Gott med gravat nötkött

Att grava kött är inte svårt. Här presenteras gravad nötinnerfilé från Atria. Väldigt gott och ”na nytt”. På fotot är det Atrias kött, det är gravat och avsmakat i svenska Österbotten även om receptet på gravad oxfilé är hämtat från nätsidan: framtidenskott.se.

Den österbottniske kocken använde timjan och persilja som örter enligt receptet. Däremot lät han köttet gravas under fem dygn i motsats till receptet som säger två till tre dygn.

Ett bra tips är att frysa köttet efter gravningen då det är lättare att skära tunna skivor när det är halvfryst strax före servering.

Som tillbehör lingon. Lite socker och en matsked riven pepparrot rördes ner i mängden lingon i skålen på fotografiet.

Vid tillfället på fotografiet serverades köttet till brunch.

 

RECEPT

Till 500 gram nötinnerfilé från Atria

1dl salt

1dl socker

Ett par matskedar krossad svartpeppar

En kruka av valfri färsk ört (timjan är väldigt gott)

En kruka färsk persilja

Pensla eventuellt den välputsade filén med valfri sprit exempelvis whiskey, cognac eller rom och låt ligga kallt ett par timmar.

Lägg köttet i en plastpåse, strö över socker och salt. Lägg i peppar och färska örter, väl sköljda och grovt hackade. Knyt igen och skaka om påsen så att allt blandar sig. Lägg i kylskåp och grava i två till tre dygn. Vänd påsen ett par gånger om dagen.

Oxfilén ska kännas ganska hård i konsistensen när den är färdig.

Ta filén ur påsen och frys in minst tre dygn.

Kryddningen kan givetvis varieras med olika örter och andra kryddor, sockret kan delvis bytas ut mot lika mycket flytande honung.

 

LYCKA TILL!