Atrialainen broileri on tehokkuuden, terveellisyyden ja vastuullisuuden moniottelija

12.12.2022 09:57

atriatuottajat_4_2022_broileri.jpg

Kuluttajat lopulta päättävät, miten kilpailukykyistä kotimainen broilerituotanto on. Hinta on usein se määräävä tekijä, mutta valintoihin vaikuttavat myös kuluttajan näkemys kananlihan terveellisyydestä, helppoudesta, broilerien hyvinvoinnista sekä ympäristövaikutuksista.

Broileri on tuotantoeläimistämme rehunkäyttökyvyltään tehokkain. Kiloon lihaa tarvitaan vain vähän yli kaksi kiloa rehua. Rehujen raaka-aineet ovat yli 85-prosenttisesti kotimaisia: rehuvehnää, kuorittua kauraa ja rehuhernettä. Soijarouheen määrä on saatu puserrettua jo alle 10 prosenttiin. Silti moni luulee, että broileri syö vain soijaa.

Meidän arktiset olosuhteemme edellyttävät tiiviitä rakennuksia. Lämmityksen avulla on pystyttävä pitämään lämpötila jopa 35 asteessa kovillakin pakkasilla. Se vaatii keskuslämmityksen ja automaattisen olosuhdehallintajärjestelmän, joilla pidetään lämpötila tasaisena ja ilmanlaatu hyvänä koko kanalassa.

Ammattitaitoisten tuottajien vaalimat huippuolosuhteet pitävät pehkun kuivana, minkä ansiosta jalkapohjat pysyvät terveinä, ja lintujen on mukava liikkua ja kylpeä kuohkealla pehkulla. Tarkastuseläinlääkärien pisteyttämät jalkapohjat ovatkin yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin mittareista ja siinä olemme maailman parhaita.

KAIKKI SISÄÄN – KAIKKI ULOS
Salmonellattomuus ja antibiootittomuus ovat myös kotimaisia kilpailutekijöitä. Edelleen luullaan, että broilerit kyllästetään antibiooteilla ja että salmonellariskin takia lihaa on käsiteltävä tarkasti. Viimeinen antibioottikuuri on annettu 12 vuotta sitten, ja salmonellattomuus on ketjullemme kunnia-asia.

Yksi merkittävimpiä syitä tähän erinomaiseen tilanteeseen on all in-all out -menetelmä eli kertatäyttö ja kertatyhjennys. Muissa maissa harventaminen kesken kasvatusta on hyvin yleinen toimintatapa. Harvennuksessa tautisulku avataan ja bioturva vaarantuu. Eläintautien lisäksi tämä lisää salmonella- ja kampylobakteeririskiä.

JÄLJITETTÄVÄÄ HIILIJALANJÄLKEÄ
Atria on ollut jäljitettävyyden edelläkävijä jo vuodesta 2012, jolloin lanseerattiin ensimmäiset tilakohtaisesti merkityt Atria Perhetilan broilerituotteet. Tuottajat antoivat kasvonsa ja tarinansa kaikkien kuluttajien nähtäväksi.

Noin vuosi sitten merkitsimme ensimmäisenä maailmassa myös hiilijalanjäljen kanapaketteihimme. Atrialaisen kanan hiilijalanjälki on noin 40 % pienempi kuin keskimäärin maailmassa, ja teemme koko ajan töitä sen pienentämiseksi edelleen. 

Kirjoittaja

Rauhala Anne

Rehujen tuotekehitys

Rauhala Anne

040 708 8699

Kehityspäällikkö, siipikarjanrehut

Lue myös muut atria tuottajat 4/2022 -lehden jutut täältä