”Tilallamme käytetään kotimaista energiaa”
12.03.2024 10:15
Ylistaron Untamalassa sijaitsevan Mikko ja Antti Yliluoman pyörittämä broilerimunittamo ja -kasvattamo lämpenevät kotimaisella energialla. Suuret energiainvestoinnit maksavat itsensä takaisin pienentyneinä kustannuksina.
Ensimmäisen kerran Yliluoman kasvattamorakennus sekä munittamo lämpenivät kotimaisella energialla vuonna 2009, kun hakelämpö korvasi öljyn.
- Vuonna 2009 otimme käyttöön lämmityskontit, ja vuonna 2018 munittamon kontti korvattiin kiinteällä lämpökeskusrakennuksella. Uusi kasvattamorakennuksemme valmistui helmikuussa 2023, ja molempien kasvattamoiden yhteinen kiinteä lämpökeskusrakennus valmistui marraskuussa 2023. Tällöin luovuimme kokonaan lämmityskonteista, Mikko Yliluoma kertoo.
Myös vuonna 2021 munittamon kanssa samalle tontille valmistunut viljakuivaamo toimii kotimaisella energialla.
- Teimme niin, että siirsimme munittamon vanhan 500 kWh:n lämpökattilan kasvattamolle ja investoimme munittamon yhteyteen 1 MWh:n kattilan, josta riittää lämpöä myös viljakuivaamolle. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tilan toimintojen lämmitykseen kuluu vuositasolla 3000 kuutiota haketta.
Polttoaineena käytettävä puu tulee Yliluoman tilalle karsittuna rankana, ja jonkin verran puuta saadaan myös omasta metsästä.
- Puut kuivuvat tontillamme 1,5 vuotta, minkä jälkeen haketamme rangoista noin 1–4 kuukauden tarpeen vuodenajan mukaan.
Aurinkopaneelit tuottavat sähköä munittamoon
Munittamon sähkön tuotannosta vastaa katolle ja maatelineisiin asennetut aurinkopaneelit.
- Ennen aurinkopaneeleihin investoimista laskimme tarkasti, että niistä saatava teho riittää munittamon tarpeisiin. Varsinkin kesäisin aurinko paistaa sopivassa kulmassa aurinkopaneeleihin useita tunteja päivässä. Silloin munittamo on omavarainen sähkön suhteen huomattavan osan vuorokaudesta.
Yliluoma kehottaa tilallisia rohkeasti pyörittelemään eri lämmitysmuotojen hyötyjä ja miinuksia. Varsinkin takaisinmaksuajoissa voi olla suuriakin eroja.
- Tällaiset investoinnit ovat suuria ponnistuksia tiloille, vaikka niistä saisikin suurta hyötyä esimerkiksi kustannusten pienenemisellä pitkällä aikavälillä. Jos itsellä on epävarma olo, kannattaa olla yhteydessä ammattilaisiin, joilta lukujen pyörittely onnistuu.
Kuluttajat toivovat vastuullisuutta
Broileritiloilla vastuullisuus näkyy niin eläinten hyvinvoinnista kuin ympäristön huolehtimisena. Tärkeää on myös tilallisten jaksaminen, jotta kotimaista ruokaa on saatavilla myös tulevaisuudessa.
- Meidän toimintaamme valvotaan monelta eri suunnalta, ja vastuullisuus konkretisoituu meille hallinnollisten päätösten kautta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö arjessa näitä asioita pohdittaisi myös ilman erillistä ohjausta. Pienet muutokset arjessa vievät meitä kohti entistä vastuullisempaa toimintaa.
3 vinkkiä
- Investointeja kannattaa suunnitella pitkällä aika välillä, näin kustannukset eivät kasva kohtuuttoman suuriksi.
- Vastuullisuutta koskevat muutokset kannattaa sovittaa omaan toimintaan sopiviksi, silloin niistä tulee pysyviä toimintamalleja.
- Omien toimintatapojen kriittinen tarkastelu - missä voisimme parantaa? Monesta pienestä parannuksesta tulee isompi potti ajan kanssa.