Kohti sonnihuutokauppaa

16.04.2019 14:04

blogikuva.jpg

Elävien eläinten huutokauppa on maailmalla vanha toimintatapa. Meillä Suomessa sitä on harjoiteltu reilu kymmenen vuotta. Atria Tuottajat aloitti poikakotitoiminnan reilut kymmenen vuotta sitten Sotkamossa ja muutaman vuoden kuluttua sitä laajennettiin Pieksämäelle. Nyt ollaan puolestaan aivan uudessa siitossonnikasvattamossa Jalasjärvellä.

Poikakoteihin valitaan jalostajilta lupaavat nuoret sonnit ja tiukan valinnan jälkeen parhaat myydään huutokaupalla. Itse olen saanut olla mukana alusta alkaen tässä tapahtumassa. Tuottajat ovatkin oppineet valitsemaan omaan karjaansa sopivia eläimiä ja siten jalostamaan omaa karjaansa.

Olemme myös oppineet, että huutokaupassa hinnat saattavat kohota tavoiteltavilla sonneilla. Jokaisella sonnilla on lähtöhinta. Ensimmäisinä vuosina tuntui, että sonnin tullessa kehään, sille ilmoitettiin lähtöhinta ja joka ensimmäisenä ehti nostaa kätensä ja luvata tuon summan, sai sonnin. Muut harmittelivat, että enpä ehtinyt. Viime vuosina on jo opittu huutokaupan merkitys; halutuimmista sonneista kisailevat useat huutajat ja kenen kantti kestää, saa sonnin. Joskus meklarina on vaikea ehtiä huomioimaan korotuksia ja hyvin samaan aikaan tulleitten korotusten järjestystä.

Tarjolle tulevien sonnien tiedot nähdään netissä jo ennen huutokauppapäivää. Moni valitsee tulosten ja sukujen perusteella itselleen sopivimman sonnin. Sitten huutokauppapaikalle tullessa näkeekin ison joukon toinen toistaan upeampia eläimiä. Siinä vaiheessa alkaa iskeä epävarmuus, haluaisin tuon, ei kun tuon, tuossa vasta ryhdikäs Adonis meidän lehmille.

Atria Tuottajien ammattitaitoinen henkilökunta Susannan ja Maijun johdolla neuvoo tarvittaessa sonnin valinnassa. Heiltä kannattaakin kysellä mielipiteitä ennen huutokaupan alkamista. Hyvään huutokauppaan liittyy myös mukavaa yhdessäoloa, siellä tapaavat jalostajat, tuotantokarjojen isännät ja emännät. On mukava vaihtaa kuulumisia ja kerrata parhaillaan meneillään olevan poikimakauden kuulumisia. Samalla kahvia hörppien ja välillä suolaista syöden.

Kiitoksia Vivilille ja Aarnelle menneistä vuosista, Pieksämäelle oli aina mukava tulla ja tunsin itseni tervetulleeksi. Tänä vuonna poikakoti on Jalasjärvellä. Onneksi löysimme hyvän yrittäjän jatkamaan poikakotitoimintaa. Mikko Peura todella nauttii eläinten hoidosta ja on antaumuksella hoitanut eläimet viime syksyisistä pienistä kiharapäistä upeiksi jalostuseläimiksi.

Paljon on talven aikana tehty töitä tuon yhden päivän onnistumiseksi. Nyt onkin perhosia vatsassa, kaikki on kunnossa ja eläimet ovat upeita, mutta kuinka itse selviän tuosta vaativasta tehtävästä?

Tule viettämään Jalasjärvelle Teeritielle mukavaa kevätpäivää ja tapaamaan muita alan ammattilaisia. Aina sitä jotakin oppii, kun on päivän poissa kotoa!