu teuraaksi, kun noin puolelle on annettu lisäksi lääkehoito ilmeisten niveltulehdusten varalta. Samin sonnien kuolleisuus on puolet tavanomaisesta ja ennenaikaiset poistot vajaa 2 prosenttiyksikköä alhaisemmat kuin monessa muussa Ennenaikaiset poistot pudottavat teuraspainoa arviolta 50 kg, mikä laskee katetta 130 € per poistettu sonni. Kuolleisuuden tuplaantuminen söisi katetta 15 € per eläin. Sorkkahoito maksaa Samille 17 € per sonni ja 20 per kenkä. Homma siis ollut hyvin kannattavaa. Tilan somessa saama halveksunta näyttäisi siis olevan tietämättömien ennakkoluuloista panettelua.

Toivottavasti Samin esimerkki saa monet muut hoidattamaan sonnien sorkkia tarpeen mukaan, jos kumimattoinvestointiin ei ole toistaiseksi mahdollisuuksia.

Herva Tuomas

Eläinlääkäri

Herva Tuomas

040 866 9252

Atria Nauta