Viulu soitteli satatonnia rikki

Viulu

Janne Haataisen Viulu-lehmä ylsi satatonnareiden maineikkaaseen kaartin Leppävirralla. Viulu on poikinut kahdeksan kertaa ja on nyt yhdeksännen kerran kantavana. ”Viulu on niitä karjan näkymättömiä lehmiä. Se ei erityisesti erotu karjasta, vaan tuottaa vuodesta toiseen tasaisesti maito”, Janne kertoo. 

Viulun tuotantotulokset

  • Keskituotos 11 604 kg 
  • Viimeistä ed. 305 pv. 14 223 kg
  • Rasva 3,37 % 
  • Valkuainen 3,13 %.

Viulun isä on Laudan FFF 93769B.  Pärnälän navetassa on ollut aikaisemmin jo muutama läheltä piti -satatonnari, mutta nyt kaikki loksahti kohdalleen ja Viulu pitää tällä hetkellä paalupaikkaa karjassa. Viulun jälkeläisistä yksi on poikinut kuusi kertaa, joten mahdollista on sen tai jonkun muun tilan hyvätuottoisista lehmistä saavuttaa seuraavana satatonnarin arvonimi. 

Pärnälän tilan ensimmäisen satatonnarin ruokavalioon kuuluvat kotoisen säilörehun lisäksi TeknoTäysrehu ja A-Rehu Rypsitiiviste. ”Tekno on varma ja maittava rehu”, sanoo Janne ja kehuu Viulun hyvää kuntoa.

Säilörehu tehdään tilalla tarkkuussilppurilla ja säilötään AIV2+ hapolla. Vuosi 2016 oli Jannen kertomana hyvä sekä määrällisesti että laadullisesti. Rehunteossa Jannella on apunaan poikansa sekä kausityöntekijöitä. Vakituinen työtekijä on jouduttu irtisanomaan taloustilanteen tiukentuessa maidon hinnan laskun myötä. Janne toivookin tuottajahintoihin korotusta, jotta navetan laajennussuunnitelmat saisivat vauhtia. ”Halpuuttamiseen sijaan oli saatava reiluutus, jotta korvaus- ja laajennusinvestoinnit saataisiin vauhtiin ja rakennekehitys toimisi toivotulla tavalla”, isäntä toteaa. Pirtin pöydällä on pyörinyt jo muutaman vuoden navetan laajennussuunnitelma, joka lisäisi lehmämäärän n. 65 lehmään. Nyt tilalla on keskimäärin 40 lypsävää. ”Eikä se siihen laajentamiseen jäisi, mikäli poika päättää jatkaa olisi laajennuttava vielä siitä tuplakokoon”, lisää Janne.