Atria tjurauktion 2024

A-tuottajat_sonnihuutokauppa_header1280x360px_20v.jpg

I år, den största i Finland!

Atrias tjurauktion kommer att hållas för den 20:de gången i år! Nätauktionen startar den 25 april Klockan 12:00 och avslutas efter tvådagars tjurspecifikt schema, var femte minut eller var tredje minut från det sista ropet. Sista datum är följande per ras:

  • Tor 2.5. Angus och Hereford
  • Fre 3.5. Charolais, Limousin och Simmental

Samtransport av tjurar till köpare kommer att ske under vecka 21/2024

Anmälan till nätauktionen:

Registreringen som köpare är öppen fram till den 25 april 2024 kl. 12, för de som registrerade sig efter den 19 april kan vi inte garantera möjligheten att delta i auktionen innan de första objekten stängs. Genom att registrera dig för Atrias tjurauktion, som genomförs via Huutokaupat.com-tjänsten, godkänner du samtidigt handelsvillkoren och får tillgång till den stängda auktionen där du kan bjuda på tjurar och följa försäljningen av tjurar.

Utställningsdatum för tjurarna kommer inte att ordnas 2024. Du kan bekanta dig genom videor (du kan också söka efter rätt video på YouTube med hjälp av tjurens namn) Tjuren kan du lära känna med hjälp av filmer, bilder samt annan skriftlig information.

NOTERA! Är din boskap ekologisk? En ekologisk gård ska ha ett positivt beslutat av NTM- centralen om köp av en konventionell tjur innan den deltar i auktionen. EU:s nya förordning om ekologisk produktion kräver detta: Ansök om tillstånd (Ekologisk kontrollblankett 9b undantag från djurproduktion) nu omedelbart och ta reda på ansökningsanviningarna i förväg.

anmäl dig som tjur köpare här

Alla uppgifter om tjurarna:

Man kan se tjurarna virtuellt i bilder och videor. Bilder av tjurarna publiceras i Sonnikone, Vilket är till stor hjälp vid val av tjur. Listan över tjurar till salu, inklusive startpriser och försäljningsscheman kommer att publiceras på denna sida och på sonnikone senast vecka 16.

Alla tjurförsök och deras resultat samlas på webbplatsen Kasvukoe 2023-2024.

Observera att några av tjurarna som var med i tillväxttestet har blivit eliminerade från avelsförsäljning. Du kan dock bekanta dig med tjurarnas resultat på tillväxtsidorna.

Tjurarnas gentyper

Alla tjurar har genotypats, och deras avelsvärden har beräknats genom genomisk selektion. Nästa indexberäkning sker efter auktionen vecka 19, vilket kan leda till små förändringar i värdena. Dessa förändringar kommer att synas i stambokscertifikaten för de inköpta tjurarna, som skrivs ut mellan handeln och tjurens transport. Det är enkelt att bekräfta tjurarnas framtida kalvar med hjälp av genotypning. Genotypningen utförs antingen från svanshårprover eller vävnadsprover tagna med DNA-örmärken.

Tjuranas hälsa

Alla tjurar på hela gårdscentret fördes till en ren och desinficerad uppfödningsanläggning två veckor efter att den varit tom i oktober. Salmonellaprover tas från anläggningen innan auktionen. Tjurar är på Mycoplasma bovis A-nivå. Dessutom togs Mycoplasma bovis-antikroppsnivåer från tjurarnas ursprungliga besättningar på hösten.

För tjurar upprättas ett djurhållningsplats djurhälsointyg med bilagor. Intyget skickas till alla som köpt tjuren innan tjurarna transporteras. Om du vill se hälsointyget innan tjurauktionen, kontakta då Susanna Vehkaoja senast den 24.4.2024.

Börja ditt val på Sonnikone:

I Sonnikone kan du ordna tjurarna i den ordning som du väljer egenskaperna och du kan skriva ut dem i preferensordning. På Sonnikone kan du även se en YouTube film av tjuren.

I stambeviset kan du se t.ex tjurens härstamning och föräldrarnas resultat. Bedömningen av rygglängden ändrades i år av Faba, men stambeviset har ingen plats för ett nytt linjärt resultat. Däremot kan du se föräldrarnas cm-resultat där. Kontrollera betyget som tjuren fått i strukturbetygstabellen som finns på denna sida. Glöm inte att bekanta dig med den omfattade försäljningslistan innan du fattar ett köpbeslut!

I Sonnikone kan du också dela tjurens informationskort med en bild, till exempel på dina sociala mediekanaler.

länk till SONNIKONE

 

Alla tjurköpare måste acceptera villkoren i kontraktet.

För mer info:

Vehkaoja Susanna

Utvecklingschef

Vehkaoja Susanna

040 750 5167

Eko och Diko- gårdar, avelsförmedling (köttraser)