20

Piippo Mikko

Kotikunta: Lapinlahti

Ikä: 42

Koulutus ja/tai ammatti: Agrologi yamk, maatalousyrittäjä     

Tilan tuotantosuunta: Luomu emolehmä, teuraskasvatus            

Atrialainen tuottaja vuodesta: 2008

Muut/aiemmat luottamustoimet: Lihakunnan edustajiston jäsen 2020-2024, MTK luomuvaliokunnan varapuheenjohtaja 2024-                 

Mitkä ovat mielestäsi Atrian ja osuuskuntien muodostaman arvoketjun vahvuuksia? Atria on taloudellisesti vakaa ja merkittävä elintarvikeyhtiö Suomessa. Osuuskunta periaate antaa mahdollisuuden yrittäjien itsensä rakentaa tuotantonsa haluamallaan tavalla.     

Mitä asioita kehittäisit Atrian alkutuotannossa? Vuoropuhelua tuottajien ja teollisuuden välillä olisi parannettava. Tuottajan osaamisen ja työn arvostuksen nostaminen olennaista.                    
Mitä tekijöitä pidät omistajana tärkeänä, kun arvioit osuuskunnan ja Atrian suoriutumista? Yhtiöiden ja osuuskuntien vakaa talous ja tuloksentekokyky, samalla kun Atria pitäisi pystyä maksamaan markkinoiden parasta tuottajahintaa.                      

Osuuskunnan strategiakausi on päättymässä vuoden 2025 lopussa. Millaisia toimintaympäristössä tapahtuneita muutoksia tulee mielestäsi huomioida, kun osuuskunnalle laaditaan uutta strategiaa seuraavan edustajiston toimikauden aikana? Yhteiskunnan vaatimukset vastuullisuudesta tulee huomioida järkevällä tasolla. Rahoitus ratkaisut olisi saatava kilpailukykyisenmiksi. Alan toimiala järjestelyt alan tulevaisuuden kannalta olennaisia.

Millaiset edellytykset osuuskunnan jäsenillä on menestyä lihantuotannossa? Itä-Suomessa on hyvät mahdollisuudet pärjätä varsinkin nurmipohjaisessa nautatuotannossa tulevaisuudessakin. Tällä hetkellä haasteena on voimakkaasti kohonneet tuotantokustannukset, joita markkinahinta ei kata kokonaisuudessaan.                    

Miksi olet ehdokkaana edustajiston vaaleissa? Koen tärkeäksi tuoda erilaisten tuottajien ääntä Lihakunnan ja Atrian hallintoon. Ilman lihantuottajia ei ole Lihakuntaa ja Atriaa.