Yhteistyö inspiroi maitotilan kehittäjää

Atria_EevaKarppinen.jpg

Eeva Karppinen astuu ulos uudesta navetastaan Lapinlahden Humpin kylällä. Reippaasti lähestyvät askeleet ja napakka kädenpuristus kertovat tulijoille, että täällä on tekemisen meininki. Hemminki MTY nimellä toimivan maatilan omistavat Eeva ja hänen siskonsa Eira. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2014. Tilalla on viljelyksessä noin 150 hehtaaria peltoa ja päätuotantosuunta on maidontuotanto.

Pian sukupolvenvaihdoksen jälkeen aloitettiin navetan laajennussuunnittelu. Uusi pihatto rakennettiin vanhan pihattonavetan yhteyteen ja se valmistui marraskuussa 2018. Pihaton rakensi VANA Valmisnavetta. Robotiksi valittiin DeLavalin uusin malli, ja lypsyparsipaikkoja navetassa on 78. Navetta on saatu täyteen kapasiteettiin nopeasti, sillä alle vuodessa lypsyssä on jo täysi määrä. Käyttöönotto sujui hyvin ja tuloksia alkoi tulla. Kahdeksan kuukautta käyttöönotosta Hemminki MTY pääsi 2-tonnariluokkaan, kun päivämaidon määrä ylsi 39,5 litraan.

Rakentaminen jatkui muokkaamalla vanha pihattonavetta umpipaikoiksi ja poikimakarsinaksi. Lisäksi kesällä 2019 aloitettiin hiehopihaton rakentaminen. Saumattomasti samaan rakennukseen liittyvä hiehopihatto valmistui lokakuussa 2019. 70-paikkaisessa pihatossa kasvatetaan paitsi uudistushiehot myös lihantuotantoon tarkoitetut eläimet kuuden kuukauden ikäisiksi ennen luovutusta.

Atria_EevaKarppinen_maitotila.jpg

Kumppaneina parhaat asiantuntijat

Jo alusta alkaen oli selvää, että yhteistyökumppaneiksi valittiin maitopuolelta ItäMaito ja teurastamo- ja välityseläinten puolelta Atria Tuottajat. ItäMaidon, nykyisellään Osuuskunta Maitosuomen Lapinlahden Valma-kauppaan on Eevalla matkaa vain muutama kilometri, joten siellä tulee pistäydyttyä usein. Tilan Atria Tuottajien asiakkuuspäällikkö Jari Mustoseen on Eeva yhteydessä viikoittain rehu- ja eläinasioissa. Eeva on valinnut A-Rehun Tilanoma-rehut robottirehuiksi ja apekomponenteiksi. Eeva kehuu joustavia toimituksia ja maittavia rehuja. Eläinliikenne hoituu Atria Tuottajien kuljetussuunnittelun ja liikennöitsijä Veljekset Silvennoisen uuden kaluston turvin ripeästi.

Karppiset tekevät paljon yhteistyötä lähialueen viljelijöiden kanssa. Eevan ja Eiran isä auttaa lisäksi konehommissa. Urakoitsijoita käytetään lietteen levityksessä, kasvinsuojeluruiskutuksissa ja rehunteossa. Kesän 2019 ensimmäinen rehu olikin määrältään historiallisen suuri. Artturi-säilörehuanalyysit osoittavat rehun laadun olevan hyvää. Myös viljasato oli kesän osalta erinomainen. Tilan oma kuivuri on ollut syksyllä tarpeen. Kuivurin siiloja käytetään myös apekomponenttivarastona.

Mustonen Jari

Asiakkuuspäällikkö

Mustonen Jari

040 718 2414

Pohjois-Savo

Atria Nauta on vahvasti mukana maitotilojen tuotannon vauhdittamisessa. Tuottajan tukena ovat alansa parhaat tilojen kehittämisen ja rehustuksen asiantuntijat. Hyödynnä asiantuntijuutemme ja ota yhteyttä oman alueesi aluepäällikköön.